Ibiza wandelen

Wist je dat je heel tof kan wandelen op Ibiza? Check de vier mooiste wandelroutes!

Wilde feesten, dure restaurants, hippiemarkten, spirituele retraites: een greep uit de dingen waar Ibiza bekend om staat. Maar waar Ibiza normaliter niet meteen mee geassocieerd wordt, is wandelen. Toch blijk je dat op het Spaanse eiland heel goed te kunnen doen; er is meer dan genoeg natuurschoon te vinden en er is een uitgebreid netwerk van wandelpaden dat je naar dit natuurschoon kan leiden. Maar waar moet je beginnen? In ieder geval zijn wandelingen naar de magische plekken Es Vedra en Atlantis een aanrader (lees in dit artikel er alles over). Ter inspiratie zetten we hieronder nog vier andere mooie Ibiziaanse wandelroutes voor je op een rij.

4 x wandelen op Ibiza over de mooiste wandelroutes

→ Tip: Neem deze wandelgids voor Ibiza mee op je reis
→ Vliegtickets: Vlieg met Transavia naar Ibiza (dat kan soms al vanaf 44 euro)

wandelen op ibiza hiken wandeling

Es Portixol

Naast grote, populaire stranden, die in het hoogseizoen volstromen met toeristen, heb je op Ibiza ook veel ‘verborgen’ strandjes. Een onbekender strand dat zeker een bezoekje waard is, is Ex Portixol. Je vindt dit strandje in het noordwesten van Ibiza, in een baai die omringd wordt door rotsen en gevuld is met helderblauw water. Helemaal verlaten is het er niet; op het strand staan een paar eettentjes en je zult waarschijnlijk andere badgasten tegenkomen. Toch is het een fijne plek om tot rust te komen. En: je kunt je bezoek aan Es Portixol combineren met een uitdagende, maar mooie wandeling. Je auto parkeer je op ongeveer 3 kilometer van het strand en loopt vervolgens door dennenbossen en over kliffen tot je de baai bereikt. In plaats van dezelfde route terugnemen, kun je vanaf daar een grotere ronde maken door eerst de berg te beklimmen die aan het strand grenst – het vergt wat inspanning, maar dan heb je wel een indrukwekkend uitzicht – en daarna nog een paar kilometer door bossen en landbouwgebieden te wandelen.

Sa Talaia

De Sa Talaia is 475 meter hoog en daarmee de hoogste berg van Ibiza. Het is dan ook geen verrassing dat de pittige klim naar de top prachtige uitzichten oplevert. Bij helder weer zie je, naast de nabijgelegen stad San Josep, ook een groot deel van de rest van Ibiza en zelfs de kust van buureiland Formentera. Om de Sa Talaia te beklimmen, kun je je wandeling starten in San Josep; het pad dat rechtstreeks naar de top leidt, begint een paar honderd meter vanaf de kerk. De wandeling omhoog kan een flinke uitdaging zijn, want het pad stijgt aardig snel en er liggen veel losse steentjes op. Nadat je op de top de weidse uitzichten op je in hebt laten werken, kun je ervoor kiezen om dezelfde weg terug te nemen, of om via een andere weg terug naar je beginpunt te gaan. Kies je voor het laatste, dan kun je de Sa Talaia-route die op alltrails.com beschreven wordt als voorbeeld nemen. Wanneer je die route volgt, kom je tijdens het tweede – en aanzienlijk gemakkelijkere – deel van je wandeling door dennenbossen en het charmante, rustige plattelandsgebied dat rondom San Josep ligt.

Wil je met een gids op pad? Check Balearic Outdoor

Of ga met de gids van Ibiza Hike Station wandelen

Ses Salines

Ses Salines Natural Park strekt zich uit vanaf het zuidelijke deel van Ibiza tot het noorden van Formentera; een landoppervlak van zo’n 2750 hectare. Ook het water tussen de twee eilanden hoort bij het natuurgebied. Wil je een veelzijdige impressie van het zuiden van Ibiza krijgen, dan is deze wandeling van 27 km de perfecte optie. Vanaf Ibiza stad ga je in zuidelijke richting naar Bossa Beach, dan via de 7 hills naar Es Cavalett Beach, dan naar Torre de Ses Portes, Las Salines Beach en Cala Llarga Beach. Beklim vervolgens de Cap des Falco-heuvel en de twee hogere heuvels die je onderweg tegenkomt, werp een blik op de magische Es Vedra en eindig op het kiezelstrand Es Codolar. Na het eerste deel van de wandeling, waarbij je steeds de kustlijn gevolgd hebt, steek je het eiland over om terug te gaan naar je beginpunt. Tijdens dit tweede deel van de route kom je langs de beroemde zoutvelden, die zeker de moeite van het bekijken waard zijn.

Punta Galera

Punta Galera is een baai die in de buurt van Ibiza’s tweede grootste stad San Antonio ligt. Wat Punta Galera zo bijzonder maakt, zijn haar rotsformaties; de kliffen rondom het water zijn opgebouwd uit grote platte steenlagen. Hoewel Punta Galera geen zandstrand heeft, komen mensen er graag zonnebaden en zwemmen en ook onder snorkelaars is deze baai populair. Vanaf het einde van de promenade in San Antonio is het ongeveer 8 km lopen naar Punta Galera. De route is overwegend vlak en voert je langs de stranden Cala Gracio en Cala Gracioneta. Eenmaal aangekomen bij Punta Galera, kun je ervoor kiezen om omhoog te klimmen en/of om naar het kiezelstrandje beneden te gaan. Mocht je een langere wandeling willen maken, dan kun je nog verder doorlopen naar Cala Salada (3 km) en eventueel zelfs naar Cap Nunó (13 km). Ook over de route van San Antonio naar Punta Galera lees je meer op liisitoom.com.

huurauto sunnycars ibiza Atlantis zandduin route ibiza Es Vedra Ibiza ibiza villa yuna tuin-2

Wandelen op Ibiza: praktische tips

Nog een paar praktische tips voor als je gaat hiken:

Wandelschoenen: Natuurlijk gelden in ieder geval de algemene adviezen: draag goede wandelschoenen, zorg altijd voor genoeg eten en drinken en vergeet je zonnebrandcrème niet.

Vergeet je zwemkleding niet tijdens een wandeling: Niet noodzakelijk, maar wel erg prettig om bij je te hebben tijdens hikes langs de kust: zwemkleding en een handdoek.

Bordjes op wandelroutes: Ibiza heeft weliswaar bewegwijzering voor wandelaars, maar de bordjes zijn niet altijd goed zichtbaar en kunnen bijvoorbeeld onderdeel zijn van een verouderde route. Het is daarom aan te raden om altijd een kaart van het eiland bij je te hebben. Ook zijn er goede wandelgidsen verkrijgbaar, zoals Secret Walks Ibiza North en Secret Walks Ibiza South van Secret Seeker.

Start je wandeling op Ibiza in een stad of vanuit je villa: Je kunt bepaalde wandelingen prima starten in de grotere plaatsen op Ibiza, maar als je tijdens je vakantie graag veel de natuur in wilt trekken kan het handig zijn om een andere uitvalsbasis te kiezen.

Met een gids wandelroutes doen: Wandel je liever met een deskundige gids? Op Ibiza vind je verschillende organisaties die begeleide (groeps)wandelingen aanbieden. Sommige van deze wandelingen hebben een bepaald thema. Zo organiseert Lucien Lecarme van Hiking Ibiza speciale coachingswandelingen en zelfs volledige hiking retreats.

Moet je je Ibiza vakantie nog regelen?

Wij gebruiken zelf altijd deze sites om onze tripjes naar Ibiza te regelen:

  • Vliegtickets: We hebben een hele fijne  Met Transavia naar Ibiza vliegen kan soms al vanaf 44 euro!
  • Huurauto: Als je veel wilt wandelen kan een huurauto heel handig zijn, wij huren deze altijd via SunnyCars, via hen heb je namelijk een all-in huurprijs en kom je niet ter plekke nog voor gekke extra kosten te staan
  • Hotel of vakantiehuis: Via Interhome kun je hele mooie vakantiehuizen op Ibiza huren of slaap in mooie hotels zoals het Mikasa Ibiza Boutique Hotel of Can Sastre

→ Bekijk hier al onze Ibiza artikelen