Visum vragen over het transit visa

Visum vragenWat is een transit visa?

Een transit visa wordt ook wel een doorreisvisum genoemd. Een doorreisvisum is een visum dat je recht geeft om over het grondgebied van een bepaald land te reizen. Je krijgt dus het recht om door een land te trekken. Een doorreisvisum, ofwel transit visa, geeft je dus niet het recht om in een bepaald land te verblijven. Als je ergens wilt verblijven heb je vaak een gewoon visum nodig.

Let er wel op dat wanneer je moet overstappen of door een land wilt reizen er in verschillende landen andere regels gelden rondom het aanvragen van een doorreisvisum. In sommige landen heb je helemaal geen doorreisvisum nodig, maar in andere wel. Hieronder is voor een aantal landen informatie verzameld rondom de regels van het aanvragen van een transit visa:

Transit visa voor Abu Dhabi

Een doorreisvisum of transit visa is voor Abu Dhabi niet verplicht als je moet overstappen op het vliegveld van Abu Dhabi en er minder dan vier uur verblijft. Als je langer dan vier uur de tijd hebt is het echter wel verplicht en ook aan te raden om een doorreisisum te nemen. In meer dan vier uur tijd kun je namelijk al veel van Abu Dhabi zien. Zo kun je naar de Grote Sheikh Zayed Moskee gaan of gaan winkelen in de souks. Deze visa krijg je bij aankomst en zijn gratis.

Transit visa voor Rusland

Wanneer je in Rusland een overstap hebt en niet langer dan 24 uur in de transitzone van hetzelfde vliegveld blijft, heb je géén doorreisvisum nodig. Let er wel op dat als je eindbestemming een van de landen van de Douane-Unie is, dus Wit-Rusland of Kazachstan, dat je dan voor een overstap wél een Russisch transit visa moet aanvragen.

Transit Visa voor de USA

Reis je via of naar Amerika dan moet je altijd een ESTA aanvragen, ook als je alleen een tussenstop / overstap hebt. In het formulier kun je dan aangeven dat je op transit bent. Zo’n ESTA is ook handig wanneer je een lange overstaptijd hebt in Amerika, dan kan het voorkomen dat je graag het vliegveld wilt verlaten om iets van het land te zien. In Amerika moet je dan het gewone ESTA visum aanvragen. Om dit aan te vragen kun je online het ESTA formulier invullen, na goedkeuring van dit formulier krijg je vervolgens het recht om het vliegveld in Amerika te verlaten. Het beste is om je ESTA op tijd voor vertrek online aan te vragen, aangezien de goedkeuring soms even kan duren. Je hoeft niet je paspoort ergens naartoe te sturen, je vult alleen online het formulier in, doet vervolgens de betaling voor het visum (veelal 14 dollar via het officiële kanaal) en na een laatste check ontvang je een bevestigingsmail. Deze mail laat je weten dat je online ESTA aanvraag is binnengekomen en je dus Amerika in mag. Met zo’n ingestuurd ESTA formulier kun je dan bijvoorbeeld tijdens een overstap van een aantal uur in New York, San Francisco, Philadelphia of elke andere stad de tijd nemen om de stad even te bezoeken. Maar: Heb je alleen een overstap vraag dan ook altijd ESTA aan.

Transit Visa voor Australië

Als je een overstap hebt in Australië heb je als Nederlander geen transit visa nodig als je korter dan 8 uur blijft. Je hebt dus wél een transit visum nodig als je langer dan 8 uur blijft. Blijf je langer dan 72 uur, dan heb je ook geen recht op een Transit Visa en moet je een ander type visum aanvragen. Als je waarschijnlijk geen Transit Visa nodig hebt (dus als je korter dan 8 uur in Australië bent), zijn er nog een aantal andere criteria waar je aan moet voldoen: Je moet Australië binnenkomen per vliegtuig (dus niet per boot o.i.d.), je hebt een bewijs nodig waarmee je kan aantonen dat je verder zal reizen (vliegticket bijvoorbeeld), een geldig paspoort en je mag de airport transit lounge niet verlaten.

Visum regels in Australië zijn erg streng, dus check alles dubbel om er zeker van te zijn dat jij het juiste visum hebt! Lees hier bijvoorbeeld meer over het visum van Australië, check de officiële website van Australië zelf of neem contact op met een visumdienst als je niet zeker bent van je zaak. Als je namelijk niet het juiste visum hebt, kan het voorkomen dat je niet toegelaten wordt tot het vliegtuig of in het land.

Meer visum vragen?

Bekijk ook de andere visa gerelateerde artikelen:

Over de auteur

Roëll de Ram
Founder & travelblogger

Hi, mijn naam is Roëll en ik ben de oprichtster van We Are Travellers! Een aantal jaar terug maakte ik mijn eerste backpackreis naar Brazilië, al snel volgde een wereldreis van 6 maanden en inmiddels kan ik niet meer zonder avontuur. Ik woon in Utrecht, maar reis nog meer dan eens de wereld over. Op We Are Travellers deel ik mijn tips voor de wereld met je.

12 reacties

 1. Erwin

  Let er wel op dat als je eindbestemming een van de landen van de Douane-Unie is, dus Wit-Rusland of Kazachstan, dat je dan voor een overstap wél een Russisch transit visa moet aanvragen.

  Ik heb geen transit visa aangevraagd en kon gewoon doorreizen naar Kazachstan

  Beantwoorden
 2. Erwin

  Ik ben op dit moment in Kazachstan en wist niet goed of ik voor mijn overstap in Moskou een doorreisvisum nodig had..ik ging er maar van uit van niet en dat bleek dus te kloppen

  Beantwoorden
 3. Laetitia

  Hallo,

  Ik heb een transit in Cuba voor 6 uur. Heb ik een transit visum nodig? Ik kan het nergens vinden. Alvast bedankt.

  Beantwoorden
  • Vanessa

   Hallo
   Weet er iemand of ik een doorreisvisum nodig heb in Manchester? Ik reis van Brussel CRL naar Exeter met een tussenstop in manchester

   Beantwoorden
 4. maaike

  hallo
  ik ga van de zomer naar Mongolië op de terugweg hebben wij een tussenstop van 11 uur op Moskou. Ik zou graag naar het rode plein willen. Klopt het dat ik dan aan een transit visum voldoende heb maar dat ik dit alleen persoonlijk aan kan vragen en niet via een visum bureau?

  Beantwoorden
 5. robin

  Ik reis van Brussel naar Mumbai, en van Mumbai naar Bangkok met twee losse tickets,
  heb ik een visum nodig? de wachtijd op de volgende vlucht zou 2 a 6uur duren..

  Beantwoorden
 6. Fred Verhees

  We zitten met een koffie even bij te komen op Schiphol. Vliegen via Houston naar Managua lukt vandaag niet. Misschien morgen? Als de ESTA er dan is. Jullie informatie klopt dus niet, je hebt altijd een ESTA nodig, ook als je het vliegveld niet verlaat. Website ESTA buiten gebruik, vliegtuig niet gehaald. Stress, frustratie, een kortere vakantie en een zoon in Managua die zich zorgen maakt. Boven in Chrome is mooi, maar met foute informatie zitten wij mooi met de gebakken peren! Bedankt!

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Vervelend om te horen dat jullie niet mee kunnen op de vlucht, we hebben meteen de informatie nu nog duidelijker opgeschreven al waren we in de veronderstelling dat het er al goed en duidelijk stond. Wij zien inderdaad nu ook een error op de ESTA website, hopelijk is deze snel verholpen.

   Beantwoorden
  • Rebecca

   Hai,

   Ik vlieg over een week naar managua via atlanta, alleen transit, maar ik heb dus ook een ESTA nodig? En die kan je via een website aanvragen,

   Ga ik gelijk doen! Thanks voor het delen van jullie ervaring!

   Rebecca

   Beantwoorden
 7. Jan van der Wal

  Klopt het dat op 1 plaats wordt geschreven dat een transit visum Australië 8 uur is en een ander 72 uur aangeeft.
  Wij moeten 18 uur wachten tot de eigen vlucht doorgaat naar NZ, in die tijd willen wij rusten buiten het vliegveld en er zijn hotels op het vliegveld.
  Waar kan ik vinden dat wij er zonder visa van het vliegveld mogen?

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Hi Jan,
   Onder andere hier is meer te vinden over het transitvisum voor Australië: . Waarschijnlijk blijven jullie niet langer dan 72 uur dus dan kun je een Transit Visa aanschaffen. Zie ook deze pagina: hier staat over Transit Visa: “If you want to make a short stopover in Australia on your way to another country, you will need to hold an Australia visa. A Subclass 771 (Transit) visa is likely to be the most appropriate visa. This lets you: Travel via Australia & Enter and stay in Australia for up to 72 hours” Succes!

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.