backpacken nicaragua kosten

Dit wil je weten over backpacken in Nicaragua

Wie gaat backpacken in Zuid-Amerika en door Nicaragua reist, komt vaak terug met grootse verhalen. Hoog tijd om jullie dus kennis te laten maken met deze bijzondere backpackbestemming! En hoe doe je dat nou het best? Door een reizigster die er is geweest er alles over te vragen! Hieronder lees je de tips van Maaike Oort die ruim drie weken tijd door Nicaragua heet gebackpackt. We vroegen Maaike alles over haar route, de kosten en haar andere backpacktips!

Maaike
maaike backpacken in nicaragua

backpacken in nicaragua stranden

Waarom zou je backpacken in Nicaragua aanraden?

Nicaragua is een bijzonder land. Er is veel mooie natuur te ontdekken, het land heeft levendige steden en ook tropische eilanden zijn er volop te bezoeken. Ook een voordeel: Nicaragua is geen duur land om in te backpacken, wat je een extreem vrij gevoel geeft. Ik vond het er echt fijn en zou het andere backpackers zeker aanrader!

Tips voor een backpack route in Nicaragua

Ik heb de volgende route afgelegd in ruim 3 weken tijd:

Tijdens deze route heb ik voornamelijk van bussen gebruik gemaakt, maar om naar de Corn Islands te gaan ben ik gevlogen en ik heb ook een aantal keer per boot gereisd.

Wat heb je gedaan of bezocht op de plekken die op jouw backpack route staan?

In Managua heb ik eigenlijk niets bezocht. Ik hoorde veel mensen zeggen dat deze stad niet echt de moeite is en daar heb ik naar geluisterd. Achteraf was ik dat toch graag met eigen ogen gaan zien, omdat er volgens mij overal iets moois te ontdekken is.

Van de Corn Islands heb ik het meeste gezien van Little Corn. Wat een prachtplek! Ik ben er gaan nachtsnorkelen, wat echt onwijs gaaf is. Ik sprong als eerste het water in, keek onder water met de zaklamp, en zag een haai! Dat bleek de eerste te zijn die avond, maar zeker niet de laatste. Een heel toffe ervaring.

In Leon mag je zeker het vulkaanboarden niet overslaan. Heel toeristisch, maar ook heel erg gaaf! Ook heb ik daar de Telica vulkaan half beklommen. Omdat deze actief was, mochten we niet naar de top. Toch was dit een prachtige ervaring!

Na Leon ging ik naar Granada. Vanuit Granada kun je de Masaya vulkaan bezoeken, een vulkaan waar je de magma ontzettend goed kunt zien stromen. Heel bijzonder om dit zo te zien.

Laguna de Apoyo kwam na Granada. Veel mensen bezoeken dit als dagtrip, ik bleef er één nachtje. Als ik tijd had gehad, had ik hier echt nog langer willen blijven. Ik vond de plek magisch, echt bijzonder om daar ook ’s avonds te zijn.

Toen ging ik naar San Juan del Sur. Je kunt hier heel goed surfen, het plaatsje zelf vond ik minder interessant. Toch is het echt wel de moeite waard om te bezoeken, want vanuit San Juan del Sur kun je ook goed naar mooie nabijgelegen stranden.

Na San Juan del Sur bezocht ik het eiland Ometepe. Dit eiland bestaat uit twee vulkanen. Ik huurde er een scooter om lekker rond te rijden, en wandelde naar de waterval. Erg de moeite waard!

Toen was het de beurt aan San Carlos. Vanaf hier kun je allerlei toffe jungletochten doen. Ik ben zelf niet diep de jungle in gegaan, maar als je opzoek bent naar natuur en ontspanning, dan zit je hier zeker goed. Het is een heel bijzondere plek.

Tenslotte bezocht ik Esteli. Ik was niet van plan hierheen te gaan, maar had tijd over en ben er toch gaan kijken. In Esteli kun je een kijkje nemen in een sigarenfabriek. Je hoeft hier echt geen tour voor de boeken, je kunt gewoon ergens binnenlopen. Koop wel achteraf wat sigaren, dat wordt gewaardeerd. Vanuit Esteli kun je vervolgens heel veel andere activiteiten ondernemen. Zelf ben ik gaan wandelen met een gids, en heb ik een man bezocht die al járen rotssculpturen maakt. Deze man zegt een ingeving van God te hebben gehad om dit te doen, jaren geleden. Het resultaat is nu een groot gebied vol met zijn kunstwerken, erg indrukwekkend.

Als je deze backpack route in Nicaragua over mocht doen, zou je dan wat veranderen?

Ik zou dan wel iets van mijn reisroute aanpassen. Het begin was wel logisch, en dat San Carlos nu eenmaal wat afgelegen ligt daar doe je niks aan. Estelí had ik echter eerst niet in de planning zitten, maar voegde ik later toch toe omdat er nog wat dagen over waren voor de terugvlucht. Estelí was veel gaver dan ik van tevoren had gedacht, je kunt vanuit dit stadje heel wat uitstapjes maken. Ik had daar graag meer tijd doorgebracht en het op een ander punt in de route opgenomen. Daarnaast had ik zelf nog wel wat van Managua willen zien.

kosten nicaragua route backpacken uitzicht nicaragua backpack route

Wat was jouw favoriete hostel in Nicaragua?

Op Little Corn vind je zulke leuke huisjes bij het strand. Het uitzicht is daar prachtig, en als je ’s ochtends niet uit kunt slapen verplaats je jezelf gewoon naar de hangmat op je balkon om van het uitzicht te genieten.
Daarnaast vond ik het heel bijzonder om aan Laguna de Apoyo te slapen. Veel mensen bezoeken dit meer als een dagtrip: Ook gaaf, maar ik zou toch aanraden er minstens 1 nachtje te blijven slapen.

Ontmoet je gemakkelijk andere backpackers?

Ja, absoluut! Ga naar hostels, en je komt zeker nieuwe reisgenoten tegen.

Is backpacken in Nicaragua veilig?

Common sense: Dat is het sleutelbegrip wat mij betreft. Nicaragua is een armer land, en jij bent er dus de rijke toerist. Laat je sieraden thuis, ga af op je onderbuikgevoel en denk logisch na. Dan gaat het meestal wel goed. En als er dan toch iets gebeurt… Tja, dat kan in Amsterdam ook gebeuren. Zo denk ik.

zonsondergang nicaragua backpacken backpacken nicaragua kosten

Hoeveel waren jouw kosten voor deze backpackreis?

Dit vind ik een heel moeilijk vraag! Je kunt zeker onder de €50,- per dag blijven, maar het ligt ook erg aan je wensen. €20,- per dag kan ook makkelijk, maar wil je veel extra activiteiten ondernemen en wat vaker eten in een restaurant? Dan wordt het duurder.
 Hoeveel kosten je ongeveer moet rekenen voor een maand? Ook dit vind ik een moeilijke vraag. Zonder vliegtickets, op een budget reizend, kun je zeker wel uit voor €600,- voor een maand. Maar wil je vulkaanboarden, naar de Corn Islands en misschien ook nog ergens duiken? Dan wordt het snel duurder.
 Er zijn natuurlijk wel manieren om geld te besparen: Kook zelf, slaap in dorms in hostels en kijk of je activiteiten ook zelf kunt regelen. De Masaya vulkaan hoef je bijvoorbeeld echt niet met een tour te bezoeken, liftend/met een taxi kan dit ook!
 Mijn duurste kostenpost in Nicaragua was het bezoek aan de Corn Islands, als je dit overslaat scheelt het ook in de kosten maar het is zo gaaf dat je het eigenlijk niet wilt missen.

Wat moet er zeker in je backpack naar Nicaragua?

Een reisstekker, je paspoort en je portemonnee! Ik ben erg blij met mijn mooie camera op reis, maar laat deze ook graag af en toe ‘thuis’ om meer van het moment te kunnen genieten. Oh en pak wat pen en papier in, om wat op te schrijven over wat je meemaakt en wat je denkt.

Last but not least, heb jij zelf nog nieuwe reizen op de planning staan en kunnen we je ergens volgen?

Op dit moment woon ik in Costa Rica. Helaas nog maar even, want mijn stage heb ik bijna afgerond. Ik het komende jaar heb ik tot nu reizen naar België en IJsland op het programma staan. Daar gaat zeker nog een boel bijkomen! Ik blog op www.wereldmeid.net. De afgelopen maanden over mijn stageperiode in Costa Rica, maar binnenkort weer veel afwisselender!


→ Bekijk hier al onze Nicaragua tips