Vakantie colombia tips NP Tyrona 2

Op vakantie naar Colombia? 5 tips voor de Caribische kust

Jungle, strand, bergen, steden en schattige dropjes; het diverse Colombia is de ideale reisbestemming voor mensen die van alles wat willen. Maar de grootte van Colombia wordt soms onderschat, het is haast dertig keer zo groot dan Nederland. Onmogelijk dus om tijdens een vakantie alle uithoeken te zien. Vandaar vijf tips voor een zonzeestrand-vakantie inclusief cultuur, bergtoppen, wandelen en groene natuur aan de Caribische kust van Colombia.

Ga je op vakantie naar Colombia? 5 tips voor de Caribische kust!

Tip 1: Koloniaal Cartagena

Kleurrijke huizen, mannen met bolhoeden en een gemoedelijke sfeer. Dat is Cartagena bij uitstek. Mensen die of the beaten track hebben gereisd door Colombia, vinden deze stad vaak té toeristisch. Best begrijpelijk, je bent zeker niet de enige toerist. En de keuze uit souvenirshops en paardenkoetsen is groot. Maar, de aanhouder wint.

Wanneer je het prachtige oude stadscentrum achterlaat en je de omliggende wijken intrekt, ontmoet je de echte Colombianen. Zo zagen wij bloedfanatieke kinderen voetballen voor een kerkje, aangemoedigd door buurtgenoten. Ook wij namen plaats in de zon en keken naar de voetbalsterren in spé.

In de avond verandert ditzelfde pleintje in een openlucht-restaurant. Vergeet de dure pizza’s in het oude stadscentrum, hier moet je naartoe! Na zonsondergang komen de eetkarren het plein op. Kies iets lekkers uit, verover een plekje op de stoep en proef het echte Cartagena.

Cartagena

vakantie colombia tips kust Voetbal in Cartagana

Tip 2: Ciudad Perdida

Ciudad Perdida betekent letterlijk de Verloren Stad. Verborgen in de jungle doet deze Maya ruïne haar naam eer aan. Middels een drie-, vier- of vijfdaagse wandeling kom je uiteindelijk uit bij de oude Mayastad. Naar schatting dateert deze oude stad uit 800 CE, dat is zo’n 650 jaar voor de bouw van de Machu Picchu. Toch is deze stad pas relatief kort geleden ontdekt, namelijk in 1972. Volgens archeologen woonden hier 2.000 tot 8.000 mensen.

Tijdens de wandeling overnacht je in hangmatten, omringd door jungle geluiden. Neem insectenspray mee, tijdens de tocht door de jungle krijg je te maken met ontelbaar veel muggen. De wandeling is het uitzicht waard, sommigen noemen Ciudad Perdida ook wel de kleinere Colombiaanse versie van de Machu Picchu. Daarnaast is Ciudad Perdida (nog) niet zo druk bezocht als de Machu Picchu.

Tyrona

Vakantie colombia tips NP Tyrona 2

Tip 3: National Park Tyrona

In het National Park Tyrona vind je de mooiste stranden, het lijkt haast of de bounty-reclames hier zijn opgenomen. De witte stranden, helderblauwe zee en palmbomen geven je een ultiem vakantiegevoel. Avonturiers wandelen vanaf een van de ingangen naar afgelegen slaapplekken aan het strand. Deze kan je tot op de dag van vandaag niet reserveren. Begin dus op tijd aan je wandeling, zodat je zeker bent van een hangmat.

Tyrona

vakantie colombia tips kust NP Tyrona

Tip 4: Duik de bergen in bij Sierra Nevada de Santa Marta

Op zo’n 100 kilometer landinwaarts vanaf het strand bij Palomino tref je een heel ander landschap. Het gebergte Sierra Nevada de Santa Marta heeft toppen tot wel 5.700 meter hoogte, sommigen zelfs met besneeuwde bergtoppen. Wanneer je met je voeten in de branding staat is dat een rare gewaarwording. In Sierra Nevada maak je de mooiste wandelingen en mountainbiketrips, leer je hoe ze koffie maken bij een van de koffieboerderijen nabij het dorp Minca, of spot je bijzondere vogels tijdens een birdwatching tour. In de bergen en Minca heb je geen tijd om je te vervelen.

Casa en al Agua

Casa en el Agua colombia

Tip 5: Chillen op Casa en el Agua

Een huis op het water, dat is Casa en el Agua. Voor één nacht een perfecte bestemming. Zo drink je cocktails met een uitzicht op het water, duik je de zee in wanneer de zon je te warm wordt, en zwem je ’s nachts met lichtgevend plankton. Hoewel het een toffe bestemming is, heb je wel weinig beweegruimte. Vandaar dat één nacht (en twee maximaal) voldoende is voor de Casa en el Agua-ervaring. En een heerlijke afsluiting van je vakantie in Colombia.

→ Bekijk hier al onze Colombia artikelen