postcrossing

Ken jij Postcrossing? Een hobby mét een vakantietintje

Wanneer kunnen we nou weer eens op reis?! Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben alweer plannen in m’n hoofd aan het maken waar ik allemaal naar toe wil post-covid. Helemaal tijdens deze donkere dagen! In ons kleine kikkerlandje zijn normaal gesproken ook genoeg manieren om je te vermaken – net zoals op vakantie –  maar de steeds strengere regels omtrent corona maken niet alles even gemakkelijk nu. Gelukkig is er een manier om het vakantiegevoel een beetje op te wekken, waarbij je helemaal niet ver hoeft te reizen! En met een kleine reis bedoel ik écht klein, namelijk een wandeling naar je dichtstbijzijnde postbus. Ik heb het over postcrossing!

postcrossing postcrossing kaartje postcrossing hobby postcrossing leuk postcrossing ansichtkaart amerika

Wat is Postcrossing?

Postcrossing is een internationale site waarbij je een account aanmaakt en zo kaarten stuurt en ontvangt van over de hele wereld. Het is 15 jaar geleden bedacht door een student wonend in Portugal. Zijn doel was mensen over de hele wereld met elkaar te verbinden via ansichtkaarten; onafhankelijk van hun land, leeftijd, geslacht, ras of overtuiging. Dat klinkt als een mooie missie, toch? Inmiddels heeft de website meer dan 800,000 leden afkomstig uit 208 verschillende landen, en hebben bijna 60 miljoen kaarten hun bestemming bereikt.

Helemaal gratis, behalve je kaart en postzegels natuurlijk

Verder handig om te weten: een account is helemaal gratis, en de enige kosten verbonden aan deze hobby zijn het kopen van internationale postzegels en ansichtkaarten.

kaarten postcrossing postcrossing ansichtkaarten ansichtkaart postcrossing

Ik heb me aangemeld voor Postcrossing, wat nu?

Oké, je hebt nu een account aangemaakt op de website. Hoe ga je verder?

Stap 1: Je schrijft een brief

Je begint met het aanvragen van een ansichtkaart. Postcrossing geeft je het adres en ID van een willekeurig lid, ergens waar dan ook in de wereld. Je kan aanvinken dat je geen kaartje wilt sturen naar iemand uit eigen land. Wees echter niet teleurgesteld als het eens voorkomt dat je een kaartje ‘moet’ sturen naar onze zuiderburen, het is per slot van rekening willekeurig. Vervolgens koop of maak je een ansichtkaart (hoewel niet iedereen even blij is met de zelfgemaakte versie), schrijf je een vriendelijk en/of grappig bericht, en noteer je het ID en zijn of haar opgegeven adres op de kaart. Vergeet de internationale postzegel niet!

Stap 2: Doe de kaart op de post

Je kaart is klaar, dus op naar de dichtstbijzijnde brievenbus! Wanneer je kaart aankomt, registreert de ontvanger deze met zijn briefkaart-ID. Hierdoor kom je in aanmerking voor het ontvangen van een ansichtkaart van een ander lid – en waar je ansichtkaart vandaan komt… dat is natuurlijk een verrassing. Hoe spannend!

Stap 3: Hoera! Post!

Op een dag open je je mailbox en staat er een ansichtkaart van iemand ver weg op je te wachten! Spontaan vergeet je al de rekeningen in de bus mee te nemen en het enige wat je dan wilt, is dat kaartje lezen.

Stap 4: Registreer de briefkaart

Nu is het jouw beurt om de ansichtkaart te registreren aan de hand van de ansichtkaart-ID. C’est ca! Oh, en je hoeft niet te wachten om meer ansichtkaarten te verzenden – je kunt meerdere tegelijk laten reizen. Hoe meer je verzendt, hoe meer je bovendien ontvangt!

ansichtkaarten voor postcrossing post crossing kaarten

hoe werkt postcrossing

En? Postcrossing, is het wat?

Ik ben een tijdje helemaal into het postcrossen geweest. Vooral omdat je steeds meer kaarten tegelijk kan versturen, wordt het al gauw verslavend. Hoe verslavend kan het worden? Een man uit Duitsland heeft al meer dan 30,000 kaarten verstuurd! Maar je kan het natuurlijk ook gewoon een paar keer doen, ook leuk!

Grappige maar ook simpele berichtjes

Zoals je kan zien heb ik vele mooie (maar ook minder mooie) kaarten gekregen, met grappige anekdotes als ‘my husband calls me a choc-o-holic and a book junkie’ van een moeder van drie uit Japan, maar soms krijg ik alleen de groeten. Postcrossing is in ieder geval een erg leuke belevenis om je in de vakantie-mood te brengen, en ik zou het dus iedereen aanraden eens te proberen!