Leon Nicaragua

De 5 leukste dingen om te doen in León in Nicaragua

Naast Granada is León een van de populairste steden van Nicaragua. En wij begrijpen helemaal waarom! Van koloniale gebouwen en een bruisend uitgaansleven, tot bijzondere natuur en vulkaanboarden. León heeft het allemaal! Ben jij van plan naar León te gaan? Zie onderstaand de leukste highlights om een onvergetelijke tijd te hebben.

Ontdek alles over Leon in Nicaragua

→ Leuke hotels in Leon: Hostal La Tortuga Booluda, Via Via Hostel of Flor De Sarta
→ Tip: Boek hier je vliegtickets naar Nicaragua

free walking tour leon leon nicaragua free walking tour

1. Free walking tour

Dit is echt een van de allerleukste free walking tours die wij hebben gedaan. We raden je aan dit aan het begin van je trip naar León te doen. Dit omdat je op deze manier de stad leert kennen, de geschiedenis kent en (misschien wel het belangrijkste) je tips krijgt voor de leukste bars, restaurants en activiteiten. De free walking tour vindt elke dag om 09:00 en 16:00 plaats, startend bij Parque Central de León. Vergeet je online (via Guru Walk) niet op te geven zodat je gegarandeerd bent van een plekje. Met een klein groepje word je in ongeveer 2.5 uur door de stad geleid door een super enthousiaste gids (Leo). Wat het zo leuk maakt is dat de gids uitgebreid verteld over de politieke situatie en geschiedenis van Nicaragua en León. Je krijgt daardoor gelijk een een heel goede indruk van het land en hoe de jonge mensen hierover denken. Daarnaast ga je de markt op waar je wat lokale producten proeft. De keuken is altijd een goede manier om een land te leren kennen! Hij geeft je ook allerlei tips voor andere tours, wanneer je het beste de kathedraal kan bezoeken, en over de lekkerste restaurants en uitgaansgelegenheden. Absolute aanrader dus!

Catedral de León nicaragua nicaragua Catedral de León

2. Ga het dak op van de Catedral de León

De grootste kathedraal van Midden-Amerika staat in León. Dit is de absolute highlight van de stad. Vooral het dak is de reden waarom je dit niet mag missen. Je hebt er prachtig uitzicht over de stad en de vulkanen die zich eromheen bevinden. Het dak zelf is daarnaast enorm fotogeniek. Voor $3 mag je via een smalle trap naar het dak. De kaartverkoop sluit om 16:00. Wij raden aan om net daarvoor je tickets te bemachtigen en rond half 5 het dak op te gaan. Je mag dan de gehele zonsondergang boven blijven bekijken. Daarnaast is het in León gedurende de dag erg warm, dus wil je hier liever niet midden op de dag rondwandelen.

Leon Nicaragua vulkaanboarden leonvulkaan boarden in leon nicaragua vulcano boarden leon nicaragua

3. Vulkaanboarden

Je kan Leon eigenlijk niet verlaten zonder te gaan vulkaanboarden. Dit is dé activiteit om te doen hier. Het is tevens ook de enige plek ter wereld waar je dit kan doen. Bijna alle backpackers lopen rond in een tanktop met “Today is gonna be a vulcano day” erop gedrukt. De 2 grootste aanbieders zijn Big Foot Hostel en Volcano Day (gesitueerd in Via Via Hostel), beiden te vinden op de 2e Avenue. Via een pickup word je in zo’n 45 minuten vervoerd naar de voet van de Cerro Negro. Dit is een 675 meter hoge actieve vulkaan. Met je board onder je arm (dat eigenlijk niets meer is dan een houten plank met een touw eraan), wandel je een half uur naar boven. Is dit iets te zwaar voor je? Dan kan je ook voor $5 je board laten dragen naar boven.

Eenmaal boven heb je geweldig uitzicht over de andere vulkanen van Nicaragua, en de krater van de Cerro Negro. Na even bij te zijn gekomen, krijg je uitleg over hoe vulkaanboarden werkt en trek je je gele overall, veiligheidsbril en buff aan. Dit is nog best een uitdaging, omdat het enorm hard waait. Eenmaal in je tenue, stap je één voor één op je board. De meeste mensen doen dit zittend, maar als je goed kan snowboarden kan je er ook voor kiezen het staand te doen. Het lijkt best eng als je bovenaan de vulkaan staat, maar het valt eigenlijk best wel mee. Je kan je snelheid namelijk heel goed zelf met je voeten bepalen. In een aantal minuten (afhankelijk van je snelheid) sta je weer beneden, volledig onder de zwarte stof, met een grote glimlach op je gezicht. Wat een coole activiteit!

De kosten van het vulkaanboarden bevinden zich tussen de $25 voor de goedkoopste tour zonder shirt en lunch en $35 voor de duurste tour met shirt en lunch. Welke tour je ook boekt, het vulkaanboarden is echt een must-do als je León bezoekt.

nicaragua leon schildpadden strandLeon Nicaragua strandenschildpadden strand leon

4. Baby-schildpadden uitzetten in zee

Vlakbij Leon bevindt zich een populair strand, Las Peñitas. Wat veel mensen echter niet weten, is dat zich achter dit strand een mangrove bevindt, Reserva Natural Isla Juan Venado. Via de tourguide van de free walking tour kan je een tour naar deze mangrove boeken. Met een boot ga je door de mangrove op zoek naar krokodillen, slangen en vogels. Hoewel we 3 krokodillen op afstand hebben gezien en een hoop mooie vogels, was het echte hoogtepunt de baby-schildpadden. De moeder van de tourguide werkte bij een opvang voor schildpadden. Gedurende oktober t/m december komen honderden zeeschildpadden hun eieren leggen. Om ze te beschermen tegen diefstal en roofdieren, worden de eieren hier beschermd. De dag dat wij aankwamen, waren er wel 80 baby schildpadden die uit hun ei kwamen en hun weg naar de zee maakten. Wat een prachtig gezicht en goed om te zien dat ze hier beschermd worden.

De kosten voor deze tour waren $20 per persoon + $3 toegang tot het nationale park. Je moet hier ook nog zelfstandig komen, middels een taxi of een publieke bus. Dit duurt ongeveer 30 tot 50 minuten.

wat te doen in leon restaurants leon nicaragua restaurants

5. Verken de leuke café’s en restaurants in Leon

León heeft een hoop leuke cafe’s en restaurants. Je hebt er veel eetstalletjes met Nicaraguaans eten, maar ook veel internationale restaurants. Zie hieronder onze favorieten:

  • Pan y Paz voor de lekkerste gebakjes en broodjes. De koffie is hier ook heerlijk. Ze hebben 2 vestigingen, de grote vestiging heeft een heel mooie binnentuin, dus dat was onze favoriet! Koffieliefhebber? Probeer zeker eens de Shakerato.
  • Mañana Mañana voor de lekkerste koffie. Let je goed op bij de Free Walking Tour? Dan krijg je hier ook een gratis koffie!
  • Cafe Libelula, voor lekkere koffie net buiten het toeristische centrum.
  • Moncho’s voor super lekkere burgers!
  • Sua voor heerlijk Italiaans eten.
  • Via Via voor een biertje (en live muziek op donderdag).

Wat zou jij willen doen in Leon in Nicaragua?

In León heb je ook nog de mogelijkheid verschillende vulkaan hikes te doen. We hoorden goede verhalen over de Telica Vulkaan. Gezien wij al veel vulkanen hadden beklommen, hadden wij deze overgeslagen, maar zet deze zeker op je lijstje als je een extra avontuur zoekt.

Leuke hotels in Nicaragua

Hier wil je wel logeren wanneer je in Leon bent:


→ Bekijk hier al onze Nicaragua tips