Dagtrip Mirissa Ahangama Sri Lanka-1

Is Sri Lanka veilig? Lees meer over reizen & veiligheid in 2023

Sri Lanka is een prachtig land dat ideaal is om doorheen te trekken. Doordat het eiland niet heel groot is zijn de reisafstanden erg kort en daardoor is het erg prettig om hier te backpacken. Per busrit zit je bijvoorbeeld vaak maximaal 2 uur in de bus, wel zo lekker! Tenzij je natuurlijk net van noord naar zuid wilt, maar kans is groot dat je altijd wel een leuke tussenstop hebt na een paar uur rijden. Het land heeft verder ook eigenlijk alles wel waar een backpacker naar verlangt: Cultuur, jungle, hagelwitte stranden, spicy curry’s, wilde olifanten, strandfeestjes én je kan er zelfs walvissen spotten! Alleen… hoe zit het anno 2023 nou met de veiligheid in Sri Lanka? We vertellen je er hieronder meer over! Dit is gebaseerd op onze ervaringen uit mei 2023, toen waren we er namelijk zelf op reis!

Sri Lanka & veiligheid

Backpacken Sri Lanka Ella Ella Sri lanka tipsSri Lanka restaurants Ella Cocktails

Is Sri Lanka veilig om doorheen te reizen?

Is Sri Lanka veilig om nu naartoe te reizen? Mijn antwoord daarop is ja! Wel is het daarbij belangrijk om te benadrukken dat dit artikel is geschreven in mei 2023 en dat verdere ontwikkelingen later misschien afwijken van deze blog. Van de politieke spanningen is eigenlijk weinig te merken. De mensen zijn erg vriendelijk en gastvrij. Het enige wat opvalt is dat er in Colombo wat meer politie op straat is maar dat is voor Aziatische begrippen in een grote stad niet heel vreemd. Verder in de andere dorpen is de sfeer erg goed en merk je helemaal niets van de politieke spanningen, de sfeer is erg relaxt!

De economie in Sri Lanka

Momenteel kan de Srilankaanse economie best een handje geholpen worden. De lokale bevolking is daarom erg blij met de reizigers die het land bezoeken. Jouw bezoek aan Sri Lanka heeft namelijk veel invloed op de bevolking. Als je bijvoorbeeld bij een lokaal restaurant eet heeft niet alleen de eigenaar hier profijt van maar ook de boeren die de lokale groenten verbouwen die in je curry zitten. Al om al mensen zijn blij dat je de economie komt stimuleren. Je bent meer dan welkom!

Sri Lanka veilig om alleen door te reizen als vrouw

Zelf heb ik alleen gereisd door de zuidkust van Sri Lanka en daar heb ik me altijd veilig gevoeld. Met een groep heb ik het binnenland bezocht en eigenlijk voelde ik me daar geen enkel moment onveilig. Eigenlijk gelden dezelfde principes in Sri Lanka als voor andere backpackbestemmingen. Pas goed op je spullen wanneer je op pad gaat en ga bij voorkeur niet in het donker alleen over straat. Waarschijnlijk ontmoet je in je hostel of hotel genoeg andere backpackers dus zul je in het donker niet alleen over straat hoeven. Qua kleding heb ik me altijd prettig gevoeld in shorts en een top.

→ Lees ook meer over mijn favoriete kustplaatsje: Ahangama: Alles wat je wilt weten over dit mega chille surfplaatsje in Sri Lanka

Het verkeer in Sri Lanka

Tuktuks, scooters, bussen, fietsen en auto’s! In Sri Lanka zie je heel wat voorbij komen op de wegen! De drukte in het verkeer is afhankelijk van je reistijd maar buiten Colombo is het overdag niet al te druk op de weg, meestal rijd iedereen ook niet al te hard. Wat opvalt in Sri lanka is de kwaliteit van de wegen. In vergelijking met andere Aziatische landen zijn de wegen erg goed! Wel rijd iedereen hier links en moet je aan het begin van je reis even wennen! Let daarom ook goed op naar welke kant je kijkt bij het oversteken. Bij links rijden is het vooral extra opletten wanneer je bijvoorbeeld afslaat of als je een rotonde op rijd. Verder is er een periode geweest dat er schaarste was in benzine maar deze periode is inmiddels voorbij. Verder is het belangrijk als je een Tuktuk of scooter wil huren dat je een International Drivers License regelt. Wanneer je deze niet hebt zal je boetes krijgen van de politie en die kunnen in prijs variëren.

Hoe kan je veilig door Sri Lanka reizen

Samengevat is het belangrijk om alert te zijn op je spullen als je onderweg bent, maar eigenlijk geldt dat voor iedere  bestemming wel. Je kan zonder probleem foto’s maken met je camera en je telefoon. Mijn ervaring is dat je alleen in Colombo wat alerter moet zijn in vergelijking met andere dorpen. De stad is erg druk en in bepaalde plekken van de stad valt het iets meer op dat er armoede heerst. Verder zou ik Sri Lanka zeker aanraden als reisbestemming en naar mijn mening heeft dit land alles te bieden voor een fantastische reis. Benieuwd naar wat je allemaal kan doen in Sri Lanka? Check dan hier al onze Sri Lanka tips


→ Bekijk hier alle artikelen over Sri Lanka