Foto's backpacken Colombia
Kiki van Dongen

Na het zien van deze foto’s wil jij ook backpacken in Colombia!

Op zoek naar een bestemming voor jouw volgende avontuur? Colombia is hiervoor de uitgelezen kans! Het land zal jouw hart veroveren met zijn uitgestrekte landschappen en verbazingwekkende natuur. Daarnaast barst het er van de kunstzinnige en karakteristieke plekjes. Bovendien zal de lokale bevolking jouw mondhoeken voortdurend doen krullen met hun liefdevolle blik en behulpzaamheid. Kortom, een land dat ondanks het desastreuze verleden de moed heeft gehad om te herrijzen.

Colombia, you’re a hell of a fascinating country!

Foto's backpacken COLOMBIA Kiki van Dongen

Destino Uno #1: Veelzijdig, kleurrijk Medellin

Hostel-tip: Black Sheep, El Poblado

Hoeveel dagen blijven? Drie dagen

Welke hotspots mag je hier niet missen? Guatapé | Museo de Antioquia | Jardin Botánico | Cerro Nutibara | Pájaro de Paz | Plazoleta de las Esculturas | Basílica de la Candelaria | Catedral Metropolitana | Ermita de la Veracruz | Rionegro | Biblioteca España Embema de Medellin |

2 - Backpacken COLOMBIA Kabelbaan Kiki van Dongen


Zodra je de luchthaven van Medellin verlaat, word je vrijwel direct verrast met een weergaloos uitzicht: een grote stad omhelst door de uitlopers van het Andes gebergte. Medellin is na Bogota de grootste stad van Colombia, een metropool waar veelzijdigheid niet te missen valt. Ondanks de nogal heftige geschiedenis, hangt in deze bijzondere stad de meest gezellige sfeer die je je maar kunt voorstellen.

3 - Backpacken COLOMBIA Medellin Kiki van Dongen

Medellin is perfect om twee dagen rond te slenteren; er valt zóveel te ontdekken. Zo beschikt de stad over een kabelbaan, die je niet alleen naar het hoger gelegen gedeelte van de stad brengt, maar ook zorgt voor een gigantisch, mooi uitzicht. Onderweg passeer je een bibliotheek, ‘Biblioteca España’. Het is meer dan de moeite waard om hier een bezoekje te brengen, ze hebben daar namelijk niet enkel Spaanse boeken maar ook een fototentoonstelling. Door sommigen wordt het sterk afgeraden, maar ik zou het eenieder adviseren: neem in plaats van de kabelbaan terug naar beneden, de benenwagen langs de sloppenwijken terug naar het centrum. Hier vind je een ander stukje Medellin dan je gewend bent, maar als je ervoor openstaat zal het memorabele ervaringen teweegbrengen zoals een potje voetbal met lokale jongens, ontdekkingen op gebied van lokale eettentjes maar ook bijzondere gesprekken en warmhartige handdrukken van de Colombianen.

4 - COLOMBIA (BLOG)

Vergeet niet om de botanische tuinen een bezoekje te gunnen, hier zal je geen spijt van krijgen. Naast diverse reptielen en diersoorten heeft de botanische tuin in Medellin ook prachtige bloemen en planten in de aanbieding. De meesten heb je echt nog nooit gezien, doen dus!

5 - COLOMBIA backpacken fotos kiki van dongen kerk

Spendeer een dag in Guatapé

In ieder geval één dag spenderen in het dorpje Guatapé, is een pré. Naast gezellige restaurantjes, een markt vol hebbedingetjes, is er nog een prachtige bezienswaardigheid. Namelijk de Iglesia de Nuestra Señora del Carmen, neem een kijkje binnenin en laat je verrassen door het houtwerk en de vormgeving van deze prachtige kerk.

6 - COLOMBIA uitzicht backpackers

Guatapé staat verder natuurlijk bekend om zijn enorme granietkoepel, ‘El Peñon de Guatapé’. Hetgeen deze berg erg bijzonder maakt is, nee niet die beklimming van ruim 740 treden maar, het verbluffende uitzicht. Het kost een flinke dosis energie om boven te komen, maar zodra je de top bereikt hebt dan begrijp je exact waarom je ook al weer precies besloot hieraan te beginnen, dus wees gerust. Karma pays you back!

7 - COLOMBIA backpackers stijle trap

Destino Dos #2: Romantische taferelen in Cartagena

Hostel-tip: Mamallena, Getsemaní & Hangmat overnachting, Playa Blanca de Barú

Hoeveel dagen blijven? Twee dagen

Welke hotspots mag je hier niet missen? La Mulata | Casa de Rafael Núñez | Playa Blanca de Barú | Las Bóvedas | Plaza de Bolívar | Plaza de los Coches |

8 - COLOMBIA kleurige straatjes

Cartagena: de stad waar muziek, kunst en andere activiteiten in een romantisch jasje zijn gegoten. Of je nu met jouw grote broer op stap bent, of een geliefde, men zal er alles aan doen om jullie in paard en wagen deze fantastische stad te laten zien. Opmerkelijk is dat Cartagena hier en daar overeenkomstige uiterlijke trekjes heeft met Cuba. In principe kun je deze stad in twee dagen gezien hebben, evengoed bruist het van de lekkernijen en mooie musea. Een bezoek aan Casa de Rafael Núñez zou ik dan ook zeker niet achterwege laten. Struin over de vele pleintjes, combineer dit met een overheerlijke lunch bij La Mulata en jouw dag is compleet!

9 - COLOMBIA zonsondergang strand

Overnacht aan de Caribische kust bij Playa Blanca de Baru

Een absolute must is een overnachting aan de Caribische kust! De Playa Blanca de Barú zal overdag veelal aanvoelen als een toeristische attractie, dit verandert gelukkig in een zee aan sereniteit zodra de zon onder gaat. Kies een willekeurige houten hut die van hangmatten is voorzien en probeer te onderhandelen om tot een goede de prijs te komen. (€ 10,- / 30500 Colombiaanse Pesos) Verwacht geen luxe, eerder zand op plekken waar je het liever niet hebt zitten! Desalniettemin is het een geweldige ervaring die in de chaos van het reizen zorgt voor een beetje mindfulness. Eén belangrijk tip: Neem voldoende contant geld mee! Zo hoef je niet op flesjes water, fruit en een halve pizza te leven… Been there, done that! Not so nice.

10 - COLOMBIA stranden

Destino Tres #3: De sensationele trekking naar de Verloren Stad

Hostel-tip: Hostal Masaya, Santa Marta & La Casa de Felipe, Tanganga & Ciudad Perdida (Diverse accomodaties)

Hoeveel dagen blijven? Zes dagen

Welke hotspots mag je hier niet missen? Ciudad Perdida (de Verloren Stad) | Babaganoush Tanganga | Playa Genemaka Tanganga |

11 - foto's backpacken COLOMBIA lokale bevolking

De allermooiste ervaring die Colombia biedt is toch wel de trekking naar de verloren stad. Ook wel ‘Ciudad Perdida’ of ‘The Lost City Trek’ genoemd. Over acht jaar ongetwijfeld populairder dan de Machu Picchu. Deze trekking kun je in vier of vijf dagen doen. Bij twijfel? Vijf dagen doen! Zo heb je meer tijd om te genieten van alles waarmee je wordt omgeven en dat is niet niks kunnen de foto’s je vertellen. Eindeloze wandelingen vol cultuur en natuur. Een ervaring die je nooit meer zult vergeten; puurheid, kracht, sereniteit, back-to-basic en de schoonheid van het minimalisme!

12 - COLOMBIA backpacken natuur kikivandongen 13 - backpacken cOLOMBIA foto's wildlife

Negen tips voor als je vertrekt naar de Verboden Stad in Colombia

  • Wees uitgerust voordat je begint!
  • Neem 1 rugzak mee, deel deze met jouw maatje indien mogelijk
  • Minimaliseer de inhoud van je rugzak zoveel mogelijk
  • Zorg voor voldoende zelfzorggeneesmiddelen zoals O.R.S., Paracetamol enz.
  • Vergeet niet om de anti-muggen spray in te pakken!
  • Breng zwemkleding mee, zonder zul je spijt krijgen
  • Vraag om een Engelstalige gids!
  • Neem een setje pestkaarten mee en zing liedjes
  • Steek groepsleden zo nu en dan een hart onder de riem!

14 - COLOMBIA backpacken jungle

Net zoals bij veel uitdagingen het geval is, geldt het ook bij deze trekking: de laatste loodjes zijn het zwaarst! Dit betekent overigens niet dat het bereiken van de verloren stad leidt tot teleurstelling. Jullie zullen er misschien geen volledige dag spenderen, het is in ieder geval lang genoeg om de geschiedenis te voelen en het authentieke karakter te aanschouwen. Momentje om te koesteren dus!

15 - backpacken COLOMBIA fotos locals

Destino Cuatro #4: Avontuurlijke verrassingen in San Gil

Hostel-tip: SAM’s Vip Hostel, San Gil

Hoeveel dagen blijven? Twee dagen

Welke hotspots mag je hier niet missen? Gringo Mike’s | Rama Cocina Vegetariana | Caving And Canyoning Tour, Sam’s VIP hostel |

16 - COLOMBIa backpacken jungle

Als je de kans krijgt moet je hier zeker gaan mountainbiken met ‘Colombian Bike Junkies’ of de ‘Caving and Canyoning’ tour doen. San Gil is niet groot maar zit vol avontuurlijke verrassingen. Eén van de redenen waarom het ook wel wordt gezien als het hartje van de buitensport. Verder heeft San Gil een bijzonder klein centrum, deze stad zal je dan ook gauw op je duimpje kennen. Er is tevens een foodhal te vinden, waar je overheerlijke smoothies kunt scoren en dichtbij San Gil vind je een uiteenlopend aanbod aan mooie plekken om te baden en zwemmen. Toch zijn twee dagen meer dan voldoende om deze omgeving te kunnen ontdekken. Tenzij je een avonturier in hart en nieren bent, blijf dan gewoon een paar dagen langer!

Destino Cinco #5: Liefelijk Salento

Hostel-tip: La Serrana

Hoeveel dagen blijven? Twee dagen

Welke hotspots mag je hier niet missen? Valle de Cocora |

17 - Blog Backpacken COLOMBIA Kikivandongen

Nog een hele fijne plek om te bezoeken is Salento, vooral als je dol bent op natuur en rust. Hostel La Serrana biedt de mogelijkheid om te overnachten in een tent, zeker doen! Daarnaast is de accommodatie voorzien van een groot kampvuur en een restaurant waar je heerlijk kunt eten. Deze regio heeft wel een koeler klimaat ten opzichte van andere gebieden, ook kan hier veel regen vallen. Het is dus geen overbodige luxe om warme kleding en een regenjack mee te brengen.

Salento staat met name bekend om de koloniale architectuur. Niet ver hier vandaan is de ‘Valle de Cocora’, het hoogtepuntje als je het mij vraagt. Een grote vallei waar enorme waxpalmbomen groeien, deze vallei is onderdeel van nationaal natuurpark ‘Los Nevados’. Het natuurpark biedt gelegenheid om de hele dag te wandelen en ontdekken. Onderweg word je vergezeld door geluiden van kolibries, die in de meest felle kleuren rond je oren vliegen. Spijtig genoeg is veel flora en fauna in dit gebied met uitsterven bedreigd. Dus als je de kans krijgt; gaan met die banaan!

18 - Backpacken COLOMBIA fotos palmbomen

Dit ook zien in Colombia? Deze route kan je tijdens het backpacken dan het beste volgen

Onze route tijdens het backpacken in Colombia: Medellin > (Bus) > Cartagena > (Bus) > Santa Marta > (Touring car) > The Lost City Trek > 
(Touring car) > Tanganga > (Bus) > San Gil > (Bus) > Bogotá > (Bus) > Salento > (Bus) > Medellin!

→ Bekijk hier al onze Colombia artikelen

 

Deze tekst is geschreven door Kiki van Dongen: Naast haar passie voor fotografie en schrijven, struint ze graag in haar eentje door musea op zoek naar moderne kunst of inspiratievolle prachtige plaatjes. Haar eerste bestemming als solo-reiziger was Zuid-Amerika, waar zij o.a. Colombia en Suriname ontdekte. Lees meer op haar blog!