Singapore uitzicht withlocals fietsen

Fietsen langs de hidden gems van Singapore met een host van Withlocals.com

Een tijdje geleden ontdekte wij de website Withlocals.com: ‘Our goal is to connect people and cultures through food and experiences’. Hosts kunnen zich op dit online platform aanmelden en voor een leuke prijs tours en thuisdiners of kookcursussen aanbieden in hun woonomgeving (tot nu toe in twaalf verschillende landen). Een mooi concept dat wij een keer mochten uit testen en de plek waar wij dat deden: bij locals in Singapore!

Leuke prijsjes en makkelijk te plannen

Fietsen is een ideale manier om de omgeving rondom een druk stadsleven te verkennen. Dus toen ik afgelopen week in Singapore was zocht ik naar de opties op Withlocals.com. Dat werkt als volgt: Je typt de stad in waar je bent en vervolgens verschijnen de tourmogelijkheden. Mijn oog viel al snel op ‘Bike tour, non-touristic spots,’ dat klonk perfect! Je ziet dan waarschijnlijk veel van de stad, maar dan wel de plekjes waar veel toeristen juist niet snel naartoe gaan. Nadat de fietstour geboekt was kreeg ik direct een mail van Kenneth, onze Singaporese tourguide. In de mail stelde hij zich voor en vertelde globaal wat we gingen doen. Als we zelf suggesties hadden konden we dat aangeven. Zondagochtend 09.00 uur zouden we elkaar meeten bij het East Coast park in Singapore. Spannend!

Met de fiets door Singapore

Singapore fietstocht wihtlocals

Avontuurlijk, persoonlijk en zeker niet toeristisch

Toen de dag van onze tour aanbrak stond er natuurlijk geen minibusje klaar voor ons hostel om ons tot in de puntjes georganiseerd overal heen te brengen. Nee, wij hadden een korte route beschrijving en een prinstscreen van Google maps gekregen in onze inbox en daar moesten we het mee doen. Een kleine uitdaging dus, maar we hadden vertrouwen dat we het allemaal gingen vinden en het idee dat het niet super toeristisch was maakte ons eigenlijk alleen maar meer enthousiast. Na 1,5 uur kwamen we aan bij de afgesproken bestemming. Nèt op tijd, met lokaal vervoer en weinig kosten. En daar stond onze tourguide Kenneth op ons te wachten, kom maar op met de fietstour, wij waren er klaar voor!

Niet alleen fietsen door Singapore, maar ook leren van elkaar

Kenneth (22) leek in eerste instantie een beetje teleurgesteld, omdat we al veel van de stad gezien hadden. Maar wij vonden het daarentegen juist heerlijk om in het park te fietsen. Al snel waren we uitgebreid aan het kletsen over onze verschillende levenstijlen en vertelde hij over het leven in Singapore. Een voordeel van een tour boeken via Withlocals.com, je hebt niet alleen een leuke dag, je leert ook over andere culturen. En dat geldt natuurlijk ook voor de host. We genoten van het uitzicht over de hoge gebouwen in het centrum van Singapore. En eerlijk is eerlijk, na drie dagen slenteren door de stad was dit een perfecte afwisseling.

Luchen bij lokale eetstalletjes

Na 1,5 uur bracht Kenneth ons naar de lunchplek, een hal met allerlei lokale eetstalletjes. Hij vertelde trots over zijn Chinese roots en wilde ons van alles laten proeven. Steeds als hij over iets vertelde zei hij ‘Wacht, ik haal het even. Dan kunnen jullie het proeven’. We zeiden dat hij zijn eigen eten niet koud moest laten worden, maar hij was niet tegen te houden. Geweldig! Nadat we onze nasi op hadden kregen we Chinese hapjes. En wat waren ze lekker. Deeg, gevuld met red beans, gefrituurde banaan en een soort pudding van soyabonen en cocosmelk. Heerlijk allemaal. We vroegen ons af hoe we nog terug konden frietsen. We zaten propvol!

Singapore eten proeven withlocals

Geslaagde dag

Door zijn enthousiasme vergat hij dat we op tijd terug moesten zijn, maar hij bood aan om ons ergens af te zetten, zodat we nog iets langer konden fietsen en zo veel mogelijk konden zien. Na vier uur zat onze eerste Withlocals ervaring erop. Een ideale manier om een stad te ontdekken én andere culturen van dichtbij te leren kennen. Je maakt vriendschappen over de hele wereld. Kenneth stond erop dat we hem berichten als we weer in Singapore zijn. En dat doen we zeker!

Singapore local fietsen

Locals zijn verliefd op hun plekje en dat willen ze met je delen

Wat ons verder opviel tijdens de Withlocals tour, is dat het voor de meeste hosts echt een hobby is om iets te organiseren. Ze willen hun liefde voor een stad of lokaal eten met je delen en dat doen ze het liefst zo persoonlijk mogelijk. Je verzamelt je dus ook niet met dertig man op verschillende toeristische plekken om wat foto’s te schieten of om dingen te proeven en om vervolgens weer verder te gaan. Tijdens zo’n tour krijg je juist veel aandacht en leer je elkaar eigenlijk ook echt kennen. Het is daardoor direct een hele andere manier van reizen en ervaren, dan als je een dag via een grote reisorganisatie boekt.

Ook een keer met een local op pad gaan van Withlocals?

Dat kan! Wij hebben onze tour ook gewoon op Withlocals gevonden en vervolgens contact gezocht met de betreffende host. Je spreekt dan samen af wat je gaat doen en op welke dag. Aanmelden is trouwens helemaal gratis en voor een tour betaal je in Singapore tussen de 15 en 40 euro. Maar die prijs hangt natuurlijk ook helemaal af van wat je wilt gaan doen! Overigens is Singapore dus niet het enige land waar Withlocals actief is, je kan ook iets doen met een local in Maleisië, Sri Lanka, Indonesië, Nepal of Cambodja en sinds kort worden er zelfs dingen in Nederland en Spanje georganiseerd.