nicaragua-reis-kerk-granada

Koloniale glorie en mooie bezienswaardigheden in Granada | Nicaragua

Nicaragua is hip, hot and happening op dit moment. En niet voor niks, want je vindt in dit relatief kleine land in Midden-Amerika een heleboel afwisseling op elkaar gepakt: koloniale steden, vulkanen, stomende jungle en fijne surfstranden. Veel mensen combineren een trip naar buurland Costa Rica, bekend om haar tig natuurparken, met het culturele Nicaragua. Maar ook als bestemming op zichzelf is het land een bezoek meer dan waard! We nemen je vandaag mee naar onze favoriete koloniale stad in Nicaragua: Granada.

Ontdek Granada en haar bezienswaardigheden

nicaragua-reis-uitzicht-granadaGeschiedenis van Granada

Granada ligt aan het meer van Nicaragua en is in 1524 door de Spanjaarden gesticht. Hiermee is het de oudste koloniale stad van Zuid-Amerika. Met historische gebouwen, bijzondere kerken en sfeervolle straatjes is het een ‘must’ in je Nicaragua-reis. Het centrale plein is het kloppende hart van de stad: ideaal om tussen de locals op een bankje te zitten. Kijk om je heen en laat Granada op je inwerken, je waant je al snel in een heel andere wereld.

Geniet van het bonte straatleven en het lokale eten

Granada is de oudste en volgens ons leukste stad van Nicaragua. Beleef de gloriedagen van Granada tijdens een stadstour: slenter langs kleurrijke antieke kathedralen en sierlijke gebouwen voordat je een loom uurtje op het centrale plein gaat zitten. Hier komt bijna heel Granada gedurende de dag wel voorbij en ’s avonds wordt er vaak live muziek gespeeld. Het viel ons op dat de stad zo schoon en kleurrijk is, iets dat we niet overal in Midden-Amerika gewend zijn. Je kunt gerust een hapje eten proeven bij een klein straatkarretje of een verse fruitsap voor je neus laten persen.

nicaragua-reis-lokale-busStadstour langs de geschiedenis van Granada

Leuk is het om met een enthousiaste gids de geschiedenis van de stad te laten herleven. Bijzonder vonden wij de San Franciscokerk en het bijbehorende klooster, waar nu een museum is gevestigd met Colombiaanse kunst. Vervolgens beklommen we de klokkentoren van de Mercedkerk. Bovenop kijk je uit over de kleurrijke stad. In de verte zie je het Nicaraguameer en de groene Mombachovulkaan liggen. Onze stadstour eindigde in het oudste deel van Granada met de Xaltevakerk en de oude stadsmuren. Wij bleven maar foto’s maken…

nicaragua-reis-mombacho-vulkaanDe vulkaan Mombacho

Vanuit de stad kun je deze slapende vulkaan al zien liggen. De hellingen zijn groen en tropisch en om bovenop te komen trotseer je hellingen van 40%. Eenmaal bovenop bevind je je in het nevelwoud en zie je Granada, het meer van Nicaragua en andere vulkanen in de verte. Ook is er een natuurreservaat waar verschillende soorten aapjes en reptielen leven. De vulkaantop ligt vaak in de wolken, bekijk daarom ’s ochtends of het een goede dag is om deze dagtrip te ondernemen.

Trip naar de Pueblos Blancos vanuit Granada

Dichtbij Granada vind je ook de Pueblos Blancos, oftewel witte dorpen. Je vindt in de zeven dorpen veel witgeschilderde koloniale gebouwen, maar men zegt dat de naam afkomstig is van de witte magie die hier vroeger werd beoefend. Elk stadje heeft verder zijn eigen ambachtelijke specialiteit: hangmatten, keramiek, leer en beeldhouwwerk. Wij vonden het erg leuk en interessant om samen met een gids de lokale bevolking in de dorpen te ontmoeten. Er wonen nog steeds traditionele genezers, die de locals met raad en daad bij staan, zoals bijvoorbeeld met liefdesdrankjes en geluksamuletten.

Wat zou jij doen in Granada tijdens een rondreis door Nicaragua?

En.. welke van bovenstaande dingen zou jij niet willen missen? Laat het ons weten in de comments hieronder. Heb je nog meer leuke tips om te doen in Granada, dan horen we dat uiteraard ook graag! Wil je juist meer lezen over Nicaragua, dan is dit artikel over Ometepe een aanrader en hier lees je wat je niet mag missen tijdens een rondreis door Nicaragua.


→ Bekijk hier al onze Nicaragua tips