Leeuw in Chobe National Park Botswana

Must visit in Botswana: Chobe National Park

In deze blog vind je veel praktische informatie over Chobe National Park in Botswana. Hoe kom je er? Wat kost de toegang? Welke dieren vind je er? Waar verblijf je en nog veel meer. Na het lezen van dit artikel ben je helemaal op de hoogte!

Boek hier je vliegtickets naar Botswana
→ Lees hier al onze artikelen over Botswana

Olifanten steken een rivier over in Chobe

Chobe National Park

Chobe NP is een van de eerste Nationale parken in Botswana en opgericht in de tijd dat Botswana een protectoraat was van het Verenigd Koninkrijk. Het is zo’n 11.700km2 groot en enorm overzichtelijk. Chobe ontleent zijn naam aan de gelijknamige rivier die het park zijn rijke flora en fauna geeft. Het National Park is slechts een klein deel van Chobe, zo is er het Chobe Forest Reserve aan de westkant dat grenst aan Linyati en de Kasane Forest Extension dat ligt tussen Kasane en Pandamatenga. De dieren bewegen zich vrij tussen de verschillende parken en daar waar dat niet mogelijk was zijn inmiddels de nodige wildlife corridors gemaakt. Botswana begrijpt namelijk als geen ander het belang van goed natuurbeheer en dat is te zien.

Waar bevindt Chobe National Park zich?

Chobe bevindt zich in het noordoosten van Botswana. Aan de noordkant is het park afgeschermd door de Chobe rivier met aan de overkant Namibië en aan de oostkant is het grenst Chobe aan Zimbabwe.Het is in onze ervaring het meest toegankelijke en overzichtelijke park in heel Botswana. Je kunt hier zonder enige moeite rondrijden, je hebt slecht sporadisch “last” van diep zand en doordat er een asfaltweg grenst aan de zuidkant van het park, kun je het hele park in 1 dag doorkruisen om vervolgens via de asfaltweg weer terug te rijden.

Wat maakt Chobe in Botswana zo speciaal?

Zonder enige twijfel de enorme hoeveelheid aan olifanten die aangetrokken worden door de machtige Chobe rivier. Grote aantallen olifanten lopen en zwemmen de rivier over naar Namibië om in het begin van de avond de oversteek terug te maken. Deze uitermate intelligente dieren hebben namelijk geleerd dat ze veilig zijn in het park en daar geen last hebben van stropers. Dit in tegenstelling tot Namibië helaas. Maar de Chobe rivier biedt ook leven aan vele andere dieren zoals de leeuw, luipaard, Afrikaanse geschilderde hond, buffel, giraf, kudu, impala en uiteraard de nodige watervogels als ibis, hamerkop, Afrikaanse visarend, ooievaars en nog veel meer pracht en praal.

→ Lees ook: De ultieme safari in Botswana? Zo regel je dat

impalas langs de rivier

Hoe kom je in Chobe tijdens je Botswana reis?

Kasane is de uitvalsbasis en de tweede toeristische hub (na Maun) in Botswana van waaruit bijna alle dagtours naar Chobe worden ondernomen. Kasane is uitstekend bereikbaar via de weg vanuit Nata, maar heeft ook haar eigen vliegveld waar dagelijks vluchten landen vanuit Johannesburg. Een veel geboekte reis is bijvoorbeeld een vlucht naar Kasane (via Johannesburg) waar je wordt opgepikt, je de huurauto krijgt om vervolgens door Chobe, de Okavango Delta, de Makgadikgadi pans te reizen waarna je weer terugkeert naar Kasane.

Toegang tot het park

Er zijn twee toegangspoorten om Chobe binnen te komen. Verreweg de meest gebruikt is die aan de kant van Kasane, genaamd Sedudu gate, de andere bevindt zich aan de kant van Muchenje, genaamd Ngoma gate.

Wat kost toegang tot het park?

De 2021 prijzen zijn als volgt voor internationale bezoekers (P100 is €8)

  • Toegang volwassenen P120 per dag
  • Toegang kinderen 5-12jr P60 per dag
  • Toegang kinderen 0-5 jaar gratis
  • Auto toegang (niet BW geregistreerd) P60 per dag

Voor een gezin met 2 kinderen tussen de 5 en 12 jaar reizend met een gehuurde auto uit Zuid-Afrika ben je dus per dag ongeveer €34 aan park fees kwijt.

Luipaard in Chobe National Park

De beste tijd om Chobe te bezoeken

Eigenlijk kun je Chobe het gehele jaar door uitstekend bezoeken, waarbij wellicht de regenmaanden de meest uitdagende zijn om te rijden in Chobe (nat en modderig). Vanaf april echter breekt de droge periode aan en kun je naarmate het droge seizoen voortduurt steeds meer en beter het aanwezige wildlife vinden.

Zelf rijden of georganiseerd?

Dat is uiteraard helemaal afhankelijk van je eigen voorkeur en budget. Zelf rijden is vaak voordeliger en je hebt alle vrijheid, georganiseerd betekent dat je een gekwalificeerde gids hebt die precies weten waar te kijken en veel sneller dieren spot dan dat wij dat kunnen met onze getrainde ogen. Daarnaast kan een gids je veel vertellen over hetgeen je ziet. Beide varianten zijn mogelijk in een camping of lodge optie en ook dat is weer afhankelijk van budget en gewenste vrijheid. Zie deze blog voor meer informatie over kosten van de verschillende varianten

Een mooie dagtrip door Chobe

Een van onze favoriete routes is om te starten in Kasana (zo vroeg mogelijk, aangezien dan de meeste roofdieren actief zijn). Vervolgens diverse riverloops te rijden afgewisseld met de hoger gelegen zandweg. Na zo’n 3-4 uur kom je aan op de picknickplek Serondela. Daar wat te eten (pas op voor de uitermate brutale apen) en door te rijden richting Ngoma gate om vervolgens via de A33 (asfalt) terug te rijden. Je bent dan voor het donker terug op de campsite of lodge. Een hele dag onderweg dus waar je op verschillende momenten van de dag verschillende dieren zult zien.

→ Lees ook: Alles over backpacken in Botswana

African Spoonbill in Chobe National Park

Verblijven in Chobe National Park

Kamperen in het nationale park is mogelijk op de campsite Ihaha. Wilde dieren lopen hier vrij rond en dat maakt het kamperen tot een unieke ervaring. De camping is voorzien van sanitaire voorzieningen als toilet en douches met koud en warm water. Verder bevindt zich in het park de Chobe Game lodge voor degenen met voldoende budget (ongeveer €1000 pppd) waar je voorzien van alle luxe kunt verblijven en dagelijks verschillende gamedrives maakt.

Verblijven buiten het park

Mocht je niet een dergelijk budget hebben of het idee van verblijven in het park te spannend te vinden, zijn er in en rond Kasane verschillende lodges en campsites in verschillende prijscategorieën waar je voorzien van goede faciliteiten kunt verblijven.

Een paar van onze favorieten:

  • Old House Kasane (kamers in koloniale stijl, ideaal om te acclimatiseren)
  • Senyati camp (langs de weg Kasane-Nata) met een eigen waterhole met ondergrondse bunker vanwaar je de olifanten kunt bekijken.
  • Chobe Forest Camp (ongeveer 40km zuidelijk van Kasane) met een eigen waterhole en viewing deck.

Aan de kant van Muchenje bevinden zich:

De keerzijde van goed natuurbeheer

Zoals eerder beschreven zijn het vooral de olifanten die profiteren van het uitstekende anti-stroop beleid en het natuurbeheer in Botswana. Dat leidt echter tot een enorme toevlucht van die olifanten uit de naburige landen Namibië en Zimbabwe. En hoewel olifanten nodig zijn in het natuurlijk beheer van omgevingen (ze zorgen voor een afname in groei van bomen), zijn te veel olifanten om diezelfde reden niet goed voor de omgeving. Daarnaast zorgen de olifanten voor problemen bij de boeren die hun landerijen in de omgeving hebben van de parken. Een uitermate ingewikkeld probleem dat vraagt om een meer-landen oplossing. Wij als reisorganisatie en bezoekers kunnen enkel hopen dat er een oplossing wordt gevonden en ook Namibië en Zimbabwe hun verantwoordelijkheid gaan nemen.

Buffalo in Chobe Botswana

Wil jij ook Chobe National Park bezoeken? Of juist nog andere tips voor dit stukje Botswana? Laat je reactie hieronder horen in een comment!

Wil je naar Botswana?

Deze blog is geschreven door Khokelo Safaris, zij zijn gespecialiseerd in het combineren van complete vrijheid en veiligheid in hun maatwerk selfdrive safaris in Botswana en Zambia. Benieuwd naar hun reizen? Kijk voor meer informatie over hun aanbod op www.khokelosafaris.nl

Hier vind je al onze Botswana artikelen →