Ometepe | Nicaragua

Veel reizigers combineren het mysterieuze Nicaragua met Costa Rica, om in de Nicaraguaanse steden de koloniale cultuur op te snuiven die Costa Rica mist. Maar eigenlijk is het zonde om het land alleen om die reden te bezoeken. Sterker nog, je kunt hier een volwaardige reis maken zonder de grens over te hoeven steken: je vindt er cultuur, koloniaal stadsleven, indrukwekkende natuur en tropische stranden. Genoeg om je een paar weken te vermaken. Maak je plannen voor een reis naar Nicaragua? Sla dan het Isla de Ometepe niet over: een vulkanisch eiland midden in een meer, waar je naartoe gaat om vulkanen te beklimmen en de tropische natuur in te duiken, maar vooral om te genieten van het relaxte en pure Latijns-Amerikaanse sfeertje. Brede glimlachen, reggaemuziek en vooral rustig aan doen. Mañana, mañana, morgen is er weer een dag.

Eerst maar eens even genieten…

Het enorm grote Lago de Nicaragua, oftewel Meer van Nicaragua, ligt aan de rand van de stad Granada en wordt met zoetwater gevoed door wel 45 rivieren. Geen wonder dat het ook wel de zoete zee wordt genoemd, het is zo groot de je met geen mogelijkheid de overkant kunt zien. Midden in dit meer ligt het eiland Ometepe, dat ontstaan is door uitbarstingen van twee vulkanen, verbonden door een smalle landstrook. Vanuit je bootje zie je de toppen steeds dichterbij komen. In het regenseizoen zijn ze vaak gehuld in een wolkendek, maar op een stralende dag kun je ze in hun volle glorie aanschouwen. Niet veel later kun je ook de tropische begroeiing en het strand onderscheiden en voor je het weet rijd je achterin de pick-up truck tussen de kokospalmen en hangmatten door naar je lodge. Dat wordt schoenen uit, slippers aan en bij het meer genieten van de zonsondergang met een kokos-mangoshake in je hand.

… en dan op pad

Eigenlijk heb je hieraan al genoeg, je kunt rustig je dagen vullen met zwemmen in het meer, een boek lezen of gewoon lekker luieren. De ontspannen sfeer van dit eiland is juist wat het zo de moeite waard maakt. Maar heb je zin om iets meer te zien, ga dan lekker zelf op pad om de omgeving te verkennen, bijvoorbeeld te paard, zoals ook de lokale bewoners veel doen. Met een gids erbij is dat ook voor onervaren ruiters goed te doen. Fietsen kan ook goed, er zijn heel veel plekken waar je een mountainbike kunt huren. Maar verkijk je er niet op, door de vulkanen zijn er hoogteverschillen en op het eiland staat vaak veel wind. Als het ook nog dik dertig graden is en je hebt per ongeluk een zandpad gekozen in plaats van een verharde weg, kan het een pittig tochtje worden. Wel de moeite waard: tropische planten, watervallen in het oerwoud en verscholen strandjes. Als je letterlijk van de gebaande paden af gaat, ontdek je de mooiste plekken.

Ometepe Nicaragua

Boven op de vulkaan

Die twee vulkanen, waarvan de grootste ook nog actief is, die vragen er om om bedwongen te worden. Durf je de vijf uur durende tocht met gids wel aan, dan word je na een hoop geklauter door de warme jungle beloond met een overweldigend uitzicht. Vanaf de Concepción kijk je uit over het zandlopervormige eiland, de uitgestrekte watervlakte van de zoete zee en de tropische begroeiing die opeens meer weg heeft van broccoliroosjes. En dat in doodse stilte, alsof de natuur zijn adem inhoudt. De Maderas is niet langer actief, in de krater vind je nu een mysterieus meer. Rond de vulkaan zijn rotstekeningen te zien van prekoloniale culturen, 4000 jaar geleden gemaakt. Deze petrogliefen herinneren je eraan hoe diepgeworteld de Nicaraguaanse cultuur en identiteit is. De basis van vele tradities en gewoontes van de huidige bewoners gaat al zoveel eeuwen terug.

Vanaf de waterspiegel

Het uitzicht vanaf de top van de bergen mag dan geweldig zijn, je wilt de pieken zelf vast ook mooi op de foto zetten. Dat gaat het beste vanaf het meer, leuk om dat per kayak te doen. Je ziet niet alleen de vulkanen, maar ook veel wildlife dat in de jungle langs de kust leeft, zoals vogels, kapucijnapen en brulapen. Lago de Nicaragua staat in contact met de Caribische zee via de rivier San Juan, waardoor stierhaaien zich een weg naar het meer hebben gevonden. Ze worden niet vaak gespot, maar andere spannende dieren die je gids voor je weet te vinden, zijn de kaaimannen die in dit gebied leven. Een bijzondere watertocht, zeker als je lang genoeg peddelt om ook de zonsondergang vanaf de waterspiegel te kunnen zien. Het beeld van die rode bol die een oranje gloed over dit superontspannen eiland werpt, dat neem je mee naar huis. Zo herinner je je Isla de Ometepe.

Nog geen genoeg van de tips voor Nicaragua?

Hier lees je meer over het maken van een rondreis door Nicaragua. Heb jij juist zelf tips voor Nicaragua, maar staan die hier nog niet bij? Laat ze dan achter in een berichtje onder dit artikel!

Zin om zelf het eiland te bezoeken? Met Costa Rica online, onderdeel van Riksja Travel, kun je Ometepe en andere bijzondere plekken in Nicaragua en Costa Rica bezoeken. Je stelt zelf je individuele reis samen met bouwstenen en wordt daarbij geholpen door reisspecialisten die zelf in deze landen geweest zijn.

één antwoord

 1. Mark en Lizzeth

  ( ik merk het wel als het niet mag )

  Wij , Lizzeth ( Nicaraguense ) en ik, Mark ( hollander ) runnen een familie stijl homestay/ hostel op Ometepe voor maximaal 10-15 gasten , wij hebben 3 prive kamers en 1 dormatry room.
  Natuurlijk is iedereen dus van harte welkom.
  Geen zorgen , wij handteren hollandse ( of beter nog Nicaraguense ) prijzen , 9,50 USD per persoon , per nacht ( incl Wifi )

  Natuurlijk is het beter als je leest wat anderen over ons vertellen via b.v. : Airbnb of hostelworld, tripadvisor, booking enz of onze facebookpage : HospedajeLaPenita

  Als je ECHT wat wilt weten over het eiland : Lizzeth is er geboren , net als haar vader en moeder en hun vadders en moeders… moet ik nog meer schrijven ?

  Bij ons krijg je het echte eiland te zien, daar kan geen reis organisatie tegen op !

  Met heel veel vriendelijke groeten Mark, Lizzeth en familie

  Beantwoorden

Geef een reactie, deel jouw reistips!