Visum vragen over de visa run

Visum vragenWat is een visa run?

Bij een visa run ga je als toerist voor zeer korte tijd naar een ander land omdat je visa bijna verloopt. Op deze manier kun je namelijk een nieuw visa en stempel krijgen in je paspoort en mag je dus weer legaal in het land verblijven. Vaak ga je bij een visa run dezelfde dag nog terug naar het land waar je vandaan kwam.

Wanneer moet je een visa run doen?

Wanneer je naar een land als Thailand op vakantie gaat moet je een visum hebben. Zo’n visa is vaak maar tijdelijk geldig. Zo is het visum dat je voor Thailand krijgt als je per vliegtuig aankomt 30 dagen geldig. Kom je echter via één van de buurlanden binnen over land (zoals Cambodja, Laos, Myanmar of Maleisië) dan is het visum slechts 15 dagen geldig. Omdat sommige toeristen toch langer in een land als Thailand willen blijven, zijn zij gedwongen om het land te verlaten voordat ze weer een nieuw visum krijgen. Op zo’n moment kun je dan een visa run doen.

Hoe kan ik een visa run doen?

In Thailand zijn er speciale reisbureautjes die zich richten op het helpen van toeristen bij het doen van een visa run. Vanuit Thailand kun je bijvoorbeeld vanuit Krabi, Phuket, Hat Yai of Bangkok een visa run doen naar Maleisië. Je gaat dan kort de grens over bij bijvoorbeeld Pedang Besar. Ook kun je vanuit Thailand een visa run doen richting Cambodja. Houd er dan echter wel rekening mee dat de grensovergang bij Cambodja erg lang kan duren en dat het visum voor Cambodja aanvragen ook geld kost. Zo komt het vaak voor dat je lang in de rij moet staan voor je paspoort gecontroleerd is. Anderzijds kun je ook zelf je visa run regelen en het vervoer naar de grens. Uit verhalen van reizigers blijkt alleen wel vaak dat dit meer moeite kost en is het dus aan te raden om met een reisbureau te gaan.

Wat gebeurd er als ik geen visa run doe?

Als je visa is verlopen en besluit om niet een visa run te doen of het land te verlaten, loop je kan op een boete. Zo’n boete is in Thailand 500 Thaise Bath per dag dat je visum is verlopen met een maximum van 20.000 Thaise Bath.

Meer visum vragen?

Bekijk ook de andere visa gerelateerde artikelen: