6 redenen om in de zomer naar Graubunden in Zwitserland te trekken

Als fotograaf ben ik al langer aangetrokken tot hoge bergtoppen en turquoise spiegelmeren. Voor Soms Ook Heimwee trek ik met mijn camera de wereld rond, maar in Zwitserland was ik nog nooit geweest. Zwitserland heeft ongeveer alles, ook in de zomer. Prachtige gletsjermeertjes, heerlijk eten, besneeuwde bergtoppen, efficiënt openbaar vervoer en moderne steden. Helemaal in het zuidoosten van het land ligt het kanton Graubunden. Een beetje het vergeten broertje van Zwitserland omdat het enkel te bereiken is vanuit Zürich met een – weliswaar prachtige – treinrit langs de Berninapas. Graubunden in de zomer bezoeken stond al lang op mijn bucketlist, vooral omdat er zo veel ongelofelijk prachtige fotospots zijn. Benieuwd hoe die eruit zien? Check ze hieronder:

6 redenen waarom jij ook eens naar Graubunden moet gaan in de zomer

zwitserland-graubunden-somsookheimwee-9 zwitserland-graubunden-somsookheimwee-10

1. Ecologisch met de trein, een heerlijkheid in Zwitserland

Het treinnetwerk ‘Rhatische Bahn’ slingert als een rode draad door het bergachtige landschap heen. De rode treintjes rijden super frequent en altijd op tijd. Er zijn vele vlotte verbindingen en je raakt overal waar je maar wilt. Daarbij is deze manier van reizen ontzettend lief voor het klimaat en heb je vaak prachtige panorama-wagons waar je heerlijke foto’s kan maken tijdens elke treinrit. Hoofd door het raam, haren laten wapperen en genieten maar!

Graubunden in zwitserland somsookheimwee

zwitserland-graubunden-wandelen-hike wandelen in graubunden zwitserland

2. Lago di Saoseo, misschien wel het mooiste meer van Europa

Je hebt het al wel eens gezien op je Instagram-feed, een van de mooiste meren van Zwitserland of zelfs Europa. Lago di Saoseo is een wondermooi reflectiemeer in Val da Camp, een vallei in de Poschiavo regio van Graubunden. Je raakt er eenvoudig na een korte hike van ongeveer een uur en half vanuit het dorpje Sfazù. Er zijn leuke kampeerplekjes of herbergen waar je de nacht kan doorbrengen om een vroege zonsopgang aan het meer te beleven. Een absolute aanrader.

Graubunden in zwitserland somsookheimwee hotel castell zwitserland

3. Hotel Castell, waar kunst en bergen elkaar ontmoeten

Hou je van moderne kunst en laat je je graag verwennen door lekker eten bij prachtige panorama’s? In het slaperige dorpje Zuoz staat het vijfsterrenhotel Castell verstopt op een bergflank. De eigenaar is een ware kunstkenner en heeft in zijn privécollectie werken van Roman Signer, Carsten Höller, Martin Kippenberger, Erwin Wurm en James Turrell. Vooral de Skyspace installatie van die laatste is echt ontzettend de moeite.

zwitserland graubunden gebwou

4. Slapen in het oude Kurhaus in Bergün, een heuse ervaring

Hou je meer van Art Nouveau en Jugendstil, dan moet je zeker eens een nachtje doorbrengen in het Grand Hotel Kurhaus. Bergün is een lieflijk klein dorpje vanwaar je prachtige hikes kan beginnen of gewoon relaxen aan het zwembad met ongelofelijk zicht op omringende bergtoppen. Heb jij al eens bij 30 graden gezwommen in een leuk zwembad met gezellig barretje terwijl je besneeuwde bergtoppen rondom rond je ziet? Waan je koning uit de jaren 1900 bij je bezoek aan het Kurhaus en je zal slapen als een roosje.

graubunden zwitserland bergen wandelen

zwitserland-graubunden-somsookheimwee-19 uitzicht in graubunden in zwitserland

5. Wandelen langs gletsjers

Als je Zwitserland zegt, zeg je uiteraard ook wandelen in de bergen. Aan elk stationnetje, in elk dorpje, aan elke kabelbaan vertrekken er wel tientallen wandelroutes voor groot en klein langs formidabele panorama’s. Neem je wandelschoenen dus zeker mee en plan je bergwandelingen van hut tot hut over de vele bergkammen in Graubunden. Het Diavolezza viewpoint toont je adembenemende zichten over de grote gletsjer met in de achtergrond een van de hoogste bergen van Zwitserland: de Piz Bernina. Een kabelbaan brengt je snel naar boven, het is aan jou of je de bergpas naar beneden wandelt of boven nog enkele tochtjes uitstippelt.

graubunden zwitserland bergen wandelen

6. Slapen in een berghut in Alp Grüm, bij het hoogste station van Graubunden

Wil je meer in de rust zitten? Neem de trein naar een van de hoogste stationnetjes van de regio: in Alp Grum regeert de rust en kan je helemaal uitwaaien. Ook hier vind je een charmante herberg Le Belvederre waar je na een lange hike helemaal kan uitrusten bij een van de mooiste zonsondergangen die je je kan voorstellen. Je moest al weg zijn!

Meer lezen over toffe plekken als Graubunden in Zwitserland?

Lees ook:

→ Bekijk hier al onze Zwitserland artikelen