Slapen Swaziland bijzonder overnachten

Mlilwane Wildlife Sanctuary in Swaziland: Overnachten tussen de zebra’s en impala’s

Wakker worden, uit het raam kijken en huizen of weilanden zien kennen we. Typisch Nederlands. Maar heb je ooit je deur open gedaan terwijl er een zebra voor je deur stond? In Swaziland is het de normaalste zaak van de wereld!

Slapen Swaziland bijzonder overnachten

Bij Mlilwane Wildlife Sanctuary verblijf je op het terrein van wildlife

Tijdens een rondreis door Zuid-Afrika heb ik twee nachten doorgebracht in Swaziland, een klein landje dat grenst aan Zuid-Afrika en Mozambique. In Swaziland draait het maar om één ding: rustig aan doen. Niemand is gehaast, niemand is gestresst en alles gaat in zijn vrije loop, zo ook de dieren en de natuur. Even detoxen van de Nederlandse rush! In Nederland worden gebieden omgetoverd tot toeristische verblijfplekken, maar in Swaziland blijft de grond van de dieren. Ze worden er niet weggehouden: het is hun huis en de mens moet daarmee leren leven.

Wat dat betekent voor een overnachting? Verblijf je in Mlilwane Wildlife Sanctuary, dan doe je daar écht de deur open met zebra’s voor je neus! ’s Avonds naar je huisje lopen in het donker is dan ook op eigen risico. Neem dus zeker een zaklamp mee, want zelfs die twintig impala’s die even hun avondmaal komen zoeken zie je niet. Als je denkt deze lieve diertjes even te aaien: beter niet. Het blijven wilde dieren die niet bang zijn om zich te verdedigen als ze zich bedreigt voelen. Kijken met je ogen!

swaziland Mlilwane Wildlife Sanctuary bezoeken

Wat is er verder te doen nabij het Mlilwane Wildlife Sanctuary?

Swaziland is klein, maar dat betekent natuurlijk niet dat je er niks kunt doen. In het National Museum leer je alles van voor tot achter over hun cultuur – zeker een goede om op de eerste dag even te doen, zodat je weet in wat voor een uniek land je je bevindt. Om te kijken hoe de echte locals leven, kun je een wandeling maken door Lobamba Village. Geloof me: best ingrijpend om te zien. Gelukkig houden de kinderen je graag gezelschap onderweg!

Plan je je bezoek aan Swaziland een beetje goed in, dan kun je de wereldberoemde Reed Dance meemaken. Tijdens deze jaarlijkse viering komen alle maagdelijke Swazi vrouwen bij een om een traditionele dans voor hun koning Mswati III uit te voeren. Uit al deze vrouwen kiest hij vervolgens zijn nieuwe vrouw. Hij heeft er ‘pas’ 15 (!). Bijzonder om mee te maken.

Vanuit Mlilwane Wildlife Sanctuary kun je gemakkelijk op safari gaan in de omliggende gebieden, waar je onder andere zwijnen, zebra’s, buffels, krokodillen en impala’s tegen komt. Houd je van wandelen? Dan kun je vanaf het terrein de Hippo Trail bewandelen, waarmee je zo’n drie uur lang door de bossen wandelt en klautert. Zonder een hippo tegen te komen, dat dan wel.

Mlilwane-Wildlife-Sanctuary-Swaziland-wandeling Swaziland Mlilwane Wildlife Sanctuary kampvuur

Praktische informatie over Swaziland

Swaziland heeft haar eigen munteenheid, maar de Zuid-Afrikaanse Rand wordt ook geaccepteerd. Handig dus als je op doorreis bent! Betaal je echter met de Zuid-Afrikaanse Rand, dan zit de kans er wel dik in dat je de Swazi Rand terugkrijgt. Probeer deze dus weer kwijt te zijn voordat je het land verlaat. 1 Zuid-Afrikaanse Rand staat gelijk aan 1 Swazi Rand. De grenzen van en naar Zuid-Afrika zijn erg gemakkelijk te passeren en per auto betaal je zo’n 50 Rand om te passeren. Als voetganger is het lekker gratis! Verder praten de mensen redelijk goed Engels. Mlilwane heeft naast de Wildlife Sanctuary nog een aantal andere soorten accommodatie, variërend in budget, dus check op hun site wat het beste bij jouw reisstijl past.

Meer van Mlilwane Wildlife Sanctuary zien?

Bekijk ook onderstaande filmpje gemaakt door het Mlilwane Wildlife Sanctuary