Ushuaia: meest zuidelijke stad van de wereld én outdoor walhalla

Toen ik m’n vliegticket naar Argentinië boekte, had ik nog totaal geen plannen. Een ding stond wel vast: ik moest en zou naar Ushuaia. Als klein meisje hing ik al boven de atlas op zoek naar ver afgelegen plekken en als meest zuidelijke stad ter wereld kun je Ushuaia zeker een afgelegen plek noemen. Twijfel je nog om te gaan? Dat is echt niet nodig. Ik vertel je graag waarom je de stad echt niet wil missen en wat je er allemaal wil doen. Neem ook ruim de tijd voor de stad. Het was dat ik de W-trek in Torres del Paine al had gepland, anders was ik veel langer in de stad blijven hangen.

Alles wat je wilt weten over Ushuaia

→ Vind de beste vliegtickets naar Ushuaia
→ Overnachtingstips: hostel Los Cormoranes of Hotel Tierra del Fuego

Haven Ushuaia

Hoe kom je in Ushuaia?

Er zijn verschillende manieren om in Ushuaia te komen: met de bus, met het vliegtuig en met de auto.

Er gaan vanuit een paar steden in Argentinië vluchten naar Ushuaia, maar met een overstap kun je er in principe vanuit vrijwel elke stad komen. Zelf had ik een vlucht geboekt vanaf Mendoza, daarbij had ik een overstap in Buenos Aires en een tussenlanding in Trelew – het vliegveld dichtbij Puerto Madryn en Península Valdés. Dat was niet de meest handige route, maar voor mijn reis werkte het perfect. Om goede vluchten te vinden kun je gebruik maken van Skyscanner of kijken op de websites van lokale maatschappijen zoals Aerolineas Argentinas en FlyBondi.

Je kunt ook met de bus naar Ushuaia, vanuit Punta Arenas in Chili. Die stad is verbonden met Puerto Natales in Chili – het stadje dichtbij Torres del Paine – en El Calafate in Argentinië. De enige busmaatschappij die hier rijdt, is BusSur. Een heel fijne Chileense maatschappij die ervoor zorgt dat de grensovergangen heel smooth gaan en, in tegenstelling tot Argentijnse maatschappijen, krijg je altijd iets te eten en te drinken.

Je kunt natuurlijk ook een camper of auto huren om een roadtrip te maken en zelf naar het einde van de wereld rijden. Zelf droom ik ervan m’n eigen camper naar Zuid-Amerika te verschepen en met die bus de reis nog eens te maken.

→ Handig: Boek hier je huurauto (via Sunny Cars heb je altijd een all-in prijs!)

Cruise in Zuid-Patagonië

Je kunt trouwens ook via zee naar Ushuaia reizen vanuit Punta Arenas. De vijfdaagse cruise staat bol van excursies, bezoeken aan gletsjers, informatiebijeenkomsten over de lokale flora en fauna en goede diners en borrels. Je leest er hier alles over: ontdek de ongerepte fjorden en gletsjers van zuid-Patagonië per cruise.

Campers in Ushuaia

Waarom is Ushuaia zo bijzonder?

De eerste twee weken in Argentinië moest ik best een beetje wennen aan het land en aan het alleen op reis zijn, maar een paar dagen voordat ik naar Ushuaia vloog, zat ik er helemaal lekker in. Dat gevoel werd in Ushuaia alleen maar groter. Alleen al het idee dat je aan het einde van de wereld bent, vond ik ontzettend tof. Ik vond de sfeer in de stad ook heel fijn. Alles is er lekker relaxed en iedereen staat klaar om je te helpen. Wil je naar een van de omliggende bergen en kun je daar net niet komen met het ov? Je steekt gewoon je duimpje op en er stopt direct iemand die je daar wel even brengt. Waar ik ook geen genoeg van kon krijgen, is het uitzicht op de bergen rondom de stad. Werkelijk overal waar je kijkt, zie je de grote zwarte bergen van Tierra del Fuego. Echt magisch!

Beste reistijd Ushuaia

De beste reistijd voor Ushuaia is december, januari en februari, maar zelf was ik er eind november en dat was ook meer dan prima. Het is dan nog voorjaar en de bloemen staan prachtig in bloei. In het voorjaar is het ook een stuk minder druk. Januari en februari zijn hoogseizoen in heel Patagonië en door de drukte een stuk duurder. De Argentijnse herfst is ook een mooi moment om naar Ushuaia te gaan, vooral omdat de natuur dan is gehuld in prachtige kleuren. De dagen zijn dan natuurlijk wel alweer een stuk korter.

Houd je van wintersport? Dan is de winter juist een toffe tijd om te gaan, omdat je in Ushuaia ook kunt skiën. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat de bussen tussen Punta Arenas en Ushuaia tussen maart en begin november niet gaan.

10x doen aan het einde van de wereld

Cerro Guanaco

1. Nationaal Park Tierra del Fuego

Tierra del Fuego, of Vuurland, dankt z’n naam aan de vele kampvuren van de oorspronkelijke bewoners. Toen de Europeanen deze regio voor het eerst verkenden zagen ze die vanaf zee. In principe heet de hele regio Tierra del Fuego, maar een deel is benoemd tot nationaal park. Het park is op een aantal plekken behoorlijk toeristisch, maar er zijn ook meer afgelegen plekken te bezoeken. De toeristische attracties zijn vooral de kustwandeling, het treintje en het ‘Fin del Mundo’-postkantoortje. De laatste is wel zeker het bezoeken waard. Je kunt er een stempel in je paspoort laten zetten en je kunt vanaf hier een kaartje sturen naar thuis, om daarna af te wachten hoe lang deze onderweg is.

Tierra del Fuego Ushuaia

Wil je het park ook ontdekken weg van de Aziatische en gepensioneerde meute? Cerro Guanaco is echt fantastisch. Om de top te bereiken ben je ongeveer 3 uur aan het hiken. Eerst redelijk steil omhoog door het bos, dan een vlak stuk over een beetje moerassige grond en het laatste stuk over een kaal grindpad. Eenmaal boven word je getrakteerd op een spectaculair uitzicht over de omliggende bergen en in de verte kun je Ushuaia zien liggen. Met een beetje geluk kom je onderweg ook nog een aantal guanaco’s tegen. Zo heten de lama’s die je in heel Patagonië regelmatig ziet.

 uitzicht cerro guanacoeen gunaco in Ushuaiareismaatjes

2. Glaciar Vinciguerra

Rondom Ushuaia vind je verschillende gletsjers. Eentje daarvan is Glaciar Vinciguerra en de hike hier naartoe is een hele mooie. Om de hike te beginnen, kun je op Google Maps de naam van de gletsjer invullen. Google Maps neemt je dan mee naar een doodlopende weg. Hier kun je naartoe liften of met een gehuurde auto heen rijden. Vanaf daar is de wandelroute duidelijk aangegeven.

Ook hier loop je eerst door het bos, soms over flink steile paadjes. Als je boven de bomen bent, is het klimmen over de rotsen geblazen totdat je aankomt bij het knalblauwe Laguna Los Témpanos. Op een plekje uit de wind kun je hier lekker in het zonnetje zitten en genieten van de bergen om je heen. Je kunt ook nog een stuk verder wandelen en een stukje over de sneeuw lopen. Je klimt dan nog net wat hoger en hebt een prachtig zicht op het dal beneden.

ingang Glaciar VinciguerraWandelen op het ijsbegin Glaciar VinciguerraGlaciar Vinciguerra Ushuaia

3. Laguna Esmeralda en Laguna Turquesa

Heb je wel zin om even te wandelen, maar geen zin in een urenlange hike? Wandel dan naar Laguna Esmeralda. Je kunt met de auto of liftend naar het begin van de wandeling, daarna is het een niet al te lange wandeling om het meer te bereiken. Leuk om te doen in een ochtend of een middag. Wil je toch nog wat langer wandelen? Aan de kant van Ruta 3 vind je Laguna Turquesa. Een al even mooi knalblauw meer, maar net iets minder druk.

Wil je toch weer wat meer uitdaging? De hike naar Mirador Laguna 5 Hermanos is ook prachtig. Ook deze gaat naar een blauw meer, maar de hike is een stukje langer.

4. Martial Glacier

De hike naar de Martial Glacier begint aan de rand van Ushuaia. Daardoor is dit een redelijk druk bezochte wandeling. Toch is het zeker de moeite waard: vanaf het eindpunt word je beloond met een spectaculair weids uitzicht op een van de meest zuidelijke puntjes van de wereld.

5. Tweedaagse hike: Mirador Laguna del Caminante

Wil je juist een langere hike maken en zelfs een nachtje in de bergen kamperen? Er zijn veel verschillende mogelijkheden rondom Ushuaia. Een van de mogelijkheden is de hike naar Mirador Laguna del Caminante. Je kunt bij het meer je tentje opzetten en genieten van de rauwe natuur om je heen. De zonsondergang hier is geweldig en de ochtendlichten zijn ook spectaculair. Als je hier een nachtje blijft slapen, kun je ook nog naar Mirador del Lago Superior lopen.

6. Cabo San Pablo

Het schipwrak “Desdemona” ligt aan de kust van Cabo San sinds 1985. Het schip werd door de kapitein het strand opgestuurd om te voorkomen dat het schipbreuk zou lijden, nadat er door een botsing een gat in de romp was ontstaan. Het schip ligt er nu nog steeds.

Cabo San Pablo is 175 km van Ushuaia, dat is op ongeveer 3 uur rijden waarvan het laatste uur over een onverharde weg. Je kunt er met je huurauto heen rijden of langs rijden op weg van of naar het zuiden. Er zijn ook reisorganisaties die een dagtripje naar het schip aanbieden. Het best ga je bij eb, omdat je op die manier dichtbij het schip kunt komen. Je kunt de getijden online vinden. Er is ook nog een leuke wandeling naar de vuurtoren, maar houd er wel rekening mee dat het hier vaak hard waait.

7. Museo Marítimo y Museo del Presidio

Ushuaia is aan het begin van de twintigste eeuw opgebouwd rond een gevangenis voor zware criminelen. Dit gebied is namelijk zo afgelegen dat ontsnappen bijna onmogelijk was. Gevangen die het wel lukte, moesten het vaak bekopen met de dood. De gevangenis werd in 1947 gesloten en herbergt nu twee musea.

In Museo Maritimo leer je meer over zuidpoolexpedities, de maritieme geschiedenis van de regio en het leven vroeger. In Museo del Presidio leer je alles over de militaire gevangenis. Je neemt dan ook een kijkje in de cellen.

8. Pinguïns spotten

Omdat Ushuaia zo dicht bij de Zuidpool ligt, is het dé plek om pinguïns te spotten. Rondom het Plaza Cívica kun je op verschillende plekken een tour boeken. Met de meeste tours vaar je alleen naar het eiland om de pinguïns van een afstandje te zien. Wil je de pinguïns van dichtbij bekijken? Boek je reis dan bij PiraTour. Met hen mag je namelijk een uur over Isla Martillo tussen de ezelspinguïns en magelhaenpinguïns wandelen. De tour neemt je ook mee naar Estancia Harberton en het Acatushún Museum. De estancia is gebouwd door Europeanen die zich hier als eerste witte mensen vestigden. Nu is het een museum die deels daarover gaat en deels over de plek zelf. In het Acatushún Museum zijn allerlei skeletten van dieren te bewonderen die ooit rondom de boerderij zijn aangespoeld.

Pinguïns bij Ushuaia

9. Chillen in het stadje

Ushuaia is ook een prima plek om een beetje in het stadje rond te hangen. De Avenida San Martin is de hoofdstraat in het centrum, waaraan veel leuke winkels, restaurants en bars zijn gevestigd. Er is hier onder andere een Hard Rock Café. Ik was er nooit eerder geweest, maar toch leuk om in de zuidelijkste stad van de wereld een biertje te drinken in dat café.

In een zijstraat van de Avenida San Martin zit bar Dublin. De plek om in het weekend uit te gaan of ‘s avonds gezellig een biertje te drinken. Er is hier namelijk vaak goede muziek. Iets verder van de hoofdstraat zit Grut84, een bierbrouwerij en restaurant in een. Prima voor een – vega – burger, perfect voor een lokaal gebrouwen biertje.

Ushuaia Grut84

10. Naar Antarctica

Ushuaia is de poort naar Antarctica en het is mogelijk om mee te gaan op een tour. Er zijn allerlei mogelijkheden om dat te boeken. Je kunt de reis vooraf boeken zodat je zeker bent van een plek. Waar je dan ook zeker van bent, is dat je de hoofdprijs betaalt. Al helemaal wanneer je in het hoogseizoen gaat.

Mocht je de tijd hebben en wat minder willen betalen? Je kunt er ook voor kiezen om in het voor- of naseizoen een tijdje in Ushuaia rond te hangen en een beetje te onderhandelen met touroperators. Er worden vaak last minute nog wel wat plekken verkocht en als je het slim speelt, dan kan het je flink veel korting opleveren.

Mocht je heel flexibel zijn, dan kun je ook van een afstandje contact onderhouden met een aantal touroperators en ze op die manier tegen elkaar uitspelen. Je kunt dan gewoon meegaan op een moment dat je de beste prijs kunt krijgen. Ik heb een meisje gesproken die het zo heeft aangepakt, maar zij studeerde een semester in Buenos Aires en kon dus ook zo flexibel zijn. Haar reis kostte ongeveer $3500,-, dat is wel een heel goede prijs.

Ik had zelf helaas niet genoeg budget en tijd om deze reis te maken. Maar mocht ik ooit rijk zijn, dan hoop ik een reis te maken langs de Falkland Eilanden, South Georgia en Antarctica. Tot die tijd droom ik nog even weg bij de verhalen die ik van anderen heb gehoord.

→ Lees ook: South-Georgia Island: Op reis naar de grootste pinguïn kolonie ter wereld

Antarctica

Waar overnachten in Ushuaia?

Er zijn in Ushuaia niet heel veel hostels en je moet daarom zeker niet te lang wachten met het reserveren van een bed, vooral in het hoogseizoen. Ik sliep in hostel Los Cormoranes en ik vond het een heel fijn plekje. Het binnenplaatsje ziet er wel een beetje krakkemikkig uit en de badkamers zijn ook niet top, maar de kamers zijn heel comfortabel. Wat ik ook heel leuk vond was de keuken, op een of andere manier trof je hier altijd wel mensen en was een praatje snel gemaakt. Ik voelde me hier echt even onderdeel van een kleine community. Het ontbijt is super uitgebreid en je krijgt altijd een paar eieren die je kunt bereiden op de manier zoals jij ze het liefste eet.

Verder zijn er wel een heleboel hotels in Ushuaia. Onder andere Hotel Albatros en Hotel Tierra del Fuego worden goed beoordeeld op Booking. Liever een appartementje? Modo sur 104 is een heel fijne.

Staat Ushuaia al op jouw Argentinië bucketlist?

→ Bekijk hier alle artikelen over Argentinië