Zwitserse alpen wandelen

Zwitsere Alpen: Dé ideale locatie voor een bijzondere bergsportreis

Het landschap om ons heen verandert langzaam: de weelderige begroeiing en hoge bomen nemen af en steeds meer rotspartijen worden zichtbaar. Op sommige plekken liggen nog resten sneeuw tussen de stenen en in de verte staat de berghut prominent en eenzaam op een grote rots, te zien van ver vanuit elke windrichting. Na een stevige wandeling van 3 uur is het tijd om de bergschoenen uit te doen en te genieten van een veel te groot bord pasta met uitzicht op de meest ruige bergkammen die je je maar kunt bedenken. De pasta is meer dan welkom omdat er de volgende ochtend vroeg een intensieve klim naar de top van Pigne d’Arolla op de planning staat: omgeven door gepiekte sneeuwlandschappen en gletsjers is dit het letterlijke hoogtepunt van een bijzondere alpiene tocht door de Zwitserse Alpen.

De magnifieke Zwitserse Alpen

zwitserse alpen bergen zwitserland zwitserse alpen vakantie groepsreis zwitserse alpen bergen zwitserse alpen vakantie tips

Zo plan je jouw trip naar de Zwitserse Alpen

Misschien juist omdat we in Nederland geen enkele fatsoenlijke berg hebben, blijven de waanzinnige Alpenlandschappen een aantrekkingskracht hebben op veel van ons ‘platlanders’ (zoals de Oostenrijkse berggids ons met een glimlach noemde). Samen met de NKBV (Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging) kun je jouw reis naar de bergen plannen. Wanneer je op zoek bent naar fijne wandeltochten, of juist een klimavontuur: alle mogelijkheden zijn er.

In de Zwitserse Alpen een alpiene cursus volgen?

Zelf heb ik de zesdaagse C1 alpiene cursus gevolgd. Er zijn meerdere cursussen te volgen en de C1 laat je op een toegankelijke wijze kennismaken met de bergsport. Tijdens deze cursus leer je alles omtrent de basistechnieken die je nodig hebt wanneer je nét wat hoger de bergen in wilt en graag eens een keer op pad wilt buiten de gebaande paden. Niet alleen brengt de cursus een goede basis aan vaardigheden, het is ook een prachtige vakantie op zichzelf. Van berghut naar berghut, met continu 360 graden aan natuur om je heen.

zwitserse alpen tips zwitserse alpen klim les zwitserse alpen bergtocht zwitserse alpen wandelen zwitserland

Arolla, het begin van ons avontuur in de Zwitserse Alpen

De alpiene cursus startte rustig vanuit het dorpje Arolla waar we allereerst uitgebreid de gelegenheid kregen om ‘op het droge’ knopen en andere touwtechnieken onder de knie te krijgen. Het idee is om aan het einde van de week twee verschillende bergtoppen te beklimmen en we maken dan ook onze eigen tochtplanning waarbij veel informatie komt kijken: de weersomstandigheden, de hoogtemeters en soorten terrein. Overal wordt rekening mee gehouden en we krijgen een steeds beter beeld van wat de tochten gaan inhouden.

klimles zwitserse alpen groepsreis vakantie zwitserse alpen zwitserland zwitserse alpen

Wennen aan de hoogte & oefenen

Na een eerste tocht om aan de hoogte gewend te raken – waarbij we een goede kop goulashsoep in de berghut als eindpunt hadden – is het tijd om onze bagage voor meerdere dagen mee te nemen en we verblijven in Cabane des Dix als uitvalsbasis voor een paar nachten. Er wordt nog heel veel geoefend: hoe beweeg je vloeiend over wankele rotspartijen, hoe kun je zelfstandig abseilen en als kers op de taart leer je om uit een gletsjerspleet te klauteren. Het klinkt spannend en dat was het ook, maar de handvatten die worden aangereikt maken dat iedereen binnen de kortste keren de verschillende obstakels had overwonnen. De beklimming van Pigne d’Arolla was hetgeen waar de hele week naar had opgebouwd en om het gevoel te ervaren hoe de tocht naar boven voelt, kan ik nog zoveel foto’s delen, je zult de reis dan toch écht zelf moeten ervaren.

zwitserse alpen vakantie zwitserse alpen vakantie wandelen Zwitserse alpen wandelen zwitserse alpen ijs klimmen zwitserse alpen zwitserland bergen in de zwitserse alpen hiken in de zwitserse alpen

Wil je zelf een vakantie naar de Zwitserse Alpen plannen? Wat tips:

Mocht je zelf nou ook zo’n zin hebben in een vakantie naar de bergen, dan kun je een reis op een toegankelijke manier via de NKBV plannen. Niet alleen voor de uitdagende alpiene reizen ben je hier aan het goede adres, maar ook voor de rustgevende wandelvakanties kun je veel adviezen verwachten. Een groot voordeel van de NKBV is dat een lidmaatschap ervoor zorgt dat je je kunt verzekeren voor bergvakanties. Normaal gesproken waarderen verzekeringsmaatschappijen het niet heel erg wanneer je net wat ‘buiten de gebaande paden’ gaat, maar via de NKBV ben je zowel tijdens je wintersport, als tijdens klim- en wandelvakanties helemaal verzekerd. Wat ik zelf vooral heel fijn vind, is de korting die je krijgt op meer dan 1200 berghutten in Europa: zo kun je niet alleen makkelijk van tevoren een mooie route plannen, het is ook nog goedkoper. Neem vooral een kijkje op www.nkbv.nl voor nog meer informatie.

Meer lezen over toffe plekken als de Zwitserse Alpen?

Lees ook:

→ Bekijk hier al onze Zwitserland artikelen