Bezienswaardigheden Gran Canaria duinen

Gran Canaria: de 10 mooiste bezienswaardigheden van het eiland

Gran Canaria is een van de Canarische Eilanden en een vakantiebestemming die steeds populairder is geworden. Op zich niet gek, want er is van alles te zien, te doen en te beleven. Een vakantie op Gran Canaria is zelfs de perfecte combinatie van zon, sportieve activiteiten en dwalen door mooie dorpen. Lindsay Hunter heeft voor ons een top 10 gemaakt van haar favoriete Gran Canaria bezienswaardigheden. Benieuwd welke je niet mag missen? Je vindt alle tips hieronder:

Bezienswaardigheden Gran Canaria

→ Boek via Skyscanner je vliegtickets naar Gran Canaria
→ Tip: Via Eliza was here en TUI kun je hele betaalbare vakanties vinden

1. Roque Nublo

Roque Nublo één van de bekendere plekken op Gran Canaria. In feite is het een 67 meter hoge rots op het centrum van het eiland. Dit klinkt misschien niet heel bijzonder, maar zodra je voor Roque Nublo staat dan is 67 meter ineens toch erg hoog. Deze rots ligt op 1813 meter hoogte, waarmee het één van de hoogste plekken op Gran Canaria is. Vanaf deze plek heb je dan ook prachtige uitzichten over de bergketens, valleien en met een beetje geluk kun je Tenerife zien. Roque Nublo is alleen wandelend te bereiken, maar dit is slechts een wandeling van ongeveer 30 minuten vanaf de nabijgelegen parkeerplaats. Onderschat deze wandeling niet. Het is op sommige plekken flink klimmen en het kan ontzettend warm zijn. Eenmaal bij Roque Nublo aangekomen zijn er geen bomen meer en dus ook geen schaduw. Vergeet dus niet om genoeg drinken mee te nemen.

Gran Canaria bezienswaardigheden, Roque Nublo Wat te doen op Gran Canaria, Roque Nublo

2. Puerto de Mogán

Puerto de Mogán, niet te verwarren met Mogan, is een kustplaats in het zuidwesten van Gran Canaria. Ondanks dat het dorpje niet groot is, is het zeker het bezoeken waard. Het wordt ook wel het Venetië van Gran Canaria genoemd. Puerto de Mogán staat voornamelijk bekend om de witte huizen met kleurrijke accenten en straten met fleurige bloemen. Dit is voornamelijk het oude gedeelte van Puerto de Mogán, waar ook de haven zich bevindt. In het nieuwe gedeelte vind je vooral veel winkels, een strand en een boulevard.

→ Tip: Logeer in Puerto de Mogán bij Hotel Cordial Mogán Playa
→ Boek een vakantie appartement in Puerto de Mogan: Apartamentos LIVVO Puerto de Mogán of Cordial Muelle Viejo

3. Barranco de Barafonso

Barranco de Barafonso (ook wel bekend als Toba de Colores of Barranco de las Vacas) is een kleine canyon in het oosten van Gran Canaria. Deze canyon wordt ook wel eens vergeleken met de Antelope Canyon in de Verenigde Staten. Dit kenmerkt zich vooral door de rood/okerkleurige muren en de verschillende steenlagen die hierin te zien zijn. De canyon is niet zo lang, slechts 250 meter, maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. Het bezoek aan de canyon duurt waarschijnlijk dan ook niet langer dan 1,5 uur, inclusief het maken van foto’s.

Barranco de barafonso Gran Canaria Gran Canaria bezienswaardigheden, Barranco de barafonso

4. Pico de Bandama

De Canarische eiland zijn vulkanische eilanden, Gran Canaria is dit ook. Pico de Bandama is één van de dode vulkanen van dit eiland. Deze vulkaan heeft alleen niet meer de vorm die je zou verwachten. De vulkaan is namelijk ingestort, waardoor er een krater is ontstaan. De krater heeft een diameter van ongeveer één kilometer en heeft een diepte van 200 meter. Je kan tussen zonsopkomst en zonsondergang de krater inwandelen. Wat een wandeling is van in totaal ongeveer 3 uur. In eerste instantie loop je naar beneden de krater in. Daardoor is de terugweg een stuk pittiger, aangezien je dan flink omhoog moet lopen. Als je geen zin hebt in een wandeling kan je ook nog de naastgelegen heuvel op rijden. Hier bevindt zich een uitzichtpunt waarbij je een prachtig uitzicht krijgt over de hele krater en de omgeving.

→ Tip: Om de bezienswaardigheden op Gran Canaria te bezoeken is een huurauto mega handig, die boek je bijvoorbeeld via SunnyCars of EasyTerra

Gran Canaria bezienswaardigheden, Pico de Bandama Pico de Bandama, Gran Canaria bezienswaardigheden

5. Tejeda en het uitzicht

Tejeda is een klein dorp midden in de bergen van Gran Canaria, vlakbij Roque Nublo. Het is een pittoresk dorpje met veelal witte huizen en een prachtig uitzicht. Door het gehele dorp vind je amandelbomen. De amandelen van deze bomen worden gebruikt voor één van de bekendste zoete lekkernijen die in Tejeda gemaakt wordt: marsepein met honing en amandelen. Je hoeft niet specifiek naar Tejeda als je deze marsepein wilt proeven, het wordt namelijk over het gehele eiland verkocht. Maar wil met eigen ogen zien waar het vandaan komt en tegelijkertijd een schattige dorpje bezoeken en mooie uitzichten zien? Ga dan zeker naar Tejeda!


Benieuwd naar wat leuke hotels zijn op Gran Canaria?

Je kan natuurlijk via reisorganisaties als TUI je trip plannen naar Gran Canaria, maar je kan ook zelf je vlucht boeken en een eigen hotel uitkiezen. Leuke accommodaties zijn bijvoorbeeld:

Leuke hotels op Gran Canaria:

Hotel Rural Fonda de la Tea
Redondo de Guayedra
Hotel Boutique Bedandchic
Finca Mirador Bandama
Santa Catalina, a Royal Hideaway Hotel


Gran Canaria bezienswaardigheden, Tejeda Wat te doen op Gran Canaria, bezoek Tejeda

→ Tip: naast dit overzicht met bezienswaardigheden op Gran Canaria, lees je hier alles over wat te doen op Tenerife!

6. La Fortaleza

La Fortaleza is één van de meest belangrijke archeologische vindplaatsen op Gran Canaria waar het oorspronkelijk volk nog geleefd heeft. Hier vind je een groot aantal natuurlijk grotten en een aantal grotten die door het volk zijn uitgehouwen. De grotten deden dienst als onder andere woonruimten, voedsel opslag, maar ook als begraafplaats. De gehele nederzetting is uitgeroepen tot een locatie van cultureel belang. Vlakbij de vindplaats bevindt zich ook nog het museum van La Fortaleza. In dit museum leer je voornamelijk meer over de archeologie van de Canarische Eilanden in het algemeen. La Fortaleza bevindt zich landinwaarts in het zuidoosten van het land, vlakbij Santa Lucía. Het bezoek aan de vindplaats is gratis, voor het museum moet je €4,- entree betalen.

La Fortaleza, Gran Canara bezienswaardigheden

7. Pico de las Nieves

Wat te doen op Gran Canaria? De Pico de las Nieves bezoeken natuurlijk! De Pico de las Nieves is met 1949 meter de hoogste berg van Gran Canaria. De berg bevindt zich in het midden van het eiland en maakt deel uit van een vulkanische rotsformatie. Hier vind je ook een uitzichtpunt, waar je gewoon met de auto naartoe kunt rijden (een auto huren kan trouwens goed via Sunny Cars). Vanaf dit punt heb een prachtig uitzicht over een groot deel van het eiland en met mooi weer ook op Tenerife en de Teide (vulkaan op Tenerife)! De diepe ravijnen en scherpe bergkammen waarover je uitkijkt zijn erkend als biosfeerreservaat door Unesco. Je kunt je met deze bijzondere natuur dan vast ook wel voorstellen dat hier in de buurt veel westernfilms opgenomen zijn. Een dag met lichte bewolking is juist een goede dag om Pico de las Nieves te bezoeken. Dit geeft namelijk een spectaculair beeld van Tenerife, waarbij een deel van het eiland boven de wolken lijkt te drijven.

8. Dunas de Maspalomas

Dunas de Maspalomas is een duingebied (natuurreservaat) van 400 hectare met daarin een lagune, een palmbomenbos en een prachtig strand. Een groot gedeelte van de duinen bestaat uit de bekende wandelende duinen. Door het organische zand van de duinen, worden de Dunas de Maspalomas ook wel levende duinen genoemd. Dit betekent dat naar verloop van tijd de duinen er dus weer compleet anders bij liggen. Wanneer je een stuk de duinen inloopt, waan je je op een gegeven moment zelfs een beetje in de Sahara. Overal waar je kijkt zie je duinen om je heen. De duinen staan vooral bekend als een prachtige plek om de zonsondergang te bekijken. Dunas de Maspalomas bevindt zich in het meest zuidelijke puntje van Gran Canaria, tegen de stad Maspalomas aan.

9. Teror

In het binnenland van Gran Canaria bevinden zich verschillende authentieke dorpjes. Eén van die dorpen is Teror, aan de noordzijde. Dit dorp staat voornamelijk bekend om de authentieke architectuur en gekleurde huizen met houten balkons. Voor de bewoners van Gran Canaria is het dorp een bedevaartsoord vanwege de Basiliek van de Virgen del Pino, de beschermheilige van de Canarische Eilanden. Een bezoek aan de basiliek mag daarom ook niet ontbreken tijdens je bezoek aan Teror. Vanaf de basiliek heb je ook zicht op de kleurrijkste straat van Teror: Calle Real de la Plaza.

Gran Canaria bezienswaardigheden, Teror

10. Mirador del Balcón

Mirador del Balcón is een spectaculair uitzichtpunt aan de westkant van Gran Canaria. Dit uitzichtpunt bevindt zich bovenop een klif die verticaal naar beneden loopt tot aan de zee. Vanaf hier heb je uitzicht op een muur van kliffen aan de kust, welke in de volksmond ook wel de ‘staart van de draak’ worden genoemd. Ook naar het binnenland heb je vanaf dit punt een prachtig uitzicht, namelijk het ravijn La Arena en de brede groene vallei van La Aldeo de San Nicolás. Wanneer je een rondje over het eiland rijdt, zal je ongetwijfeld de GC-200 nemen, welke langs de Mirador del Balcón komt. Naast het uitzichtpunt is ook de route hierheen ontzettend spectaculair, waarbij je langs kliffen en ravijnen rijdt en door prachtige valleien.

Mirador, Gran Canaria bezienswaardigheden Bezienswaardigheden Gran Canaria, Mirador

Zin gekregen om deze bezienswaardigheden op Gran Canaria zelf te zien? Zo boek je je reis

Hieronder nog een paar tips om je eigen Gran Canaria trip te plannen:

Via TUI kun je vaak voordelige vakanties naar Gran Canaria boeken of check Eliza was here voor unieke vakanties (je vlucht + hotel + huurauto worden dan in één keer geregeld)
→ Regel je liever alles zelf? Via Skyscanner.nl boek je makkelijk je vlucht
Een huurauto huur je vaak het best via Sunny Cars, via hen betaal je altijd een all-in huursom waardoor je ter plekke niet voor verrassingen komt te staan

→ Bekijk hier al onze artikelen over Spanje

 

Deze blog is geschreven door Lindsay Hunter, je kan haar reizen volgen via @huntersvoyage!