watervallen-marokko-marrakech

Alleen op avontuur naar magisch Marrakech en de Ouzoud-watervallen

Marrakech, de stad van 1001 nacht. Genoeg over gelezen, dus ook ik moest er heen! Vanaf Schiphol ben je er in 3,5 uur en stap je uit in een compleet andere wereld. Bus 19 brengt je vervolgens midden naar het centrum, of boek zoals ik vast je vervoer via je hostel. Scheelt je bij late aankomst onderhandelingen en goed om te weten: een ritje van een half uur kost je tussen de 10 en 15€.

Magisch Marrakech & Ouzoud-watervallen

→ Tip: Vliegticket-deals naar Marrakech
→ Handig: Goedkope rondreizen door Marokko vind je via TUI
Wat te doen in Marrakech? 15 bijzondere tips!

Als vrouw alleen naar Marrakech?

Tip voor de vrouwen die alleen gaan; draag een trouwring! Ik herhaal het nogmaals voor als je geen zin hebt in opdringerige mannen; draag een trouwring! Je partner ligt ziek in de hotelkamer (helaas ja, de tajine viel verkeerd) maar doe jezelf een plezier en verzin iets. Wees er als vrouw zijnde op beducht dat je een wandelend target bent! Ellenlange achtervolgingen, op de thee bij moeders, schuren met onderlichamen. Helaas ondanks de gerespecteerde kledingstijl (lange broek, bedekte schouders en een zonnebril om oogcontact te minimaliseren) ontkwam ook ik er niet aan. Maar laat je niet uit het veld slaan; er zijn vast genoeg leuke mensen in je hostel om mee op pad te gaan!

Hostel-tip: Marrakesh Rouge

Marrakesh Rouge, (Riad Zitoune Jdid,, Derb Zenka Dika, no. 40) was zo’n leuk hostel! Een vriendelijk hostel op een steenworp afstand van het Djeema El Fna plein. Behulpzaam personeel, iedere ochtend de heerlijkste pannenkoekjes en andere zoetigheden, en een fijn dakterras waar het s’avonds heerlijk toeven is. Hier rook je uiteraard met je nieuwe vrienden shisha en natuurlijk weet er altijd wel iemand een fles wodka ergens vandaan te toveren.

Djeema el Fna Plein, het kloppend hart van Marrakech

In Marrakech ligt alles op een steenworp afstand van elkaar en je kunt gerust binnen een dag de bekende hotspots aandoen. Denk hierbij aan het Paleis El Bahia of de Saudische graftombes. Maar niks indrukwekkender dan het Djeema el Fna Plein. Vooral ‘s avonds het kloppende hart van de stad. Waar het in de ochtend nog relatief rustig is, zo chaotisch is het hier wanneer de zon onder is. Overal zie je eetkraampjes met picknickbankjes waaraan je aanschuift en geniet van lekkere linzensoep, dadels en natuurlijk verse fruitsappen. Ga naar een van de rooftopterrassen en kijk je ogen uit! Om je heen klinkt een geroezemoes van muzikanten, dansers en helaas nog steeds, wreed maar waar, aangelijnde apen en slangen die de manden uitgefloten worden.

Overweldigende geuren bij de leerlooierij

In de souks kun je je vergapen aan de mooiste tassen, laarzen, sieraden en andere prullaria. Ook interessant om te zien is hoe ze van een kameel een tas weten te fabriceren. Dit proces kan je bekijken in de leerlooierij. Bij binnenkomst zul je een tak munt onder je neus krijgen en hier ben je dankbaar voor. De lucht is penetrant en niet voor niks. Tijdens dit proces om het leer zo soepel te krijgen wordt namelijk gebruik gemaakt van duivenpoep. Ook hier geldt dat er heel wat opdringerige gidsen zijn die je geld afhandig proberen te maken. Zorg dat je wat kleinere coupure bij de hand hebt, dan ben je er het snelst vanaf.

Ontdek de Ouzoud-watervallen dichtbij Marrakech

Voor de tweede dag besluit ik de hectiek van Marrakesh achter mij te laten en vertrek naar de Ouzoud-watervallen. Te boeken vanaf je hostel of via de Vitor-app. Een drie uur durende bustocht langs rode kliffen en lieflijke dorpjes brengt mij naar de plaatst van bestemming. De watervallen van Ouzoud liggen in een weelderige vallei in de buurt van het hoge Atlasgebergte en Berberdorp Tanaghmeilt. Na een wandeling van een half uur bereik je de de rivier waar het water instort en kun je aan de waterkant genieten van een lekkere tajine terwijl het water voor je neus neerklettert. Via de trappen kan je weer naar de top van de watervallen en word je begroet door de in het wild levende apen. Al met al ben je voor een dag als deze gauw tien uur zoet.

Een bijzondere ervaring: Naar een traditionele hammam!

Als afsluiter van mijn helaas te korte trip kies ik voor een hammam behandeling. Te lui om enige resource te doen laat ik de keuze over aan de eigenaar van mijn hostel: “Traditioneel of toeristisch?” vraagt hij.  “Traditioneel”, antwoord ik. De jongen naast me aan de balie, die een uur geleden in Marrakesh is gearriveerd, gaat ook. Ik stel mezelf voor en even later worden we opgehaald en getransporteerd naar een hammam om de hoek; Koutoubia Spa. Een menukaart aan verwennerij wordt ons gepresenteerd. De onderste is het voordeligst. 100 Dirham korting bij twee personen. Een uiterst vriendelijk meisje neemt ons mee en deelt twee zakjes uit waar ik het meest onflatteuze one-size-fits-nobody stringetje uit haal. Kleren uit wordt ons gesommeerd en alleen broekje aan. Sinds wanneer is dit een gemengde hammam vraag ik mij hardop af. De Duitse jongen doet me, als ik goed mijn best doe, lijken op de nerderige versie van Jan Versteegh. En eerlijk is eerlijk hij heeft een prachtige bilpartij. Ik bedenk dat ik mij eigenlijk geen betere afsluiting van mijn trip kan bedenken en geef me over aan de situatie. Ik mag liggen op de verwarmde stenen en word geschubd, gewassen en geolied, alles onder toeziend oog van mijn partner in crime. We fantaseren hardop dat dit een prachtig concept is voor een dating show en lachen ons kapot. Na een heerlijke massage mogen we afsluiten met een kopje berber whiskey, oftewel mierzoete muntthee.
Ik zeg tot snel! Inshallah!

→ Bekijk hier al onze Marokko artikelen