De beste kerstfilms

10 kerstfilms die je deze winter zeker moet gezien hebben!

Tijdens de feestdagen is thuis voor de televisie met een dekentje, warme kop chocolademelk of een schaal met popcorn, de ideale manier om te ontspannen én te ontsnappen aan de kou. Op zo’n avond haal je al graag even de kerstfilms boven. Netflix, Pathé Thuis of Amazon Prime Video, er zijn heel wat streamingdiensten of websites waar je allerlei kerstfilms kan kijken. Maar hoe kies je nu die perfecte film voor je avondje op de bank? Dit zijn volgens ons de 10 beste kerstfilms!

1. Home Alone

De waarschijnlijk meest gekende kerstfilm allertijden is Home Alone. Iedereen heeft deze film toch al een keertje gezien? Deze film wordt dan ook ieder jaar eens uitgezonden op de televisie. Maar voor wie hem niet zou kennen, hierbij een kleine omschrijving van de film. De familie McCallister vertrekt met het hele gezin voor enkele dagen naar Parijs voor kerst. Het inpakken verloopt heel chaotisch, met enkele plagerijtjes door broers en zussen. Buzz, Kevin’s oudere broer, plaagt hem nogal extreem waardoor Kevin even moet afkoelen boven. De ochtend van vertrek is daar en de familie overslaat zich! In alle haast vergeten ze Kevin.

Wanneer Kevin ontwaakt ontdekt hij dat hij helemaal alleen is! De familie komt onderweg te weten dat ze Kevin vergeten zijn en probeert tevergeefs een vlucht naar huis te boeken. Eerst vindt Kevin het allemaal best wel plezierig, zo dat alleen thuis zijn zonder volwassenen. Tot op een dag twee inbrekers het huis van de McCallister’s goed inzicht hebben. Hoe Kevin hier op reageert? Ja daarvoor hoef je de film te bekijken!

Extraatje: je kan nu ook overnachten in het Home Alone huis! Je moet er wel voor naar Chicago, maar voor de echte fans is dit niets te veel gevraagd. Het huis wordt net gedecoreerd zoals in de films en de opbrengst gaat naar het La Rabida Children’s Hospital in Chicago.

2. The Polar Express

The Polar Express is een warme en gezellige film voor het hele gezin, jong en oud. Het is Kerstavond en terwijl een jongen probeert in slaap te vallen hoort hij het geluid van een trein. Wanneer hij naar buiten stapt ziet hij een immense trein, die de naam The Polar Express draagt. De conducteur stapt uit de wagon en vraagt of hij wil instappen op de trein. Even twijfelt het jongetje, maar hij springt toch op de trein! Zo start een onvergetelijk avontuur.

3. The Holiday

The Holiday is echt mijn favoriete kerstfilm. Deze romantische komedie vertelt het verhaal van twee vrouwen met men-problems. Aan de ene kant is er Iris uit Londen, een schrijfster voor de trouw rubriek in een krant. Ze heeft een onbeantwoorde liefde voor haar collega Jasper. Tegen kerst krijgt ze te horen dat hij verloofd is met een andere collega. Aan de andere kant is er Amanda, een filmtrailer maakster uit Los Angeles. Zij heeft net gebroken met haar ontrouwe vriend en wil hem vergeten.

Via een woningruil website ruilt Amanda van huis met Iris! Beide maken deze impulsieve beslissing om even op adem te komen en weg te zijn van mannen. Maar zijn ze dat ook echt?

4. Four Christmases

Four Christmases met Reese Witherspoon en Vince Vaughn, is een ware klassieker onder de romantische kerstfilms met een vleugje komedie. Kate en Brad zijn niet getrouwd, hebben geen kinderen en komen beide uit gezinnen waarin dezelfde problemen spelen. Denk aan gescheiden ouders en ruzies met broers en zussen. Om die reden vieren ze dan ook al twee jaar geen kerstmis met hun familie. Hoe krijg je dat voor elkaar? Ze doen alsof ze voor een liefdadigheidsinstelling elk jaar naar een ver en vooral zonnige bestemming moeten gaan.

Dit jaar staat Fiji op de planning, maar een mistvlaag zorgt ervoor dat het vliegtuig niet kan vertrekken. Niets erg zou je denken, het koppel wordt gefilmd door een nieuwsploeg dat verslag uitbrengt van de chaos. Hun families zien dat de twee niet weg raken en zijn dus gedwongen om hun families toch te bezoeken.

Vier keer kerst vieren op een dag, dan bereid je je maar best voor voor het ergste, dat blijkt enkel niet voldoende. Welke chaotische taferelen en hoe de toekomst er uit ziet voor Kate en Brad, dat zal je zelf hoeven te ontdekken.

5. The princess switch

The Princess Swift heeft de gemiddelde Netflix-kijker alvast eens zien verschijnen. Het verhaal gaat als volgt: Stacy is een banketbakster die een winkeltjes runt in Chicago met haar beste vriend Kevin. Een week voor Kerstmis ontdekt Stacy dat Kevin haar heeft ingeschreven voor een wereldwijde bakwedstrijd in het Koninkrijk Belgravia. Na wat twijfels vertrekt Stacy met Kevin (en zijn dochtertje) naar Belgravia. Bij het aankomen in de televisiestudio botst het meteen met de winnares van vorig jaar, Brianna. Wanneer Brianna morst op de schort van Stacy, moet ze een nieuwe halen. Op weg naar het toilet komt Stacy Lady Margaret Delacourt, hertogin van Montanaro en verloofde van kroonprins Edward van Belgravia tegen.

Hier ontdekken ze dat hun uiterlijk identiek is! Margaret kan wel wat tijd buiten de schijnwerpers gebruiken en stelt voor om enkele dagen van plaats te wisselen en dan terug te schakelen voor de wedstrijd en het huwelijk. Deze switch verloopt niet zonder stootjes.

6. Elf

Kerstavond is daar en de kerstman deelt speelgoed uit in het weeshuis. Een baby kruipt in de zak van de kerstman en wordt zo ongewild meegenomen naar de Noordpool. Papa Elf ontdekt dit en zoekt vrijwilligers om de baby, met de naam Buddy, op te voeden. Buddy wordt opgevoed als elfje, maar na een tijdje meehelpen met speelgoed maken wordt Buddy groot en lukt helpen niet zo goed meer als anders. Papa Elf moet nu wel de waarheid vertellen.

Buddy ontdekt dat hij geboren werd en ter adoptie werd aangeboden. Papa Elf vertelt ook dat mama Susan helaas overleden is en dat papa Walter werkt in een kinderboekenbedrijf in New York. Buddy ontdekt dat Walter op de “ondeugende lijst” staat, maar raad hem toch aan om zijn vader te zoeken in New York.

Zal Buddy zijn vader vinden? En wat als hij zijn vader vindt? Deze prachtige film zal niet enkel een lach maar zeker ook een traantje teweegbrengen.

7. The Grinch

Of ook wel Dr. Seuss’ How the Grinch Stole Christmas!’, is een echte klassieker vertolkt door Jim Carrey. Kerstmis staat voor de deur en dat is dé feestdag voor de Who’s, de inwoners van Whoville-dorp. De Grinch is altijd een buitenbeentje geweest, en hij werd gepest door zijn rare uiterlijk. Hij verdwijnt dan ook op de berg naast het dorp, waar hij in een grot gaat wonen. Hij is altijd slecht gezind en ziet er eng uit. Op een dag ontmoet hij de kleine Cindy. Als enige van Whoville-dorp is zij overtuigd dat Kerstmis draait om gezelligheid en niet om cadeautjes en eten.

Cindy en de Grinch ontmoeten elkaar, en tot Cindy’s verrassing redt de Grinch haar in de postsorteermachine. De Grinch maakte duidelijk een indruk op Cindy, dus ze besluit hem te gaan op zoeken want zo een eng monster kan hij toch niet zijn als hij haar net gered heeft? Hoe de twee verder gaan, zal je zelf even moeten ontdekken!

8. Love Actually

Deze klassieke romantische kerstfilm bestaat uit verschillende en overlappende verhalen. Acht koppels en hun liefdesleven worden in de kijker gezet in Love Actually. Welke kan je verwachten?

  • Billy Mack, een rock-and-roll ster, met zijn manager Joe.
  • Juliet en Peter, een pas getrouwd koppel.
  • Schrijver Jamie, die net ontdekte dat zijn vriendin vreemdgaat met zijn broer.
  • Harry en Karen die hun huwelijk een nieuw leven willen inblazen.
  • David en zijn liefde voor Natalie, een van de huishoudsters.
  • Weduwnaar Daniel en zijn zoontje Sam.
  • Sarah en een crash op haar collega Karl.
  • Colin op romantische toer in Amerika.

Oh de welbekende scene met de flashcards kan je verwachten in deze film!

9. The Christmas Chronicles

Mama Claire en haar twee kinderen Teddy en Kate hebben een moeilijke periode achter de rug door het overlijden van hun vader. Teddy is wat het verkeerde spoor op en houdt zich bezig met allemaal kwaadaardige activiteiten zoals het stelen van auto’s. Daarboven is Teddy helemaal de Christmas spirit kwijt geraakt. Kate daarentegen houdt van Kerst en gelooft sterk in de kerstman.

Op kerstavond wordt Claire opgeroepen om in te vallen voor een collega, waardoor Teddy en Kate alleen zijn die avond. Terwijl ze samen oude kerstvideo’s van de familie bekijken, ziet Kate een arm uit de open haard komen. Kate is meteen overtuigd dat dit de kerstman is en overtuigd Teddy om haar te helpen met het opzetten van een verborgen camera!

Beide vallen ze in slaap, maar wanneer Kate wakker wordt ziet ze de kerstman in de woonkamer. De kerstman ontsnapt naar het dak en de twee volgen hem. Kate besluit om haar te verstoppen in de slee, en Teddy volgt met wat tegenzin zijn zusje. De kerstman rijdt weg met de kinderen in de slee. Wanneer Kate en Teddy tevoorschijn komen, schrikt de kerstman zich rot en verliest de controle over de slee! Ze teleporteren naar een andere stad, de slee breekt en de zak met cadeaus gaat verloren.

10. Office Christmas party

Kerstfilms hoeven niet altijd rond familie te gaan of een romantisch einde te hebben. Dat bewijst de komedie Office Christmas Party!

Het bedrijf Zenotek-Chicago wordt gerund door broer en zus, Clay en Carol. Het gaat niet goed met het bedrijf, waardoor noodgedwongen het kerstfeest niet kan doorgaan en het personeel moet ontslagen worden. Clay wil enorm graag het personeel behouden en stelt voor om met een financiële gigant (Walter) samen te werken. Carol geeft Clay een laatste kans om het bedrijf te redden en personeel te behouden. Wanneer Walter op bezoek komt is hij bang dat Zenotek meer geeft om geld dan om hun personeel. Om het tegendeel te bewijzen nodigt Clay Walter uit op hun kerstfeest, in de hoop hem te laten zien dat hun bedrijf wel het beste voorheeft met hun personeel.

Ik kan je alvast zeggen dat het niet je gewone bedrijfsfeestje is en dat er een boel misloopt!

Wat zijn volgens jou de beste kerstfilms? En welke van deze films ga jij als eerste kijken?→ Lees hier al onze tips voor thuis en tijdens het reizen