Wij kregen laatst de vraag welke landen er eigenlijk allemaal bij Zuid Amerika horen. Vele beginnen met het opnoemen van de bekendere landen, zoals Brazilië, Argentinië, Chili, Peru, Bolivia en Suriname. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat het land Uruguay of Guyana tot het continent van Zuid Amerika behoort? Lees snel verder en ontdek of jij alle landen van Zuid Amerika al kent en waar in Zuid Amerika je nog wel eens zou willen reizen.

Landen in Zuid Amerika:

> Argentinië

Hoofdstad: Buenos Aires
Taal: Spaans
Munt: Argentijnse Peso

> Bolivia

Hoofdstad: Sucre
Taal: Spaans
Munt: Boliviano

> Brazilië

Hoofdstad: Brasilia
Taal: Portugees
Munt: Real

> Chili

Hoofdstad: Santiago
Taal: Spaans
Munt: Chileense Peso

> Colombia

Hoofdstad: Bogota
Taal: Spaans
Munt: Colombiaanse Peso

> Ecuador

Hoofdstad: Quito
Taal: Spaans
Munt: Amerikaanse Dollar

> Guyana

Hoofdstad: Georgetown
Taal: Engels
Munt: Guyaanse Dollar

> Paraguay

Hoofdstad: Asuncion
Taal: Spaans
Munt: Guarani

> Peru

Hoofdstad: Lima
Taal: Spaans
Munt: Sol

> Suriname

Hoofdstad: Paramaribo
Taal: Nederlands
Munt: Surinaamse Dollar

> Uruguay

Hoofdstad: Montevideo
Taal: Spaans
Munt: Uruguay Peso

> Venezuela

Hoofdstad: Caracas
Taal: Spaans
Munt: Bolivar

→ Bekijk hier al onze Zuid-Amerika artikelen

 

Gebieden in Zuid Amerika van een ander continent

Naast deze 12 landen liggen er ook nog een aantal gebieden in Zuid Amerika die niet onafhankelijk zijn. Omdat deze gebieden nog afhankelijk zijn van een ander land dat buiten Zuid Amerika ligt, kunnen ze (nog) niet tot het continent Zuid Amerika worden gerekend. Het gaat hierbij om drie officieel Europese gebieden:

Frans-Guyana (Frankrijk):

Het gebied Frans-Guyana behoort officieel tot Frankrijk en dus tot het continent Europa. Toch ligt dit gebied wel degelijk in Zuid Amerika, zo wordt het omringt door Brazilië en grenst het aan Suriname. Frans-Guyana wordt echter gezien als overzees departement van Frankrijk, dit komt omdat het een van de oudste kolonies is van Frankrijk.

Falklandeilanden (Engeland):

De Falklandeilanden zijn een eilandengroep dat dichtbij Argentinië ligt aan de zuid-oostkust van het continent Zuid Amerika. Ook de Falklandeilanden worden officieel niet tot Zuid Amerika gerekend, omdat deze eilanden nog steeds behoren tot Engeland. Deze eilanden zijn dus een Brits overzees gebied.

Zuid-Georgië (Engeland):

Ook het eiland Zuid-Georgië en de Sandwich-eilanden worden niet tot het continent Zuid Amerika gerekend. Dit gebied is namelijk een Brits Overzees gebied. Net als de bij Engeland horende Falklandeilanden liggen de Zuid-Georgië en de Sandwhicheilanden naast de zuid-oost kust van het continent Zuid Amerika.