Waarom Sint-Maarten juist nú de perfecte vakantiebestemming is (na orkaan Irma)

Het zal velen nog goed op het netvlies gebrand staan: de ravage die orkaan Irma aanrichtte, vorig jaar september. Vele eilanden in het Caribisch gebied werden getroffen, waaronder het Nederlandse Sint-Maarten. Daken waren van huizen afgeblazen, wegen onbegaanbaar. Het eiland was op z’n zachtst gezegd beschadigd. Nu, ruim een half jaar later, is Sint-Maarten weer aan het opkrabbelen. We Are Travellers bezocht het eiland en laat je aan de hand van de zeven meestgestelde vragen zien waarom jij nú een ticket richting het eiland moet boeken.

Waarom je juist nú naar Sint-Maarten moet, na orkaan Irma

Reizen Sint Maarten na orkaan irma Juliana Airport

1. Reizen naar Sint-Maarten: kan je nu weer gewoon naar het eiland?

Princess Juliana International Airport

Een van de meest gestelde vragen – en misschien ook wel de belangrijkste – is of je überhaupt op het eiland kunt komen. Het antwoord? Ja! Verwacht echter geen superluxe airport terminal, want ook het vliegveld van Sint-Maarten in zwaar beschadigd. Ze werken hard aan de heropening van het gebouw, maar tot die tijd kom je aan in iets wat toch wel wat wegheeft van een enorme festivaltent. De voorzieningen zijn eenvoudig en beperkt, maar alles werkt. En eerlijk is eerlijk, soms is het wel een verademing om niet door alle rompslomp te moeten zoals je op Schiphol vaak ziet. KLM vliegt twee keer per week rechtstreeks naar Sint-Maarten (op de terugweg maak je een tussenstop op Curacao), en vanaf november 2018 wordt dit opgevoerd naar drie keer per week. Vergelijk hier alle vliegticket-deals naar Sint-Maarten

Caribbean Cruise

Een andere manier van vervoer is de Caribbean Cruise, ook wel de populairste cruise ter wereld. Al na twee maanden meerden er weer schepen aan in de haven van Sint-Maarten om de duizenden passagiers het eiland te laten zien. En in tegenstelling tot de luchthaven ziet de cruiseterminal er alweer picobello uit, alsof er niks gebeurd is. Wie de boot afstapt komt in een minidorpje met winkels en restaurantjes terecht, om vervolgens per boot, taxi of te voet het eiland te verkennen.

Reizen-Sint-Maarten-na-orkaan-irma-nu-Cruiseschip

2. Hotels op Sint-Maarten: zijn ze open?

Goed, je bent aangekomen op het eiland, dan moet je natuurlijk ook ergens overnachten. Net zoals huizen zijn ook veel hotels van hun dak beroofd door Irma. Sommige hotels zijn zelfs compleet weggevaagd of in zoverre beschadigd dat heropening nog jaren duurt. Gelukkig is een aantal plekken op het eiland er redelijk ongeschonden vanaf gekomen, en hebben tientallen hotels keihard gewerkt om alles weer up en running te krijgen. Wij verbleven in het Holland House in Philipsburg, waar het heerlijk toeven is. Je zit er direct aan het strand en hebt als je een kamer met zeezicht boekt uitzicht op het geweldige blauwe water én de cruisehaven. Check het Holland House Beach Hotel. De kamers zijn ruim en het personeel vriendelijk. In het hogere segment zijn de kamers van Divi Resorts weer te boeken.

sint-maarten-na-orkaan-irma Holland-House-Hotel-Uitzicht-1

sint-maarten-na-orkaan-irma Holland-House-Hotel-Strandbedje

sint-maarten-na-orkaan-irma Nederlandse-deel-wederopbouw-hotel

sint-maarten-na-orkaan-irma Divi-Resort

3. Hoe zit het met de restaurants?

Verrassend genoeg waren restaurants de eerste plekken die weer opengingen na Irma. Veel van de supermarkten waren verwoest of geplunderd maar een aantal restaurants was gespaard gebleven of snel wederop te bouwen. Met de beperkte producten die de eigenaars voor handen hadden, konden ze veel locals voorzien van een maal. Wat op de beurt van de locals weer een aangename manier was om heel even weg te zijn van de ellende waar ze middenin zaten. Ook was het voor veel ondernemers een kans om het roer om te gooien en een totaal nieuw concept neer te zetten.

sint-maarten-na-orkaan-irma Restaurant-L'Escargot-Front-Street-Philipsburg

Toppers-restaurant-sint-maarten-na-orkaan-irmag

4. Is er al wat te doen op het eiland?

Binnenkort laten we je in een uitgebreid artikel zien wat je allemaal kunt doen op het eiland, maar in het kort (als je alvast een ticket wilt boeken): ja, er is genoeg te doen! Een tipje van de sluier: ziplinen, hiken, wateractiviteiten, strandactiviteiten… Keep your eyes peeled! Lees hier onze 9 tips voor wat te doen op Sint-Maarten en ontdek de tofste activiteiten

Watersport-sint-maarten-na-orkaan-irma Watersport sint-maarten-na-orkaan-irma

5. Is er nog verschil tussen het Franse en het Nederlandse deel na orkaan Irma?

Een andere vraag die we van velen kregen: is het Franse deel meer verwoest dan het Nederlandse deel, of andersom? Een vraag die lastig te beantwoorden en waar de meningen over verdeeld zijn. Ter illustratie: Sint-Maarten is niet veel groter dan een gemiddeld Waddeneiland. Je kunt je dus voorstellen dat als er een orkaan op zo’n klein eiland afkomt, vrijwel het gehele eiland hier de dupe van is. De belangrijkste voorzieningen zijn gevestigd op het Nederlandse deel, zoals het vliegveld en de haven, waardoor veel mensen van mening zijn dat het Nederlandse deel het zwaarst geteisterd is. Anderen zien juist meer schade aan de Franse kant. Wie op het eiland is zal echter merken dat het eigenlijk helemaal niet uitmaakt welk deel het zwaarst getroffen is: Sint-Maarten is één eiland dat langzaam maar zeker alles weer op de rit krijg.

sint-maarten-nu-Franse-deel-wederopbouw-Orient-Bay

6. Wat zie je nog van de schade op Sint-Maarten na orkaan Irma?

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat puinruimen na een orkaan niet over een nacht ijs gaat. Door rompslomp rondom verzekeringen is de nasleep van Irma nog duidelijk aanwezig. Huizen die met plastic bedekt zijn, verwoeste boten die half in het water liggen, paaltjes die scheef staan. Ja er is nog veel schade te zien, maar daar tegenover staat de adembenemende schoonheid van het Caribisch gebied. Het zand is er witter dan wit, en het water blauwer dan je ooit gezien hebt. De palmbomen wuiven weer schitterend in de wind en de kleur van het eiland verandert langzaam van bruin weer in schitterend groen.

sint-maarten-na-orkaan-Straatkraampje-nu

7. Kunnen we Sint-Maarten helpen?

Wil je graag je steentje bijdragen? Dan is het beste advies om er gewoon op vakantie te gaan. Sint-Maarten draait voor het grootste gedeelte op toerisme, dus om de economie er weer op gang te krijgen moet er weer geld uitgegeven worden. Boek dat vliegticket, verblijf in een fijn hotel, ga uiteten op het eiland. Op die manier support je de lokale economie en daarmee ook de locals. Dan kunnen zij op hun beurt weer hun huis opknappen en het verleden laten rusten.

Check al onze Sint-Maarten tips

Check hier alle Sint-Maarten artikelen, wil je meer weten? Neem dan ook een kijkje op vakantiestmaarten.nl.

We Are Travellers bezocht Sint-Maarten op uitnodiging van het toerismebureau en Aviareps, waarvoor heel veel dank!