doen in Krakau polen tips

Op stedentrip in Polen? Deze 5 dingen wil je doen in Krakau

Naast verre reizen ben ik ook gek op (impulsieve) stedentrips. Zo ben ik een paar jaar geleden naar Krakau, Polen geweest. Wat een leuke stad is dat! Ik ben er 3 nachtjes geweest, eigenlijk net te kort. Als je de tijd hebt, is 4 nachten aan te raden. In deze blog vertel ik je alles over wat te doen in Krakau. Toeristen die naar Krakau komen combineren het vaak met Auschwitz, daar vertel ik je ook meer over, maar Krakau heeft nog veel meer te bieden! Oh en voor je door scrollt naar de tips, wil je nog hele even een gouden accommodatie tip meegeven: Ik sliep in het Hotel Ibis Krakow Centrum, een prima hotel voor een prima prijs. Ook ligt dit hotel vlakbij de opstapplaats van diverse tours!

Wist je dat: Krakau door UNESCO geprezen wordt als één van de mooiste Europese steden? Ik kan dit zeker beamen.

1. Het Wawel Kasteel

Inmiddels is het Wawel Kasteel niet meer in gebruik als kasteel, maar als nationaal museum. Het kasteel ligt op een helling in het midden van Krakau aan het water. Het hotel waar ik overnachtte keek uit op het kasteel. Ik ben toen niet naar het museum geweest in verband met tijdgebrek, maar ik heb wel een rondje rondom het kasteel gelopen. Heb je de tijd? Bezoek het museum dan zeker! Maar door een rondje rondom het kasteel te lopen krijg je er ook al een mooie beeld van.

Het Wawel kasteel in Krakau

2. De Wieliczka Zoutmijn

De Wieliczka Zoutmijn ligt net buiten Krakau en staat op UNESCO-werelderfgoedlijst. Hier schuilt een bijzondere geschiedenis alleen al omdat het een van de oudste zoutmijnen ter wereld is. Indrukwekkend is deze zoutmijn dan ook. De geschiedenis en leefwijze van de mijnwerkers tot wel 700 jaar terug is uitgebeeld in grote zout sculpturen. Ook is er in de mijn een complete kerk gebouwd.

De zoutmijn bij Krakau

3. Het middeleeuwse stadsplein

Rynek Glówny oftewel de grote markt van Krakau is het grootste middeleeuwse stadsplein in Europa. Je kunt dit plein bijna niet missen omdat het zo groot is en omdat veel straatjes op dit plein eindigen. Het plein wordt omringd door bijzondere gebouwen zoals de Mariakerk, misschien wel het meest bekende gebouw van Polen. Ook zijn er veel oude koopmanshuizen rondom het plein. Veel van die gebouwen hebben nu cafeetjes en restaurants. Midden op het plein staan de oude lakenhallen. Je kunt onder de lakenhallen ook onder de grond om te zien hoe het marktplein er eeuwen geleden uitzag.

4. Kazimierz

Kazimierz is een trendy en levendige wijk in Krakau. Vroeger was het de Joodse wijk, daardoor vind je hier ook een aantal synagogen. Verder vind je hier diverse galerijen, unieke winkeltjes, hippe bars, vintage kledingwinkels en trendy restaurants. Tip: aan de Plac Novy vind je een rond gebouw waar je de lekkerste zapikanki’s, een soort panini’s, kunt eten. Ik wist vooraf niet dat dit zo’n leuke wijk was, dus mijn hotel zat daar niet. Als je de kans hebt, verblijf dan in deze gezellige wijk!

5. Auschwitz

Een bezoek aan kamp Auschwitz mag zeker niet missen, want wat heeft deze plek een indruk op mij gemaakt. Ik ben van kleins af aan geïnteresseerd geweest in de Tweede Wereldoorlog, hierdoor stond Auschwitz heel hoog op mijn lijst van plekken die ik graag wilde zien/beleven. De indruk die deze plek achterlaat is echt bizar, het is daarom aan te raden om Auschwitz in één van je laatste dagen te bezoeken.

Ik weet nog heel goed het moment dat ik de bus uitstapte en het spoor zag, er viel een respectvolle stilte in de groep. Iedereen was zo onder de indruk. De groep waarin ik zat kreeg een rondleiding van een dame op leeftijd die familie verloren is in Auschwitz, maar ook familie heeft die deze gruwelijke tijd overleefd heeft. Dat maakte voor mij het bezoek extra bijzonder. Auschwitz is opgedeeld in het hoofdkamp Aschwitz en het Birkenau-kamp, beide delen hebben we bezocht.

Dit bezoek heeft zo’n bijzondere maar ook bizarre indruk op mij achtergelaten, het zien van de barakken, de wagons, de gaskamers, de foto’s, de spullen etc. Het is zo onwerkelijk wat voor vreselijk tijd zich hier heeft afgespeeld. Daarnaast vind ik het heel bijzonder dat ik dit met eigen ogen gezien heb. Mocht je de kans hebben om hier heen te gaan, ga!

Wat te doen in Krakau, Auschwitz

De bekende poort van Auschwitz Bezoek Auschwitz in Krakau

Wil jij de stad ook bezoeken nu je weet wat er te doen is in Krakau?→ Lees hier alles over Polen