relaxed op vakantie kosmos uitgevers

Last van vakantiestress? Met deze 5 tips ga je relaxed op vakantie!

Onlangs kreeg ik het boekje “Relaxed op vakantie – Volop genieten voor, tijdens en na je vakantie” geschreven door de schrijfster Ingrid Meurs. Of het een hint was? Misschien. Of ik het nodig heb? Nee. Helemaal niet. Hoezo vraag je dat!? Heb ik last van ontkenningsverschijnselen? Hell yes. Vraag maar aan vriendlief. Vooral dat uur voordat we net weg gaan, of het nu een weekendje weg is of een maand backpacken, dat uur is volgens mij de hel voor hem. Puntje bij paaltje is het dus zo dat ik dat boekje iets meer nodig heb dan ik ooit zou willen toegeven. En stiekem heb ik ook al wat wijsheden opgedaan die ik vandaag graag met jullie deel. Want er zijn vast ook hier wat lezers die wat hulp kunnen gebruiken! Ontdek de tips om relaxed op vakantie te gaan en ook relaxed te blijven.

5 tips om 5 vormen van vakantiestress te voorkomen

1. Keuzestress. Ik ken het vooral van de laatste maanden 6 VWO. Moet je opeens gaan kiezen wat je de rest van je leven wil gaan doen. Alsof ze niet beseffen dat je pas 18 bent en geen idee hebt wat je wilt. Maar als ik goed kijk naar het maken van reizen of op vakantie gaan, komt die keuzestress ook wel eens bovendrijven. Niet alleen bij het kiezen van een bestemming (ik wil namelijk overal naartoe), maar ook bij het inpakken (wat neem je mee). De tip van Ingrid: “Bedenk eerst eens wat voor type reiziger je bent”. Ben je een (1) pelgrim, (2) toerist, (3) nomade of (4) ontdekkingsreiziger? Aan die types kun je allemaal waarden hangen en interesses. En de truc is: Als je weet hoe je zelf een beetje in elkaar steekt, kun je ook veel gemakkelijker keuzes maken. Of het nu is voor wat je inpakt of waar je naar toe gaat.

All you’ve got to do is to decide to go and the hardest part is over. – Tony Wheeler, oprichter Lonely Planet 

2. Inpakstress. De neurotische types kennen het maar al te goed. Wat gaat er mee? Wat blijft er thuis? Elk item lijkt wel meer spanningen op te leveren. De tip uit dit boekje? Raadpleeg een paklijst! Niet voor niets staat er ook al heel lang een vakantielijstje online op We Are Travellers met daarin precies alles dat je moet checken voor je weg gaat. Neemt heel wat zorgen weg! Mijn doel is om dat vakantielijstje alleen wat eerder te raadplegen en niet 10 minuten voordat we gaan… Ook handig is om al wat verder van te voren een keer naar de stad te gaan en je laatste inkopen te doen. Denk aan een nieuwe tandpasta, zonnebrand creme, nieuwe zwemkleding of sokken. Dan heb je dat in ieder geval al in huis.

Reizen is fataal voor vooroordelen, betweterigheid en kleingestigheid. – Mark Twain

3. Jetlag- & vliegveldstress. Ook het feit dat je zo’n gigantisch vliegtuig in moet, kan stress opleveren. Of dat je de douane door moet bij het vliegveld met je handbagage (wat mocht je ook alweer wel en niet meenemen?!). En dan heb je ook nog eens die jetlag die er aan zit te komen. We hebben het hier over vliegveld en jetlagstress. Ook in het boekje “Relaxed op vakantie” staan wat handige tips om deze vorm van vakantiestress te beperken tot een minimum:

  • Controleer van te voren hoe laat je vliegt, dan weet je goed wanneer je die dag moet vertrekken om op tijd te zijn
  • Check van te voren in, dat scheelt je een hoop gedoe op het vliegveld
  • Neem in het vliegtuig een vakantieboek mee (bijv. over je reisbestemming) en kom alvast in de vakantiesferen
  • Als je niet van drukke vliegvelden houdt, zorg dan dat je van een kleinere vertrekt zoals Eindhoven Airport
  • Drink in het vliegtuig genoeg water, beweeg wat en gebruik creme tegen een droge huid
  • Pas je op je bestemming zo snel mogelijk aan, aan de lokale gewoontes

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. – Mark Twain

4. Werkstress. Die ene collega die maar mailtjes blijft sturen, terwijl je toch echt vrij bent. Dat project dat doorloopt, ook al ben jij op reis. Die nieuwe stagiair die begint, als jij er niet bent. Help! Werkstress kan ook opduiken tijdens je vakantie. Wat betreft dit boekje is vakantie er om echt even weg te zijn. Dus stel je out-of-office in en laat je werk thuis. Het is echt geen ramp als jij je mailtjes of apps een keer niet leest. Niemand is namelijk onmisbaar, dus zie dat even in perspectief.

Ik wil nooit meer morgen, omdat vandaag zo mooi nog is. Zo tijdloos zonder zorgen. Dat ik morgen vast vannacht mis. – Versjes van Lars, Lars van der Werf

5. Familiestress. Er zijn perfecte gezinnen die het woord familieruzie niet kennen en voor wie vakantie samen echt een feestje is. Maar voor heel wat volwassenen is zo’n vakantie ook een opgave. Dus de vraag is: Hoe overleef je een weekend met de (schoon)familie? Ingrid heeft een paar tips, zoals: Zorg dat jij invloed hebt op de vakantiebestemming, dan weet je zeker dat er altijd iets te doen is. Neem een goed boek mee, zodat je je even terug kunt trekken. Je hoeft sowieso niet alles samen te doen, dus neem af en toe even tijd voor jezelf. Leef je uit in de keuken (als je ervan houdt), dan krijg je niet alleen complimentjes maar ben je ook even lekker bezig. Oh en praten over opvoeding? Dat kun je beter niet doen!

Wie niet gelukkig is waar hij is, zal dat ook niet zijn waar hij heen gaat. – Koos van Zomeren

relaxed op vakantie kosmos uitgevers

Naast bovenstaande vormen van stress worden er nog allerlei andere momenten van vakantiestress behandeld. Op een luchtige en grappige manier, met hier en daar een inspirerende foto of gave reisquote. Als je dus iemand kent die wel past bij iets van bovenstaande, dan is dit zeker een leuk boekje om een keer cadeau te doen. En heb je er gewoon zelf last van? Dan kun je jezelf ook voor 16,50 best een keer trakteren! Lees meer over het boekje “Relaxed op Vakantie” op Kosmos Uitgevers. Het ISBN nummer is 9789021559933.