Ecuador

Reizen door Ecuador: Bezienswaardigheden & tips!

“Ecuador? Geen idee?” Of: “Ecuador, ah, de Galapagos Eilanden!”. Dit zijn de gemiddelde reacties die je krijgt wanneer je een Nederlander vraagt waar Ecuador is. Dit kleine land (dat toch al snel 7x groter is dan Nederland) in Zuid-Amerika is veel minder bekend dan haar grote buurlanden, Peru, Brazilië en zelfs Colombia. Ecuador is geen gemakkelijk land om te promoten en jaren lang heeft Ecuador hier zelf ook maar weinig aan gedaan. Gelukkig begint dit langzaam te veranderen, want het levendige Ecuador biedt haar bezoekers velen indrukwekkende bezienswaardigheden! De meest bekende bezienswaardigheden zijn inderdaad de Galapagos Eilanden en het Amazone Regenwoud. Minder bekend, maar misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid van Ecuador zijn haar (berg)landschappen waarin groene heuvels worden afgewisseld met besneeuwde bergtoppen en actieve vulkanen!

Wat te doen in Ecuador?

Door de ligging van Ecuador, tussen de Stille Oceaan en het Amazone Oerwoud, horizontaal opgedeeld door de Evenaar en verticaal opgedeeld door het Andes gebergte, is het geen verrassing dat vele bezienswaardigheden gerelateerd zijn aan haar geografische ligging en bijbehorende natuur. Maar laten we haar kleurrijke inheemse cultuur zeker niet vergeten, want er zijn ook steden en plaatsen die je in Ecuador bezocht moet hebben. Denk bijvoorbeeld aan het historische centrum van Quito en Cuenca; de kleurrijke zaterdag markt van Otavalo; de lokale donderdag markt van Guamote; het levendige Baños met haar velen ‘hotsprings’; het rustige Vilcabamba; de hoog gelegen Quilotoa Loop en nog hoger gelegen refuges van de Cotopaxi en Chimborazo vulkanen; de Amazone van Cuyabeno, de stranden van Los Frailes en natuurlijk de beroemde Galapagos Eilanden!

Bezienswaardigheden Ecuador

Galapagos Eilanden

De officiële naam van de Galapagos Eilanden is: El Archipelago de Colón. Het is een eilandengroep van 13 grote eilanden, 17 kleine eilandjes en velen onbewoonbare rotsformaties, op ongeveer 900 km van de Ecuadoriaanse kust. De eilanden zijn bekend geworden na het bezoek van Charles Darwin, voor wie deze eilanden de basis vormden van zijn wereld beroemde “Evolution Theory” over het ontstaan van de mensheid! Haar belangrijkste touristische bezienswaardigheid zijn nu echter haar huidige bewoners. De tamme zeeleeuwen, leguanen, Blue Footed Booby’s en velen andere vogels zijn goede ‘gastheren’ die heel goed lijken te weten hoe ze voor de foto van de moderne tourist ‘moeten’ poseren.

De kust van Ecuador

Langs de grillige kustlijn van Ecuador vindt je velen verschillende stranden. De bekendste liggen bij Salinas, Montanita en Canoa. Deze stranden zijn vooral bekend onder surfers en ‘party animals’. Minder bekend en een stuk rustiger zijn de stranden van Ayampe en de verborgen witte stranden van los Frailes, op 12km van Puerto Lopez in het Machalilla natuur reservaat! De beste tijd om de kust van Ecuador te bezoeken is afhankelijk van wat je zoekt… Gedurende onze winter is het aan de Ecuadoriaanse kust zonnig en warm, maar in de maanden tussen juni en September, als het weer minder is, wordt de grootste bezienswaardigheid gevormd door de walvis trek die langs Ecuador komt. Met een boot eropuit gaan om deze reuzachtige zoogdieren van dichtbij te bekijken is een indrukwekkende ervaring!

Amazone regenwoud

Het unieke, indrukwekkende, kleurrijke, mysterieuze en bedreigde Amazone Regenwoud vormt het leefgebied van ontelbaar veel plant, dier en insectensoorten. Het is een ander deel van Ecuador dat je maar moeilijk met woorden kunt omschrijven en dat je tenminste 1 maal in je leven bezocht moet hebben. Meest bekende natuurreservaten in Ecuador zijn het Cuyabeno Reserve en het Yasuni Reserve (dat nu helaas door de olie industrie word bedreigd)

De Hooglanden van Ecuador “La Sierra”

Van noord naar zuid wordt Ecuador door het Andesgebergte opgedeeld in 3 verschillende delen: De grillige kust in het westen, het machtige Andesgebergte afgewisseld door glooiende hooglanden in het midden en het indrukwekkende Amazone Regenwoud in het oosten. De hooglanden van het Andesgebergte worden nog deels bewoond door de inheemse Quichua bevolking. Hun kleurrijke kledingdracht is minder bekend dan deze van Guatamala, Peru en Bolivia, maar hun traditionele handvaardigheden zijn wereldwijd bekend. Vooral de bewoners van het stadje Otavalo staan al duizenden jaren bekend om hun vaardigheden in het weven van kleden en ponchos. De Inka’s maakte hier graag gebruik van en nu heeft men zelf een eigen winkel in New York! De Andes hooglanden van Ecuador staan vooral bekend om de aanwezigheid van de hoogste actieve vulkaan ter wereld, de Cotapaxi (5897 m) en het hoogste punt op aarde, de Chimborazo vulkaan. Ondanks dat haar top ‘slechts’ op 6310 m boven zee niveau ligt, is deze vulkaan toch 2,2 km hoger dan de Mount Everest als je vanaf het middelpunt van de aarde zou meten!

Naast deze bekende hoogtepunten, bieden de Ecuadoriaanse hooglanden een andere, onbekende en met geen pen te beschrijven, toeristische bezienswaardigheid! Bedenk dat je over een bochtige weg door een glooiend landschap omhoog rijdt, met in de verte besneeuwde bergtoppen en een rokende vulkaan. Dan duik je opeens de wolken in en wordt het buiten kouder en kouder tot je het hoogste punt van de weg (4300 m) bereikt en je weer naar beneden rijdt. De wolken gaan over in regen en als de regen opklaart wordt je omringt door het intense groen van het Amazone Regenwoud. En dit allemaal in slechts 4 uur reistijd, dat is Ecuador!

Ecuador travelfacts

Officiele Naam: Republic of Ecuador
Oppervlakte: 256.370 km² ( 7x groter dan Nederland)
Hoofdstad: Quito
Regering: Democratisch
President: Rafael Correa Delgado
Voertaal: Spaans
Munteenheid: US Dollars
Religie: Vrij, maar katholieke geloof meest belangrijk

Algemene tips Ecuador

Vaccinaties

Wanneer je naar Ecuador op reis gaat is het aan te raden om een inenting te nemen tegen DTP en Hepatitis A. Ook een vaccinatie tegen Gele koorts wordt aanbevolen. Blijf je langer dan drie maanden in Ecuador? Neem dan ook een vaccinatie tegen Hepatitis B en Buiktyfus. Raadpleeg voor een persoonlijk advies altijd even je huisarts.

Hoogteziekte in Ecuador

Het belangrijkste advies dat we je over hoogteziekte kunnen geven is: “Maak je niet druk”, letterlijk en figuurlijk. Er zijn verschillende manieren om de verschijnselen van hoogteziekte te verminderen, maar het enige echte medicijn is rust. Geef je lichaam de tijd om aan de nieuwe hoogte en het gebrek aan zuurstof te wennen. Hoe lang? Dit is voor iedereen verschillend, soms 2 dagen, soms een week. Let op, het is een fabel dat oudere mensen en mensen met een slechte conditie sneller last van hoogteziekte krijgen. Een goede fysieke conditie zorgt er wel voor dat je lichaam zich sneller aan kan passen, maar zelfs ervaren doktoren hebben nog niet uit kunnen vinden waarom de ene persoon wel en de andere persoon geen last van hoogteziekte krijgt. Meer informatie vind je op www.hoogteziekte.info. Enkele goede voorzorgsmaatregelen, naast het rustig aan doen; drink meer dan je gewend bent (en niet alleen maar water), eet de eerste paar dagen licht (geen vlees) en drink niet te veel alcohol.

Beste reistijd voor Ecuador

De beste reistijd hangt af van welk deel je in Ecuador wilt bezoeken. Over het algemeen kun je Ecuador het hele jaar door bezoeken. Als je echter walvissen wilt zien en/ of het Amazone Regenwoud wil bezoeken, dan kun je beter in onze zomer gaan. En als je de stranden en de Galapagos wil bezoeken, dan is onze winter de beste periode.

Betalen in Ecuador

Betalen in Ecuador kan sinds 2001 (toen de Ecuadoriaanse munteenheid door de dollar werd vervangen) met US$. In de steden in Ecuador kun je gewoon pinnen met een Nederlandse pinpas, het is echter ook aan te raden om voor de zekerheid een creditcard mee te nemen. Let op, verschillende Nederlandse banken hebben tegenwoordig automatisch alle bankpassen geblokkeerd voor geld opname in Zuid-Amerika. Vraag voor vertrek goed na bij jouw bank of dit ook voor jouw bankpas geldt en of ze deze blokkering gedurende je vakantie op kunnen heffen.

Visum Ecuador

Met een Nederlands paspoort heb je voor Ecuador geen visum nodig, bij aankomst krijg je een paspoortstempel en hiermee mag je officieel 90 dagen in het land verblijven. Geef dit wel even aan bij de douane, want soms geven ze slechts een stempel voor 30 dagen zonder echte reden.