Wij Nederlanders gaan graag met de caravan op vakantie; ons land telt zo’n 3,5 miljoen actieve kampeerders, en volgens de ANWB zit dat aantal in de lift. Een caravanvakantie is in eerste instantie natuurlijk een activiteit voor de lente of zomer, maar je kan ook in het najaar of in de winter met de caravan op reis – mits het weer een beetje meezit en/of je een kachel in je caravan installeert. Daarnaast kan je natuurlijk met je caravan door warmere landen als Frankrijk of Italië trekken, want het maken van een roadtrip is een boeiende manier om een land te leren kennen. Droom jij ook van een roadtrip met de caravan? Wij geven je een aantal handige tips en vertellen je ook welke spullen niet mogen ontbreken in je bagage.
1. Stippel je route uit
Het mooie aan reizen met een caravan is dat je veel flexibiliteit hebt. Toch is het belangrijk om je route (gedeeltelijk) uit te stippelen. Je wilt je immers kunnen voorbereiden op de weersomstandigheden en zeker weten dat je een plekje vindt om je caravan te parkeren. Bedenk bovendien dat een auto met caravan een logge voertuigcombinatie is en dat bepaalde wegen hiermee niet goed begaanbaar zijn; op viamichelin.nl kan je controleren welke wegen geschikt zijn voor een auto met caravan.
Heb je geen inspiratie voor het kiezen van een bestemming? Kijk dan eens naar de vaste autoroutes die elk jaar veel toeristen aantrekken. Denk aan de ‘Romantische Straße’ in Duitsland, die het zuiden van Duitsland doorkruist en pittoreske dorpjes, kastelen en natuur met elkaar verbindt. Je kan echter ook je fantasie de vrije loop laten en bijvoorbeeld in de voetsporen van je favoriete schrijver treden of locaties uit een lievelingsserie of -film bezoeken. Wat dacht je van de filmlocaties van Harry Potter in het Verenigd Koninkrijk?
2. Zorg voor een comfortabel matras
Er zijn nog genoeg vakantiegangers die niet geloven dat je lekker kunt slapen in een Caravan, maar niets is minder waar. Je moet alleen even zelf zorgen voor een topmatras in jouw caravan en dan slaap je gewoon als een roosje onderweg! Maar wat is een goed campermatras? Onze tip: Kies voor een traag schuim matras. Er zijn verschillende soorten matrassen op de markt, waarvan traag schuim en gewone springverenmatrassen het populairst zijn. Beide hebben belangrijke voordelen, en als je caravan een standaard bed heeft, is de keuze gewoon een kwestie van comfort en persoonlijke voorkeur. Verbouw je zelf je caravan? En bouw je je eigene bed? Dan is een traag schuim matras de beste optie, omdat je het zelf heel makkelijk kunt verscheuren zonder de integriteit van de matras aan te tasten. De procedure kan in het begin ontmoedigend lijken, maar het is eenvoudig als je eenmaal weet wat je doet. Wat verder mega fijn is aan een traagschuim matras is dat traag schuim zich aanpast aan de vorm van je lichaam. Hierdoor is het veel aangenamer om op te slapen, omdat je veel beter ondersteund wordt. Het is ook goed voor je omdat het je lichaam in zijn natuurlijke positie laat rusten, wat goed is voor je ruggengraat. Een pijnvrije en comfortabele slaap dus, die je voorbereidt op een dag vol avontuur! Ook is het relaxt dat in warme klimaten een gel traag schuim matras je lichaamswarmte absorbeert, waardoor het matras niet te warm wordt. De gel in het matras verbetert de luchtstroom en daardoor wordt de warmte van je lichaam weggetrokken. Als je van plan bent veel tijd in een warm klimaat door te brengen, kan een caravan- of campermatras met gel dus echt het extra geld waard zijn.
3. Controleer het gewicht van je caravan
Met een te zware caravan op roadtrip gaan is een recipe for disaster. Zelfs als je tijdens je reis niet op directe problemen stuit, zal je auto meer verbruiken en ook de banden van je caravan zullen sneller verslijten. Hoe zwaar mag een caravan dan wel zijn? Als richtlijn houdt men meestal aan dat het gewicht van de beladen caravan niet meer dan 80% mag zijn van het totale gewicht van de beladen auto. Check voor precieze informatie het instructieboekje van je caravan en auto, en ga voor vertrek nog even naar een weegbrug. Weegbruggen zijn in de buurt van de meeste steden en dorpen wel te vinden.
4. Reis licht
Overschrijdt je caravan het geadviseerde maximale gewicht, dan zal je bepaalde dingen moeten uitladen. Dat is OK; je hebt op vakantie doorgaans veel minder nodig dan je denkt. De watertank van je caravan kan je bijvoorbeeld op de meeste campings bijvullen en eten is ook in het buitenland te koop (je hoeft dus echt geen 20 blikken soep mee te nemen!). Daarnaast kan je overwegen om je stalen potten en pannen te vervangen door exemplaren van lichter materiaal, die specifiek gemaakt zijn voor kampeerders.
5. Richt de caravan strategisch in
Het is aan te raden om bij het inladen van je caravan strategisch te werk te gaan, want verkeerd geplaatste spullen kunnen tot veel problemen leiden. Enkele tips:
- Probeer zoveel mogelijk gewicht in de auto te plaatsen, en bevestig fietsen bij voorkeur op of achter de auto en niet aan de caravan.
- Probeer het gewicht dat zich in de caravan bevindt zoveel mogelijk voor of rond de as te plaatsen; dit voorkomt dat de caravan naar achteren gaat hellen.
- Sluit de kastdeurtjes en zet de spullen in je caravan goed vast.
6. Doe een laatste check
Naast het gewicht van je caravan, zijn er nog verschillende andere technische zaken die belangrijk zijn om te controleren. Check voor vertrek in ieder geval nog een keer:
- de bandenspanning
- de kogeldruk
- of alle kastdeurtjes gesloten zijn en niet open kunnen gaan tijdens de reis
- of de caravan goed aan de trekhaak bevestigd is
- of de trekhaak goed vast zit en niet beschadigd is – twijfel je, neem dan geen risico’s en schaf bijvoorbeeld op rameder.nl een nieuwe aan
- of de handrem van de caravan ontgrendeld is
- of de autospiegels goed staan
- of je een extra stel remblokken mee hebt
- of de verlichting goed werkt
7. Ga veilig op pad
Is je caravan ingepakt en heb je alles mee wat je nodig hebt? Dan is het tijd om te vertrekken! Veel vakantiegangers vinden het fijn om ’s ochtends te rijden; er is minder verkeer op de weg en het is leuk om het landschap of de steden ‘wakker te zien worden’. Vergeet niet dat er in het buitenland soms andere verkeersregels gelden. Dit kan gaan om grote verschillen, zoals het links rijden in het Verenigd Koninkrijk, maar ook om kleinere verschillen. Een gevarendriehoek heb je hopelijk al liggen, maar wist je dat het in sommige landen verplicht is om ook een verbanddoos bij je te hebben? Houd er wat rijsnelheid betreft rekening mee dat je caravan gevoelig is voor luchtstromen door wind of inhalende auto’s; hoe harder je rijdt, hoe groter de invloed van die luchtstromen zal zijn. Het is dus een goed idee om een relatief lage, maar constante snelheid aan te houden. Vergeet niet dat er ook qua rijsnelheid in het buitenland andere regels kunnen gelden. Op de website van de ANWB lees je hier meer over.
Inpaklijstje
Als afsluiter nog even een lijstje met de spullen die niet in je bagage mogen ontbreken wanneer je met een caravan op roadtrip gaat. Denk o.a. aan deze vakantielijst:
- lichtgewicht kampeermateriaal
- een navigatiesysteem of smartphone met Google Maps
- EHBO-set en benodigde medische documenten
- kluisje om waardevolle spullen in op te bergen
- gas-/rookmelder en brandblusser
- gevarendriehoek
- extra stel remblokken
- onderhoudsset voor auto en caravan