Breithorn beklimmen gemakkelijke 4000ers

De Breithorn beklimmen: Een spannend avontuur naar een van de “gemakkelijke” 4000ers in de Zwitserse Alpen

Elke volgende stap voelt als de zwaarste stand van de traploop-machine in de sportschool, maar dan vol bepakt en met de oppervlakkige ademhaling van iemand die zich boven de 4000 meter bevindt. Want dat is precies waar we zijn: met een helling van 50 graden is het van levensbelang dat elke uitputtende stap met grote precisie gedaan wordt, want voor je het weet race je naar beneden over de sneeuwhelling en dan is het opeens een hele uitdaging om de rem te vinden! We bevinden ons halverwege de Breithorn Traverse in het Zwitserse Zermatt, een van de “gemakkelijke” 4000ers. Het paradijs voor menig ervaren alpinist en een goede uitdagende leerschool voor mensen die hun eerste stapjes in de alpine wereld zetten. Mensen zoals wij.

De Breithorn

Breithorn beklimmen een van de gemakkelijke 4000ers gemakkelijke 4000ers breithorn klim

De Breithorn beklimmen

De bergen blijven keer op keer een grote aantrekkingskracht hebben. Altijd wanneer we vroeger met de auto door een berggebied reden, was het makkelijk om in gedachten af te dwalen en erover te fantaseren om bovenop zo’n reusachtige piek te staan. De aantrekkingskracht is zeker niet afgenomen en na veel hikes in prachtige gebieden is het eindelijk tijd om de stijgijzers onder te binden en de laatste stappen naar de top te zetten. Zermatt is een gebied bij uitstek waar je je goed kunt voorbereiden op een eerste alpine ervaring, aangezien je met een gondel tot wel 3800 meter hoogte kunt komen en naast een waanzinnig uitzicht kan je je lichaam meteen al laten wennen aan de hoogte. Hoe simpel een wandeling ook is, wanneer je je op een dergelijke hoogte begeeft, voelt alles nét wat anders aan en is berg als Breithorn die als een van de gemakkelijke 4000ers wordt bestempeld eigenlijk helemaal niet zo gemakkelijk.

De Matterhorn

Zermatt is voor velen bekend als de plaats waar je een bezoekje kan brengen aan de prominente Matterhorn. Als de berg geen belletje doet rinkelen, moet je maar eens goed kijken op de verpakking van een Toblerone-reep… Wanneer je geen hoogtevrees hebt en jezelf over een tijd misschien wel bovenop die berg ziet, zijn er een aantal fantastische uitdagingen in hetzelfde gebied, die niet alleen een goede voorbereiding voor je vaardigheden en uithoudingsvermogen zijn, maar op zichzelf vooral prachtige ervaringen!

uitzichten in de zwitserse alpen

Verblijf de eerste dagen in Zermatt op de Mettelhorn

Tijdens de eerste dagen van je verblijf in Zermatt is dit een heerlijke manier om te acclimatiseren. Je hoeft geen gebruik te maken van touwen of ijsbijlen en in de zomer is de top praktisch sneeuwvrij, waardoor dit een hike is waarbij het wel voelt alsof je een stevige bergtop hebt beklommen. Ideaal als eerste ervaring dus! Zelfs als je niet naar de top gaat, is de omgeving ontzettend divers en de moeite om doorheen te wandelen: uitzicht op de vallei, Zermatt als een klein plaatsje ver in de diepte, gigantische rotsen overal om je heen en zo hier en daar een mooie waterval.

gemakkelijke 4000ers breithorn klim Breithorn beklimmen in zwitserse alpen breithorn gemakkelijke 4000ers sneeuw lopen

De Breithorn beklimmen, een van de gemakkelijke 4000ers

De Breithorn, vaak gezien als ‘je eerste 4000 meter berg’ aangezien de top van de Breithorn relatief makkelijk te bereiken is! Nog steeds is het belangrijk om een goede conditie te hebben, maar met het juiste materieel en een gids, bevind je je na een paar uur op 4164 meter waar je van de overwinning en een prachtig uitzicht kunt genieten. Mocht je nou al enige ervaring hebben met boulderen of wandklimmen, kun je overwegen om de uitdaging van de Traverse aan te gaan. Het doel is nog steeds dezelfde top, maar je benadert deze nu van een andere kant, waardoor je gedurende enige tijd aan het klauteren bent over smalle richels met sneeuw en rotsen. Dit is een absolute kick wanneer je GEEN hoogtevrees hebt, maar een kleine hel wanneer je dat wel hebt…

gemakkelijke 4000ers weersverandering breithorn gemakkelijke 4000ers breithorn steile helling gemakkelijke 4000ers richting top breithorn gemakkelijke 4000ers top van de breithorn hiken naar breithorn gemakkelijke 4000ers

De Riffelhorn

Wanneer je even genoeg hebt van alle sneeuw (je wilt tenslotte gewoon ZOMERvakantie vieren..), maar je wel op zoek bent naar een spannende activiteit, is een beklimming van de Riffelhorn een mogelijkheid. Het is handig wanneer je al eerder een klimwand hebt beklommen, maar de Riffelhorn is vooral een ontzettend toegankelijke uitdaging. Het meest bijzondere: je bungelt honderden meters boven een gigantische gletsjer en je waant je op een andere planeet. Is er nog meer overtuiging nodig?

klimmer breithorn beklimmen gemakkelijke 4000ers beklimmen klimmer in zwitserse alpen gemakkelijke 4000ers beklimmen tijdens klim

Je hoeft geen doorgewinterde alpinist te zijn om een van de gemakkelijke 4000ers zoals de Breithorn te beklimmen

Alpinisme lijkt altijd zo’n ver-van-je-bed-show: documentaires over gekke mensen die zonder angst de hoogste toppen beklimmen… Toch kan je met de juiste voorbereiding zelf op een veilige manier deze prachtige wereld verkennen. Wanneer je dan na al je zweet en vermoeidheid bovenop die top staat is de zware weg snel vergeten en blijft er niets over behalve heerlijk genieten.

breithorn beklimmen in de zomer

avond op de breithorn

Lijkt het je ook tof om de Breithorn te beklimmen of een van de andere gemakkelijke 4000ers?

Wil je meer weten over de mogelijkheden om je eerste echte berg te beklimmen zoals de Breithorn (of gewoon in een goede spa te genieten en toe te kijken hoe anderen het doen…), check dan de website van Zermatt. Hier kan je onwijs veel informatie vinden en handige tips.

→ Tip: Matterhorn: alles dat je wilt weten + de mooiste foto plekjes!

→ Bekijk hier al onze Zwitserland artikelen