Fringe-Festival-Edmonton

Muziek, theater en meer tijdens het Fringe Festival in Edmonton | Canada

In festivalstad Edmonton vind je het hele jaar door een overdaad aan evenementen. Zo ook in de zomer, in de nog zonnige maand augustus. Dan neemt het Fringe Festival tien dagen lang de stad over. Hele dagen lang zie je op straat artiesten hun kunsten vertonen, ‘s avonds staan voor de theaters lange rijen en overal zie je vrolijke gezichten: Omdat bezoekers net uit een geweldige comedy show zijn gewandeld (zo gingen wij naar “God is a Scottish Drag Queen” en “Scratch”), omdat ze zojuist een bakje Poutine hebben leeg gesnaaid (voor mij is het nog steeds een raadsel waarom de Edmontonians zo gek zijn op deze zompige friet, maar hé, ieder zijn ding!) of omdat ze zijn verrast door wonderlijke muziek onderweg. Of je nu houdt van muzikale optredens, comedy-shows, dansvoorstellingen, circus-acts of liever geraakt wordt door een droevig stuk… Voor ieder is er wel wat wils te vinden op het Fringe Festival!

Let’s Fringe!

Fringe Festival EdmontonFringe-Festival-Edmonton Fringe-Festival-Edmonton-tickets Fringe-Festival-Edmonton-buddha Fringe-Festival-Edmonton

Who are those Fringers?

Dit jaar, in 2016, vond de 35e editie van het Fringe Festival plaats in Edmonton en wij hadden het geluk daarbij te zijn. Vanuit het Metterra Hotel on Whyte, waar we sliepen tijdens ons tripje naar Edmonton, liepen we elke dag zo verder Old Strathcona in, het bruisende hart van het Fringe Festival.

In iedereen schuilt een Fringer

Het mooie aan dit festival is, is dat het eigenlijk voor iedereen is én door iedereen gemaakt wordt. Allerlei type artiesten mogen hier hun kunsten vertonen en ook allerlei soorten mensen bezoeken het festival. Dus op de vraag “Who are Fringers?” kan eigenlijk geen eenduidig antwoord gegeven worden. Jij kan het zijn, dat stoere meisje dat je net op straat zag, een strenge politie-agent, een norse man uit de wijk die bulderend moet lachen na een goede grap tijdens een show, maar ook de marktvrouw die je dezelfde ochtend nog op de markt haar groenten hebt zien verkopen.

High five?!

Echt allerlei type mensen komen op het Fringe Festival af met als gevolg dat de stad bruist van energie. Op een grasveld zie je stelletjes en gezinnen lachend kijken naar een stelletje onnozele clowns, een straat verder staart een groep mensen een angstaanjagende zombie bruid in de ogen en even verder is een terras gevuld met drinkende festivalgangers. Waar je ook kijkt, waar je ook bent: Overal lijk je iets te kunnen doen. Kijk ook zeker niet gek op als iemand je spontaan een high five wilt geven als je op Fringe rondloopt of als iemand een kletspraatje met je wilt maken als ze horen dat je niet uit Canada komt.

Fringe-Festival-Edmonton Fringe-Festival-Edmonton-princess-theatre

Fringe-Festival-Edmonton Fringe-Festival-Edmonton-god is a scottish dragqueen Fringe-Festival-Edmonton

Hoe plan je je bezoek aan het Fringe Festival?

Het Fringe Festival in Edmonton is het grootste Fringe Festival in Noord-Amerika en het je zal dan ook niet verbazen als je hoort dat er elk jaar zo’n 700.000 bezoekers op af komen. Al die bezoekers kunnen  10 dagen lang genieten van zo’n 1.600 optredens. Dit zijn overigens niet allemaal Canadese performers, de artiesten die optreden op het Fringe Festival komen namelijk vanover de hele wereld.

Do as the locals do!

Maar goed, hoe vind jij dan je weg tussen die 699.999 andere bezoekers tijdens die 10 dagen Fringe en hoe maak je een keuze tussen die 1.600 optredens? De beste tip: Vraag een local om zijn of haar to do list met je te delen. Sommige Edmontonians zijn al ver van te voren bezig om een programma voor zichzelf te maken met daarin de leukste optredens. Ken je niemand in Edmonton? Laat je dan overtuigen door een van de posters die volop in de stad hangen of klets met een van de artiesten op straat: Genoeg artiesten proberen hun show aan te prijzen wanneer je ergens in de rij staat. Maar laat je ook vooral verrassen en verdwaal een beetje op Fringe, vooral dan proef je het echte Fringe gevoel.

Meer zien van Edmonton? Bekijk onderstaande filmpje!

→ Bekijk hier al onze artikelen over Edmonton