workation loondienst

Op workation terwijl je in loondienst bent? 4 tips om dit te fixen!

Lijkt een workation jou ook te gek, maar ben je in loondienst en lijkt dat daarom geen optie? Think again. In deze blog bewijs ik, Alieke, dat het kan! Ik ben 33, werk als eventmanager bij een Nederlands bedrijf en werk regelmatig vanuit het buitenland. Benieuwd hoe ik dit geregeld heb? Hieronder deel ik mijn verhaal en tips met je!

Wil jij op workation terwijl je in loondienst bent?

→ Ook tof om te doen: Regel een baan in het buitenland via Yobbers
→ Taalcursus doen via een organisatie? Check Travelactive of Activity International

Naar Spanje op workation

Nietsvermoedend plaatste ik onlangs op LinkedIn een bericht dat ik vertrok naar Spanje voor mijn workation. Dat bericht ging viral. Immens veel views en reacties. Niet alleen ik kreeg veel berichten, ook mijn werkgever kreeg reacties. Het was heel gaaf om te merken hoeveel mensen dit interessant vinden en hier vragen over hebben. Al snel volgde een Instagram pagina en inmiddels ook website, om antwoord te geven op die prangende vragen.

Op workation in loondienst, is dat echt mogelijk?

Een workation is een combinatie van werken en reizen/vakantie, voor korte of langere tijd. Je werkt dan vanuit het buitenland. En dat is niet alleen mogelijk voor digital nomads die hun eigen online bedrijf hebben, maar kan ook prima voor de gewone burger die in loondienst is. Natuurlijk moet je wel een baan hebben waarbij het mogelijk is om op afstand te werken en je dus alleen een laptop nodig hebt. Maar zeker door corona is wel gebleken dat je voor veel functies niet per se fysiek op een kantoor aanwezig moet zijn.

Met wat voor loondienst baan kan ik op workation?

Ik werk als eventmanager bij marketingorganisatie Frankwatching in Utrecht. Ik organiseer een aantal keer per jaar grote events bij de Jaarbeurs en moet logischer wijs daar natuurlijk zelf bij zijn. Op die momenten is werken vanuit het buitenland dus niet mogelijk, maar tussen die events door is er alle ruimte om weg te gaan. Bij mijn werk is locatie onafhankelijk werken al jaren heel gebruikelijk. Thuiswerken is altijd al normaal geweest, je mag grotendeels zelf bepalen waar je je werk doet. Er is veel vertrouwen nodig om op die manier te werken, en het geeft iedereen enorm veel vrijheid. Ik ben dan ook niet de enige die dit doet. Een collega ging onlangs met haar hele gezin een maand vanuit Ibiza werken, een ander reist door Bosnië op het moment. Leuk weetje: door alle media-aandacht over mijn workation zijn er leuke sollicitaties binnengekomen en zelfs 2 nieuwe collega’s aangenomen die ook vanuit het buitenland werken.

→ Tip: Wist je dat je via Yobbers kan solliciteren op banen in het buitenland

Het werkveld veranderd en op workation gaan kan steeds makkelijker

Lang niet alle werkgevers zullen open staan voor werken vanuit het buitenland. Maar 2 jaar geleden waren er ook nog genoeg bedrijven die thuiswerken onmogelijk achtten, en inmiddels is het tegendeel wel bewezen. Gelukkig ken ik wel voorbeelden van zowel corporates als MKB’ers die wel voorstander zijn van workations. Die bedrijven hechten veel waarde aan vrijheid en vertrouwen, waardoor werknemers de flexibiliteit hebben om te werken waar ze zelf willen. Mits je aan wat randvoorwaarden voldoet natuurlijk zoals goed internet, een goede werkplek, bereikbaar zijn en je werk goed doen. Maar dat moet geen probleem zijn. Ik denk dat er in de toekomst nog veel meer mensen op workation gaan of als digital nomad in loondienst gaan werken.

Hoe ziet zo’n workation er uit

Meestal ga ik een week op workation, maar nu ben ik 3 maanden naar Spanje. Why not?! Mijn vriendinnen maken veel grapjes over oma die in Benidorm aan het overwinteren is. Ik kan daar wel om lachen, het voelt ook wel een beetje surrealistisch. Maar eigenlijk is het allemaal niet zo ingewikkeld en voor veel mensen wel mogelijk. Ik werk tijdens workations vaak 4 dagen en neem 1 dag vrij om wat leuks te gaan doen. Op werkdagen werk ik ongeveer van 9 tot 5, aangezien dan je collega’s ook werken en het wel zo efficiënt is. Aan het einde van je werkdag klap je je laptop dicht en ga je lekker op pad. Vaak ben je nog op tijd voor een mooie zonsondergang waardoor je binnen 5 minuten bent vergeten dat je die dag hebt gewerkt en daarna heb je nog de hele avond voor jezelf.

Werk je in loondienst maar wil je ook op workation? 4 tips om het te regelen!

Lijkt het je na dit verhaal ook tof om een poging te doen om op workation te gaan, terwijl je in loondienst bent? Check deze vier tips en wie weet werk jij binnenkort ook vanuit het buitenland.

1. Check het beleid

Workation zijn lang (nog) niet altijd opgenomen in het beleid van bedrijven, zeker niet op papier. Bij grote organisaties zal er policy zijn over je werkplek. Bij MKB-bedrijven is dit misschien minder concreet, maar juist goed om het gesprek aan te gaan over de mogelijkheden. Het bedrijf kan hierin een keuze maken om het wel of niet toe te staan.

2. Bepaal je bestemming

Waar ga je heen? Dit vind ik altijd de lastigste beslissing, want er is zo veel moois te ontdekken. Ik ben tot nu toe altijd wel in Europa gebleven. Want als je te maken hebt met collega’s dan is het wel zo fijn om die op normale tijden te spreken. En dus wil je geen tijdsverschil. Misschien vind je het spannend om alleen op reis te gaan? Dat snap ik wel, dat was het bij mij de eerste keer ook. Trust me, you got this! Als je een eigen appartement hebt kun je naar flex-werkplekken waar je mensen kunt leren kennen, of random bij een café met iemand aan de praat raken. Je kunt ook kiezen voor een hostel. Waarbij er genoeg opties zijn voor werkende en ook wat ‘oudere’ reizigers (lees: dertigers, vind ik niet oud, maar toch). Maar misschien is er nog wel iemand in jouw omgeving die dit ook wil, en kan je samen gaan. Ook zijn er steeds meer georganiseerde workations, waarbij je met anderen een woning deelt en samen leuk dingen kan doen in je vrije tijd. Alles is mogelijk!

3. Het gesprek met je werkgever

Bedenk waarom je dit graag wil doen. Als je iemand moet overtuigen om toestemming te krijgen zal dit je helpen. Je motivatie kan bijvoorbeeld zijn dat je toe bent aan nieuwe prikkels of positieve energie, zoals dat bij mij het geval was. Single en nu veel alleen thuis, waar de muren op mij af kwamen. Of misschien kan je je partner wel achter het behang plakken inmiddels, en… wil je juist lekker een weekje alleen weg! Bereid je gesprek goed voor en wees duidelijk over je wensen. Dat geeft iemand ook vertrouwen dat je er over nagedacht hebt en zal je eerder de vrijheid geven die je vraagt. Hierbij de belangrijkste tips:

  • Hoe lang wil je weg en waar wil je heen (let op het tijdsverschil)
  • Hoe gaat je werkweek er uit zien (aantal uur werken, welke tijden)
  • Waar verblijf je (sterke en veilige wifi, goede werkplek, bereikbaar zijn)
  • Wil je extra vrije dagen of onbetaald verlof (wees concreet)

4. Bereid je trip voor

Dit is het leukste gedeelde: je reis voorbereiden. Blogs, Instagrammers en websites afstruinen met leuke tips voor jouw bestemming, daar fleur je toch spontaan van op! Je hebt misschien niet zo veel tijd als tijdens je vakantie om eropuit te gaan, dus kijk wat er te doen is en kies welke dingen je sowieso wil doen of zien. Ik plan nooit al te veel, ik wil ook echt kunnen genieten van mijn omgeving en rust. Op een andere plek zijn is sowieso al winst, dus ik hoef niet zo nodig de hele toeristische bucketlist af te vinken. Let bij het kiezen van je verblijf op dingen als goede wifi en een rustige werkplek. Boven een luidruchtig café is bijvoorbeeld niet per se de beste werkplek, alhoewel je noice cancelling koptelefoon wonderen doet.

Twijfel je nog om op workation te gaan? Mijn advies: Ga nu!

Veel mensen hebben last van een (winter)dip. Het is koud, nat en de corona maatregelen eisen hun tol. Positieve energie is soms ver te zoeken. Een zonnetje kan een mens dan zo goed doen. Überhaupt een change of scenery. Juist nu is een workation ontzettend fijn. Ik heb een aantal vriendinnen die door mijn verhaal nu ook werken vanuit het buitenland en stuk voor stuk zijn ze onwijs blij met hun beslissing om even weg te gaan.

Meer lezen over workations & de digital nomad lifestyle