gratis festivals amsterdam

10 gratis festivals, openluchtbioscopen & leuke markten in Amsterdam deze zomer

Met de zomermaanden in aantocht, zijn er ook genoeg leuke food festivals, muziek events of andere leuke buiten dingen te vinden in onze hoofdstad. Maargoed, om elke week nou zo’n 30,- euro of meer neer te leggen voor een toegangskaartje… Wij kunnen begrijpen dat je daar geen zin in hebt. Daarom een overzicht van een aantal gave gratis festivals in Amsterdam waar je voor noppes heen kunt de komende tijd! Van buiten markten tot muziek en van gigantische events tot openluchtbioscopen.

10 gratis festivals in Amsterdam

1. Pluk de Nacht open air film festival

Ooit startte een groep vrienden Pluk de Nacht filmfestival en door hun liefde voor film, is dit evenement nog steeds een succes. Je kijkt hier op een reusachtig scherm naar internationale en nationale films, documentaires, animaties of korte films die nog niet eerder in Nederland zijn vertoond. Je vindt Pluk de Nacht filmfestival bij het Stenen Hoofd Stadsstrand dichtbij het Centraal Station van Amsterdam. Entree is uiteraard gratis, maar wil je verzekerd zijn van een lekker plekje dan kun je een strandstoel huren! De films worden vaak in augustus op diverse data en tijden afgespeeld.

2. Amsterdam Kookt

Tijdens Amsterdam Kookt staat eten en goede muziek centraal. Het is een gratis evenement, waarbij je lekker kunt eten bij verschillende foodtrucks terwijl je luistert naar een gaaf optreden. Amsterdam Kookt is vaak in ze zomer en vind je bij de NDSM werf in Noord.

3. World Cinema Amsterdam

In augustus kun je bij Rialto en het Marie Heinekenplein in Amsterdam weer genieten van mooie internationale films. Er worden in totaal 40 films afgespeeld tijdens de zoveelste editie van dit festival. Verder zijn er feestjes te vinden, maar ook lezingen en discussies.

4. Sunday Market

Bij de Westergasfabriek vind je op verschillende zondagen in het jaar de Sunday Market. Ga er heen voor een lekker hapje, drankje of om te shoppen. Want bij verschillende stands vind je de leukste fashion en art items. De markt is in ieder geval bij de Westergasfabriek te vinden in augustus en september.

5. Gay Pride Amsterdam

In de zomer kleurt Amsterdam roze tijdens de Gay Pride. Zoek een plekje langs het water tijdens de Canal Parade op zaterdag of ga gewoon de stad in en doe mee met dit feest dat al sinds 1996 wordt gevierd! De Canal Parade begint bij de Prinsengracht bij Westerdok, uiteindelijk gaat de parade de Amstel Rivier op en vaart langs het Stadhuis om vervolgens richting Oosterdok te gaan.

6. Bollywood at the Park

Sinds een aantal jaar vindt in het Oosterpark in Amsterdam het gezellige Bollywoord at the Park plaats. In het park kun je ’s avonds naar een Bollywood film kijken, bijpassende hapjes eten, lekker drinken en soms zijn er overdag ook activiteiten te vinden. Schuif ’s avonds lekker aan bij de film, die vaak vlak na zonsondergang begint en trakteer jezelf op iets lekkers! Waarschijnlijk vindt Bollywood at the Park eind augustus of begin september plaats als het Oosterpark weer open is na haar verbouwing.

7. Pure Markt

Van 11:00 tot 18:00 vind je op verschillende zondagen bij parken als het Amstelpark, Park Frankendael of onder andere het Beatrixpark de Pure Markt. Een leuk evenement waarbij je overal het lekkerste eten kunt kopen en vaak zijn er ook wat activiteiten te vinden.

8. Roots Open Air in Park Frankendael

Eind juni en begin juli vindt Roots Indoor plaats, maar uiteindelijk wordt dit festival afgesloten met het gratis evenement Roots Open Air in Park Frankendael. Een zondag vol live muziek, workshops, lekker eten, de Roots bazaar en allerlei andere activiteiten. Je vindt Park Frankendael in Watergraafsmeer.

9. Vondelpark Openluchttheater

Van cabaret voorstellingen van Martijn Koning tot Club Vondel dat meerdere keren per maand plaats vindt of opera, dansoptredens en optredens van zangers als Sjors van der Panne. In het Vondelpark Openluchttheater is meerdere keren per maand wel iets gaafs te vinden waar je gratis naartoe kunt. Als je op zoek bent naar een leuk gratis evenement, moet je zeker hun Openluchttheater agenda even checken voor de meest actuele evenementen en volledige agenda.

10. Noordermarkt

Een ochtend snuffelen tussen vintage en antiek? Dat kan elke maandag om 09:00 uur bij de Noordermarkt. Je vindt er allerlei kraampjes met verschillende spullen, soms zowel nieuw als oud en gevuld met diverse items. Van dingen voor thuis tot kleding. Uit eindelijk kun je je ochtend het beste afsluiten met een homemade appeltaart bij Winkel 43 (met slagroom natuurlijk!).

Zo ga je naar deze gratis festivals in Amsterdam

De gemakkelijkste manier om bij deze events te komen is door op de fiets te springen en je smartphone erbij te pakken voor een routeplanner. Heb je geen fiets in Amsterdam? Dan kun je kiezen voor het openbaar vervoer of je pakt een huurautootje ergens in Amsterdam. Parkeren bij een aantal van deze events is ook minder erg een crime dan je denkt!

Meer leuke tips voor Amsterdam lezen?

Lees ook:

→ Bekijk hier al onze festival tips