gdansk bezienswaardigheden Mariacka street

Een weekend Gdansk: deze bezienswaardigheden wil je zien!

Krakau en Warschau: veruit de populairste plekken in Polen. Ooit gehoord van Gdansk? Ik ook niet, totdat een oude vriend er ineens iets over plaatste op Facebook. Dat vereiste wat research en enige maanden laten zat ik zelf ineens in een KLM-toestel van Amsterdam naar Gdansk. Tijd voor een kort weekendje weg, naar een unieke stad met een lange historie!

Hoe kom je in Gdansk?

Gdansk is nog niet heel populair, maar gelukkig gaan er wel directe vluchten vanaf Amsterdam naartoe, soms ook meerdere per dag. Wij vlogen op een zaterdagochtend met KLM. 09.30 is een prima tijd en nog geen 2 uur later sta je aan Poolse grond en kun je je weg zoeken naar het centrum! Je hebt eigenlijk 4 opties. De eerste is de bus – deze gaat rechtstreeks naar het centrum, maar zoek van tevoren wel even uit welke halte je nodig hebt. Je kunt ook met de trein gaan, dan moet je alleen één keer overstappen. Dan blijven de taxi en de Uber nog over: die zetten je natuurlijk gewoon voor de deur af. Wij kozen voor Uber, want die prijzen zijn echt prima en je hoeft verder niet te onderhandelen of met handen en voeten uit te leggen waar je heengaat.

gdansk bezienswaardigheden zijstraatjes

gdansk bezienswaardigheden polen

To do’s & bezienswaardigheden in Gdansk

Gdansk is niet supergroot, maar er zijn zeker wel bezienswaardigheden om te zien! Gdansk is tijdens de Tweede Wereldoorlog helemaal platgelegd en die geschiedenis kun je nog terugvinden in de stad. De wederopbouw heeft geleid tot mooie, pastelkleurige gevels en huisjes die je kunt vergelijken met die in Amsterdam. Ja, hier zijn Nederlandse architecten aan de slag geweest! Het is dus heerlijk om door de straten te struinen. Dlugi Targ is de hoofdstraat met de bekende Neptunesfontein, die ga je niet missen, maar sla ook wat steegjes en zijstraatjes in. Dan kom je bijvoorbeeld ook uit bij Mariacka, een schattige straat met leuke portiekjes en trappetjes.

gdansk bezienswaardigheden Mariacka street

gdansk bezienswaardigheden dlugi

Een wandeling langs het water mag natuurlijk ook niet uitblijven. De haven is altijd belangrijk voor de stad geweest en alles is dan ook om en langs het water gebouwd. Je vindt hier een van de meest opvallende bezienswaardigheden van Gdansk: de “Kraanpoort”, ook wel de “Zuraw”. Dit is een groot zwart gebouw, maar is wel altijd heel belangrijk geweest. Met deze poort konden namelijk goederen van de schepen worden getild, en zo’n systeem kan natuurlijk veel meer en zwaarder tillen dan een paar mensenhanden!

water kraanpoort gdansk bezienswaardigheden

Tijdens deze wandeling langs het water zie je waarschijnlijk ook de Gdansk-letters aan de overkant staan: dé plek voor een selfie! In deze richting vind je ook het museum over de Tweede Wereldoorlog. Dit museum gaat meer in op de situatie in het Oostblok en Rusland, dat vond ik zelf heel interessant om eens te zien en te horen. Het is een groot museum, dus rek er wel wat tijd voor uit, voor die paar euro toegang hoef je het niet te laten. Je kunt hem overigens niet missen: tussen alle oude gebouwen en bezienswaardigheden, is dit museum juist heel modern en strak.

gdansk bezienswaardigheden polen

weekend gdansk bezienswaardigheden tips

Shopliefhebber? Dan zul je in de oude stad niet heel veel vinden. In de Mariacka straat vind je veel juweliers en in de oude stad wat souvenirwinkels, maar echt winkelen? Nee, loop dan de Dlugi Targ uit en neem de tunnel onder de weg door. Je komt dan uit bij het moderne shopgebied Fórum. Dit is helemaal gloednieuw uit de grond gestampt. Megamooi, en megagroot! Je vindt hier heel veel winkels, dus daar ben je wel even zoet.

forum_gdansk_bezienswaardigheden

Waar te overnachten?

Ik sliep in PURO Hotel Gdansk en ik druk je op het hart om ook daar te overnachten tijdens je stedentrip Gdansk! Dit hotel is helemaal van nu en combineert lokale charme met de interieurtrends van nu. Het ontbijt is heerlijk, de locatie perfect én je kunt gratis gebruikmaken van de sauna. Ideaal als je in de herfst of winter gaat; even bijkomen van de kou. Ook heeft het hotel een Skybar, da’s in de zomermaanden dan weer een heel toffe plek om buiten te zitten (of knus achter het raam).

→ Bekijk hier al onze artikelen over Polen