Polen, Warschau bezienswaardigheden

Weekendje Polen: bezoek in Warschau deze 8 bezienswaardigheden

Persoonlijk had ik geen hoge verwachtingen van Warschau. Ik zag een grote, grijze, zakenstad met weinig gezelligheid voor me. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de hoofdstad van Polen behoorlijk platgegooid en daarom dacht ik dat alle cultuur en mooie architectuur verdwenen was. Afgelopen zomer heb ik ervaren dat dit niet het geval is. Wanneer je in Warschau deze acht bezienswaardigheden bezoekt, zal je bezoek zeker een succes worden!

8x de tofste Warschau bezienswaardigheden

Check hier meteen vliegtickets naar Warschau
→ Leuke hotels: Artotel StalowaHotel Indigo of Go Apartments

Warschau bezienswaardigheden

1. Het neon museum

Dit museum op een complex met industriële gebouwen en oude fabrieken is gewijd aan het behoud van de iconische neonreclames uit het communistische tijdperk. Daardoor is het een van de leukste dingen van wat te doen in Warschau. Binnen het museum worden je zintuigen geprikkeld door de felle kleuren van ongeveer 200 neonborden, perfect voor je instagramwaardige foto’s! Het museum heeft al deze borden een tweede leven gegeven nadat ze in de vergetelheid waren geraakt. Een klein bioscoopje leert bezoekers over de geschiedenis van het neon in Polen en hoe dit de enige manier van “reclame” was destijds.

2. Paleis van Cultuur en Wetenschap

Dit enorm hoge gebouw (188 meter zonder antenne) is misschien niet wat je verwacht van een paleis, maar dit maakt het niet minder bijzonder. Het symbool van Warschau heette het Joseph Stalin Paleis van Cultuur en Wetenschap en was een cadeau vanuit Rusland. Na het communisme werd de naam veranderd en om Rusland terug te pakken werd het een symbool van Democratie, vrijheid en cultuur. Het gebouw is super om van buiten te bekijken maar ook het uitzicht vanaf de 30e verdieping is zeker de moeite waard.

Warschau Paleis van Cultuur en Wetenschap

3. Rynek Starego Miasta

Rynek Starego Miasta is de grote markt in het oude stadsdeel ligt centraal in Warschau en is omringd met kleurrijke herenhuizen, zoals bekend van de andere Poolse steden maar niet net zo oud. Dit deel van Warschau was namelijk ook platgebombardeerd maar is daarna zo goed mogelijk herbouwd. Dit zorgt er tegenwoordig voor dat hier een gezellig ouderwets plein vol restaurants en terrasjes te bezoeken is.

Rynek Starego Miasta, Warschau

4. Plac Zamkowy (slotplein)

Op het Plac Zamkowy plein bevindt zich het Koninklijke Kasteel (Zamek Królewski) die wederom zo goed mogelijk is nagebouwd. Het was het paleis van de koningen van Polen en is tegenwoordig een museum. Het plein is gevuld met gezellige horecatentjes, souvenirwinkeltjes en straatartiesten.

→ Leuke hotels: Artotel StalowaHotel Indigo of Go Apartments

Wat te doen in Warschau, Plac Zamkowy

Check hier meteen vliegtickets naar Warschau

5. Pools Wodka Museum

Wodka stamt vermoedelijk oorspronkelijk uit Polen, ook al is Rusland het hier nog niet helemaal mee eens. Het is daarom leuk om als je in Polen bent het Wodka Museum te bezoeken. Ze organiseren hier interessante en interactieve tours om je meer te leren over de geschiedenis van Wodka en hoe dit deel uitmaakt van de Poolse cultuur. Natuurlijk geven ze ook informatie over het proces en wordt de tour afgesloten met een proeverij!

Wat te doen in Warschau, Pools Wodka Museum

6. Wodka drinken!

Zit je bij een restaurant in Polen dan staat er geheid Wodka op de menukaart aangezien ze dit graag bij hun maaltijden nuttigen. Als je Wodka drinkt zonder hierbij te eten dan ben je een dronkaard maar als je ondertussen iets eet kan je zoveel Wodka drinken als je wilt (tenminste dat vinden de Polen). Het leuke is om te vragen aan de bediening welke soorten Wodka ze hebben, wij kregen een lijst van wel 20 soorten met allemaal verschillende smaakjes. Na zdrowie!

Wat te doen in Polen, wodka drinken

7. De Barbacane van Warschau

De Barbacane is een van de weinige overblijfselen van een netwerk aan vestingwerken die ooit Warschau omsingelden. De verdedigingstorens geven Warschau een middeleeuwse sfeer en je kunt meer leren over deze tijd in het kleine museum. De Barbacane is ook een populaire plek voor straatartiesten en kunstverkopers, dit zorgt voor veel gezelligheid. Mocht je geïnteresseerd zijn dan kun je vanuit hier doorlopen naar het Marie Curie Museum in het gebouw waarin Madam Curie is geboren in 1867.

Warschau bezienswaardigheden, Barbacane

8. Palmboom

De Palmboom van Warschau is een kunstobject en staat midden op een rotonde in de stad. De palmboom (die je normaal niet tegenkomt in Polen) was een sociaal experiment die wilde testen of de Poolse samenleving bereid was een vreemd element in het straatbeeld te accepteren. Het schijnt dat de bevolking dit niet allemaal doen maar het zorgt wel voor een interessant beeld.

Palmboom van Warschau

Je tripje naar Warschau plannen

Je wist waarschijnlijk al dat je naar Warschau vaak onwijs goedkoop kunt vliegen (check hier vliegticketprijzen), maar je kan ook via NS International treintickets boeken naar Warschau (check hier treintickets). Benieuwd waar je tof kunt slapen? We hebben hieronder een paar gave hotels op een rij gezet:

Wat vind jij de tofste bezienswaardigheden in Warschau?

Heb jij ook zin gekregen om te reizen naar Warschau om deze bezienswaardigheden zelf te kunnen bewonderen? Ik hoor achteraf graag hoe je het vond en wat jij de tofste bezienswaardigheden vond?→ Bekijk hier al onze artikelen over Polen