tips safari in Botswana

De ultieme safari in Botswana? Zo regel je dat!

Geweldig, je hebt het besluit genomen om in Botswana op safari vakantie te gaan, of misschien ben je je nog aan het oriënteren. Enorm gaaf, maar waar moet je beginnen, wat is de beste tijd om te reizen, wat voor soort vakanties zijn er mogelijk, wat kost het eigenlijk en wat ga ik zoal zien, kortom heel veel vragen die je vanaf dat moment kunnen bezighouden. Om je perfect voor te breiden, gaan we de belangrijkste vragen stap voor stap met je doornemen.


Wat wil je weten over safari’s in Botswana?

Wat ga je zien?
Verschillende type vakanties naar Botswana
Hoe kom je er?
Beste reistijd voor Botswana
Tips om een reis te regelen & boeken


Wat ga je zien tijdens een safari in Botswana?

Natuurlijk ga je naar Botswana om de wilde dieren te zien en die ga je dan ook gegarandeerd zien. Het moet echt heel raar lopen als je niet in ieder geval olifanten, buffels, nijlpaarden en enorm veel verschillende grazers als zebra, impala en giraffen ziet in hun natuurlijk omgeving. De kans dat je leeuwen, cheeta’s, wilde honden of misschien wel luipaarden ziet is weliswaar kleiner, maar toch nog steeds heel reëel. De neushoorn is wellicht wel het lastigste dier van de big five om te spotten, aangezien er door jarenlange stroop steeds minder leven in Botswana. En dan de vogels, zo kleurrijk kom je ze in Europa niet tegen. De een nog prachtiger dan de ander. Rood, blauw, groen, geel, paars, ze hebben echt alle kleuren van de regenboog.

De natuur is ruig, puur en ongekend mooi. Ieder park dat je zult bezoeken heeft zijn eigen ecosysteem en bewoners. Helemaal toegerust om te overleven in de soms lastige omstandigheden en je voelt je bevoorrecht om hier een bezoekje aan te mogen brengen. Dus als je van natuur en wilde dieren houdt, deze eens wilt zien in hun natuurlijk omgeving is Botswana hét land om te bezoeken. Maar je bent alvast gewaarschuwd, als je Botswana eenmaal hebt beleefd, ga je een bezoekje aan de dierentuin in Nederland een stuk minder leuk vinden.

tips safari in Botswana Botswana safari safari Botswana

Welke type vakanties kun je boeken en wat kosten die ongeveer?


Als je naar Botswana wilt reizen, kun je eigenlijk kiezen tussen een 4-tal type vakanties:

  1. Groepsreis
  2. Zelf rijden / Selfdrive safari
  3. Mobiele safari
  4. Fly-in Safari

Groepsreis naar Botswana

Met een groep van ongeveer 15-20 personen reis je in een safari bus van locatie naar locatie. De reis en locaties zijn vooraf besproken en er is een vast schema. Je weet dus exact waar je de volgende dag naar toe gaat. Je eten wordt verzorgd, uiteraard zijn er chauffeurs, maar als je een keer geen zin hebt om iets te ondernemen, kan dat lastig zijn. Je reisgezelschap ontmoet je vaak pas in het land zelf, wat zowel positief als negatief kan uitpakken. Je slaapt in een tent op de grond op een matje en je zet de tent iedere avond zelf op en breek je ook weer af.

Door de grootte van de bus ben je vaak wel beperkt tot de wat begaanbare wegen. Echt off-road zal je niet gaan, tenzij er een game drive wordt georganiseerd. Vaak zijn deze reizen gecombineerd met Namibië en/of Zambia en kosten ongeveer €2000 pp exclusief vlucht voor een 3weekse rondreis.

Zelf rijden / Self drive

Je rijdt met je gezin/vrienden in een gehuurde 4×4 auto met een tent op het dak van locatie naar locatie. Vanwege de schaarste aan campings, is de reis en locatie vooraf geboekt en er is dus een vast schema. Je zorgt zelf voor je eten en drinken, koopt die zelf in en maakt het zelf klaar. Mocht je een keer geen zin hebben in vroeg opstaan dan kan dat. Je bepaalt zelf het tempo binnen je reisschema. Een keer stoppen onderweg, ook geen probleem. Je slaapt op een matras in een tent op het dak die je iedere avond uitklapt en in de ochtend weer inklapt. Als je wilt kun je lekker off-road gaan, het voertuig kan veel aan. Je kunt deze variant vaak volledig zelf reizend of met een meereizende (met eigen vervoer) gids boeken. Mocht kamperen niet je ding zijn, is er altijd nog de mogelijkheid om gebruik te maken van lodges. Qua kosten moet je rekening houden met €3000 pp exclusief vlucht voor 3 weken. Deze bedragen zijn vaak lager als je met meer dan 2 personen in één auto rijdt. Voor de gegidste variant hou rekening met een additionele €2000 pp en indien je kiest voor lodges in plaats van camping een additionele €1000 pp al is de sky hier de limit. Benieuwd naar zo’n self-drive reis naar Botswana? Je boekt ze bijvoorbeeld via Khokelo Safaris.

Mobile safari

Vanaf Maun of Kasane word je opgehaald met de bekende safarivoertuigen en ga je met een kleine groep gelijkgestemde één of meerdere parken bezoeken. Je slaapt in het park echt wild in tenten op plekken waar geen andere toerist komt, maar waar dus ook nauwelijks faciliteiten zijn. Uiteraard is er wel een toilettent en vaak ook de mogelijkheid om even snel te douchen. Eten en drinken (binnen grenzen) is uitstekend verzorgd en inclusief. De gehele dag maak je game drives, evt afgewisseld met wandelingen en word je naar de volgende kampeerplek gereden. Een 10-daagse mobile safari kost ongeveer €4700, exclusief vlucht.

Fly-in Safari

De meest luxueuze manier van reizen in Botswana. Je vliegt met een klein propellervliegtuigje naar het hart van het park, vanwaar je wordt opgehaald en naar de lodge wordt gebracht. Je slaapt op uitstekende bedden met uitstekende sanitaire voorzieningen en wordt tot in de puntjes verzorgd. Alles is inclusief en jij bepaalt hoe vaak je een game drive wilt ondernemen. Aan al deze luxe hangt echter wel een stevig prijskaartje. In het hoogseizoen zijn prijzen van €500-€1500 per persoon per nacht, exclusief vlucht, geen uitzondering.

safari in Botswana safari in Botswana self drive

Hoe kom je in Botswana?

Mocht je al wat gezocht hebben naar vluchten naar Botswana kom je er al snel achter dat er geen rechtstreekse vluchten mogelijk zijn vanuit Europa of het Midden Oosten naar Botswana. Je hebt eigenlijk altijd te maken met een overstap in Johannesburg in Zuid Afrika. Voor de goedkopere vluchtopties is een extra overstap in bijvoorbeeld Dubai of Londen een goed alternatief. Reis je liever snel en zonder al te veel gedoe, KLM vliegt dagelijks rechtstreeks naar Johannesburg vanuit Amsterdam. De meest ideale vlucht is een nachtvlucht die in de ochtend aankomt in Johannesburg zodat je in de middag (rond 14u) kunt doorvliegen naar Botswana. Check hier vliegtickets naar Botswana

Hoe kan ik alles regelen?

Je kunt je gehele vakantie helemaal zelf organiseren en regelen. Vliegtickets naar Botswana regel je via sites als www.skyscanner.nl. Alle campsites hebben een eigen website (kijk bijvoorbeeld ook eens naar alle camps die op Booking.com staat) en ook de autohuur kun je zelf organiseren (via Sunny Cars bijvoorbeeld). Maar natuurlijk kun je ook een gespecialiseerd reisbureau inschakelen die de lokale situatie, de verhuurders en campings goed kent en je uitstekend kan adviseren over onderwerpen als zelf rijden, veiligheid en de reistijden ter plaatse. Een toffe en goede reisorganisatie is dan bijvoorbeeld Khokelo Safaris. Ze zijn gespecialiseerd in reizen naar Botswana en kunnen zeker jouw reis tot een onvergetelijke avontuur make.

Wat is de beste tijd om te reizen?

Botswana kent een subtropisch klimaat en dat maakt dat ze te maken hebben met lange en droge winters en hete en natte zomers. Het regenseizoen (de zomer) loopt van december tot maart, waarna de droge periode (herfst en winter) aanbreekt. Tijdens de droge periode variëren de temperaturen van 2-10 graden in de nacht tot 30-35 graden overdag. In de zomer liggen die temperaturen uiteraard een stuk hoger. De beste maanden om Botswana te bezoeken zijn dan ook van maart tot oktober. Mocht je vooral geïnteresseerd zijn in vogels, ga dan in maart of april als alles nog groen is, mocht het grotere wild je interesse hebben, is mei tot oktober de beste periode om Botswana te bezoeken.

Wil je naar Botswana?

Deze blog is geschreven door Khokelo Safaris, zij zijn gespecialiseerd in het combineren van complete vrijheid en veiligheid in hun maatwerk selfdrive safaris in Botswana en Zambia. Benieuwd naar hun reizen? Kijk voor meer informatie over hun aanbod op www.khokelosafaris.nl

Hier vind je al onze Botswana artikelen →