Eten gambia Gambian-Pancakes

Foodies opgelet: Hier lees je precies welk Gambiaans eten je wilt proeven tijdens je vakantie!

Bij een vakantie naar Gambia denk je waarschijnlijk niet direct aan de Gambiaanse keuken. De gemiddelde toerist zal die keuken ook nooit proeven, want de hamburgers en sandwiches gaan als warme broodjes over de toonbank van de eetgelegenheden. Dat dat doodzonde is had je waarschijnlijk al begrepen uit de titel. In dit artikel laten we je vast voorproeven van de bijzondere Gambiaanse keuken.

Yassa, domoda & benachin

Op de menukaarten van Gambia zul je vrijwel altijd drie gerechten vinden: yassa, domoda en benachin. Die gerechten staan niet voor niets altijd op de kaart: vrijwel iedere local eet (een van deze) gerechten dagelijks. Bij alledrie de gerechten kun je kiezen uit kip of vis. Bij yassa zit er een kruidenmengsel met uien op, bij domoda wordt de kip of vis geserveerd in een soort pindasaus en bij benachin is het verwerkt in rijst. Nu klinken de gerechten misschien niet zo bijzonder, ze zijn het des te meer: de Gambianen maken gebruik van kruiden die je niet snel in Nederlandse gerechten proeft, en dat maakt het extra lekker. Yassa, domoda en benachin zijn doorgaans de goedkoopste gerechten van de kaart, je eet ze al voor € 3 (en dan ben je zeker een paar uur flink verzadigd).

Gambian Pancakes

Naast deze nationale gerechten, is er nog een noemenswaardig product dat uit de Gambiaanse keukens komt: Gambian pancakes. Gambian pancakes zijn ronde deegballetjes die bij het ontbijt gegeten worden. Je eet ze vergezeld van een kop koffie al dan niet met honing erover gesprenkeld. De Gambiaanse honing is sowieso onwijs lekker.

Baobab

Mochten ze in het seizoen zijn, dan moet je ook zeker baobab proeven, zoete vruchten die aan prachtige bomen groeien. In Nederland kun je baobab in poedervorm krijgen, wat vaak gebruikt wordt als natuurlijk zoetmiddel, maar veel lekkerder is het om ze vers te proeven. De vruchten hebben een bijzondere textuur, haast kauwgomachtig. Je zult bij het ontbijt waarschijnlijk ook baobab juice zien staan. Je raadt het al: een zeer zoet drankje.

Hibiscus

En tot slot nog een ingrediënt dat je in Gambia tegen gaat komen: hibiscus. Deze bloemplant groeit voornamelijk in mediterrane en (sub)tropische gebieden. Vaak wordt van de bladeren van deze bloem thee getrokken, of het wordt verwerkt in (zoete) drankjes. Zo zul je het waarschijnlijk ook in Gambia vinden, of gedroogd op de markt.

Mocht je dus binnenkort een vakantie naar Gambia op de planning hebben staan, proef dan ook zeker van de lokale gerechten: je zult niet teleurgesteld worden.

→ Bekijk hier al onze Gambia artikelen