Mooiste stranden Ibiza Es Vedra Ibiza

Es Vedra & Atlantis: Zo kom je bij het meest magische stukje en goed bewaarde geheim van Ibiza!

Niet elke local op Ibiza zal beamen dat Atlantis bestaat en daadwerkelijk naar Es Vedra toegaan wordt ook volop afgeraden, maar gelukkig is er een viewpoint vanwaar je een waanzinnig uitzicht hebt op het onbewoonde eiland én wij hebben ontdekt dat de hike naar Atlantis wel degelijk bestaat. Lees gauw verder en ontdek alles over deze twee Ibiza must see’s, wij vonden dit namelijk een van de tofste dingen om te doen en zien op het eiland!

Es Vedra & Atlantis

→ Vliegtickets: Boek je Ibiza vlucht via Transavia (kan al vanaf 44 euro)
Om hier te komen is een huurauto nodig (die huur je goed via Sunny Cars)
→ Benieuwd waar wij sliepen op Ibiza? Dit was onze villa!

Het meest magische stukje en goed bewaarde geheim van Ibiza

De twee magische plekken Es Vedra & Atlantis hebben iets mysterieus. Niet alleen door de verhalen en mythes rondom deze twee plekken, maar dat merk en voel je ook zodra je beide ziet. Hieronder vertellen we je alles over de mystiek rondom Es Vedra & Atlantis, maar we verklappen je ook hoe je bij deze twee magische stukjes Ibiza kunt komen.

Es Vedra Ibiza

Eigenzinnig Es Vedra, het eiland waar elk kompas begint te tollen

Voor de zuid-west kust van Ibiza ligt nog een rotseiland, genaamd Es Vedra. Het is onbewoond, een beschermd natuurgebied en het eiland heeft honderden meters hoge wanden die geen mens wilt beklimmen. Een van de mooiste viewpoints op Es Vedra vind je dichtbij de plek waar je de hike naar Atlantis kunt maken, maar ook vanaf Cala d’Hort heb je een mooi uitzicht op dit onbewoonde magische eilandje.

Over Es Vedra gaan genoeg verhalen en mythes de rondte. Zo zou het eiland bestaan uit een bepaalde soort stenen waardoor het een sterk magnetisch veld is waardoor kompassen er niet werken. Anderen geloven dat het een plek is waar aliens en UFO’s landen en sommige locals denken dat er ooit Sirenen uit Griekse legendes hebben geleefd. Ook hebben we gehoord dat het de top van de verzonken stad Atlantis kan zijn, maar als je achter de ontstaansgeschiedenis komt van het gelijknamige strand is dat meteen iets om twijfels bij te hebben. Hoe dank ook: Misschien komt het door de verhalen of simpelweg door de schoonheid van Es Vedra op een zonnige dag, maar feit is dat deze plek iets met je doet en dat je hier echt geweest wilt zijn tijdens je vakantie op Ibiza.

Ga je naar het viewpoint in de buurt van Sa Pedrera & Atlantis, dan is het ook tof om naar de Torre de Savinar (Torre Pirata) te lopen. Vanaf daar heb je ook een spectaculair vergezicht over Es Vedra en andere delen van Ibiza.

→ Al een huurauto geregeld? Die huur het je het best via Sunny Cars

Es Vedra Torre de Savinar toren Es Vedra Torre de Savinar

De verzonken stad Atlantis, het goedbewaarde geheim van Ibiza

De naam Atlantis doet je waarschijnlijk denken aan de gelijknamige mythe die een eilandenrijk beschrijft dat plotseling verdween in zee. Een paradijs dat zomaar werd opgeslokt door natuurgeweld en nu een verzonken stad is. Dat het strand Atlantis op Ibiza deze naam ook heeft gekregen, snap je meteen wanneer je alle rotsen ziet bij dit geheime strand. De rotspartijen doen namelijk eerder denken aan ruïnes en verzonken gebouwen, dan aan gewone rotsblokken die ontstaan zijn door de natuur. Toch is er helaas geen mysterieuze reden waarom de rotsen hier deze vorm hebben gekregen, maar een hele logische. Jaren terug werden hier namelijk rotsblokken uitgehakt toen het een steengroeve was om deze vervolgens te gebruiken om de stadsmuren van Eivissa / Ibiza-Stad te bouwen. Hoe ze die rotsblokken na het uithakken ooit omhoog hebben gekregen is ons een raadsel, maar dat het strand Atlantis zo is ontstaan is een feit. Wat trouwens erg tof is, is dat in de uitgehakte delen als het ware natuurlijke zwembaden zijn ontstaan waar je zelfs baantjes in kan trekken als de zee rustig is. Bovendien is het water in de bassins wat warmer dan het gewone zeewater, waardoor het super lekker zwemmen is.

Lees meer over andere mooie plekjes op Ibiza

Atlantis ibiza rotstekeningatlantis Ibiza geheim strand es vedra

Atlantis ibiza mapatlantis Ibiza geheim strand

atlantis gezicht rotsen Ibiza geheimatlantis Ibiza geheim strand grote rotsen

“Señor, Atlantis Ibiza! How to get there?” – “I don’t know amiga…”

Als je aan iemand vraagt hoe je naar Atlantis kunt komen, zal het antwoord al gauw lijken op iets wat hierboven beschreven staat. Nogal wat Ibiza gangers en bewoners kennen dit strand niet of ontkennen zelfs het bestaan ervan. Gelukkig hebben wij een redelijk uitgebreide beschrijving voor je bij gehouden tijdens onze wandeling, dus door onderstaand stappenplan moet het helemaal goed komen met jouw zoektocht naar Atlantis:

Coördinaten / adres voor je navigatie: Voer “Sa Pedrera” en/of “Atlantis” in op je navigatie systeem in de auto. Als het goed is zul je dan al een routebeschrijving moeten krijgen naar de hike naar dit verborgen strand. Werkt dit niet? Dan kun je deze coördinaten invoeren op je TomTom: Breedtegraad: 38.872543 | Lengtegraad: 1.230607. Heb je geen navigatie systeem dan kun je ook eerst richting Es Cubells rijden en dan richting Cala d’Hort gaan. Op een gegeven moment moet je dan vanuit Es Cubells niet verder doorrijden naar Cala d’Hort maar bij een dirt road linksaf inslaan.

1. Parkeren bij Es Vedra en Atlantis: Na de dirt road, dit duurt een paar minuten, kom je aan bij een kleine parkeerplaats. Toen wij er waren stonden er ongeveer 4 auto’s her en der tussen de struiken en bomen geparkeerd omdat daar schaduw was. Zoek een mooi plekje voor je eigen auto uit (je kan op Ibiza gemakkelijk een auto huren met goede voorwaarden via Sunnycars) en vergeet vervolgens niet de nodige spullen mee te nemen voor de hike (water, zonnebrand, zwemspullen, goede schoenen).

Check de instructies bij het hek: Vanaf de parkeerplaats zul je een hek zien. Bij ons hingen daar wat instructies zoals dat je stil moet zijn wanneer je de wandeling gaat maken en ook een korte uitleg over Es Vedra en Atlantis. Lees deze even kort door, loop vervolgens voorbij het hek en keer rechtsaf als je naar het viewpoint van Es Vedra wilt of ga linksaf als je de hike naar beneden naar Atlantis wilt maken.

Om bij Atlantis te komen heb je een huurauto nodig

2. Ga linksaf voor de hike naar Atlantis & de steencirkels: Ben je voorbij het hek van de parkeerplaats, dan moet je linksaf slaan als je naar Atlantis wilt. Een kronkelpad dat niet geheel duidelijk is neemt je als het goed is mee naar een nieuwe zanderige plaats waar je steencirkels zult zien liggen. Het gerucht gaat dat je pas naar beneden moet gaan wanneer je er zelf een steentje bij hebt gelegd, dus vergeet dat niet te doen als je hier bent. Ook moet je niet gek opkijken als je hier hippies tegenkomt, want het verhaal gaat dat hier ook meer dan eens ceremonies worden gehouden.

Atlantis route ibiza

3. De tocht naar Atlantis begint met een steile afdaling: Heb je een steen bij de steencirkels gelegd dan moet je richting de afgrond lopen en daar zul je een steil pad aantreffen naar beneden. Als je schoenen aan hebt met een goed profiel zul je een fijne grip hebben, maar hoe dan ook is het pad redelijk steil naar beneden en moet je goed uitkijken waar je loopt.

Ontdek hier meer mooie hikes op Ibiza

atlantis Ibiza geheim strand tekeningen

4. Grote zandduinen, het laatste stuk naar Atlantis: Het laatste stuk van de afdaling bestaat uit een grote zandduin. Naar beneden rennen is heerlijk (kijk wel uit want af en toe liggen er nog stenen tussen het zand) en vergeet natuurlijk niet zo nu en dan te genieten van het uitzicht want dat is echt waanzinnig mooi.

Atlantis zandduin route ibiza

5. Zwemmen in de bassins: Eenmaal beneden kijk je waarschijnlijk eerst je ogen uit, zo tof zien al die uitgehakte rotsen eruit. Maar vergeet vervolgens ook niet om een van de bassins in te duiken. Het is een beetje klimmen en klauteren, maar als je goed uitkijkt en zoekt zijn er verschillende manieren om in de poelen te komen. Wij vonden hier zwemmen een van de tofste ervaringen op Ibiza, maar tegelijkertijd was het ook een van de zwaarste plekken om te komen dus bereid je ook voor op de hike die je later weer terug omhoog moet maken.

Handige dingen om mee te nemen als je de hike naar Atlantis gaat maken

  • Voldoende water! Vooral als het heet is heb je dit écht nodig
  • Eten / snacks, er is namelijk geen strandtent of winkeltje in de buurt
  • Zwemkleding: Eenmaal beneden wil je echt een duik in het water nemen
  • Handdoek, je kan eventueel ook op de stenen gaan zitten maar een handdoek is toch handig
  • Zonnebrandcreme! Bescherm je goed tijdens de hike, vooral op het heetst van de dag
  • Schoenen met een goed profiel zodat je niet uitglijd bij het steenachtige, steile stuk
  • Neem de tijd, de klim duurt 30 a 45 minuten en beneden wil je ook lang genoeg kunnen zwemmen

Moet je je trip naar Ibiza nog plannen?

Vliegtickets: Boek via Transavia je vliegtickets naar Ibiza, dat kan soms al vanaf 44 euro!
Hotels: Een aanrader is Hotel Rural Can Lluc of boek een vakantiehuisje via Interhome
Huurauto: Om bij deze plek te komen heb je een huurauto nodig, die boek je via Sunny Cars
→ Complete vakantie: TUI en Eliza was here hebben vaak fijne Ibiza aanbiedingen

→ Bekijk hier al onze Ibiza artikelen