Noorwegen Helgeland

Op avontuur in het bijzondere en ongerepte Helgeland in Noord Noorwegen

Hoe bizar zou het zijn wanneer je zes weken bezig bent om minuscule donsveertjes plukje voor plukje schoon te maken en uiteindelijk een kilo dons overhoudt wat nog geeneens genoeg is voor één warme deken? Dit is nou precies wat de bewoners van de eilandjes in de Noorse regio Helgeland doen. Het proces om de perfecte eiderdons van de eidereenden te creëren vereist ontzettend veel tijd en inspanning, maar na maanden van verzorging en hard werk, krijg je de meest prachtige dekens. Wil je er eentje hebben? De grootste kans heb je wanneer je met een mooie Noorse man of vrouw trouwt en de ouders veel geld over hebben voor een huwelijksgeschenk…

Helgeland | Noorwegen

Noorwegen Helgeland

Het eiland Vega in Helgeland

Het eiland Vega speelt een prominente rol in de grote verscheidenheid aan mini-eilandjes voor de Noorse kust. Ongeveer 10 kilometer in doorsnede, nog geen 2000 inwoners, maar een prachtige cultuur die uitstraalt wat de inwoners door de eeuwen heen hebben meegemaakt en op wat voor manier zij in het leven staan. De visserij heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van de Veganisten (ok, ok, ik weet dat dit niet de correcte term is, maar het zou toch leuk zijn als je de locals hier zo zou kunnen noemen toch!): nog steeds zie je talloze prachtig gekleurde huisjes langs de waterlijn met bijna ieder z’n eigen boot aangemeerd aan het fundament van het huis. Wil je écht verse zalm? Dan ben je hier gegarandeerd aan het juiste adres! Daarnaast is Vega een heerlijk eiland als je tot rust wilt komen en je voor je vakantie een plek zoekt waar je weg bent van de menigte. Mooie wandelingen langs de bergen, langs de kust en door de dorpjes zorgen voor fijne momentjes om weer even stil te staan bij alles om je heen!

Noorwegen_Helgeland-3 Noorwegen_Helgeland-4 Noorwegen_Helgeland-5 Noorwegen_Helgeland-6

De bijzondere eidereend in Helgeland

Naast de visserij is de eidereend wellicht hetgeen wat Helgeland juist zo bijzonder maakt. De eendensoort is bekend om z’n dons, welke gezien wordt als de beste en warmste ter wereld. De eend is zelfs zo populair dat hij voor een UNESCO werelderfgoed status heeft gezorgd! Wees gerust, een meer diervriendelijke manier van donsproductie kun je je niet bedenken: ieder jaar worden de huisjes voor de eenden tot perfecte staat geprepareerd, zodat de eenden zelf kunnen uitzoeken welk huisje ze bevalt. Wanneer de broedperiode erop zit en de eenden het nest weer verlaten, wordt de dons opgeraapt en met de hand verder bewerkt. Een perfecte samenwerking waar iedereen baat bij heeft!

Noorwegen Helgeland varen Noorwegen Helgeland Noorwegen Helgeland eend Noorwegen Helgeland eidereend

Met een klein bootje naar Lånan

Ik had de kans om met een klein bootje een van de eilanden – Lånan – te verkennen waar het zorgen voor de eidereend de grootste prioriteit is voor de inwoners. Deze ‘guardians’ patrouilleren iedere dag om roofdieren te verjagen en het gaat zelfs zo ver dat kapotte of gestolen eieren worden vervangen door houten exemplaren, zodat de moedereend denkt dat ze nog steeds een goede moeder is en lekker op het nest blijft zitten. Het leven wat plaatsvindt op een eiland met zeven huisjes is gewoonweg niet te vergelijken met ons leven hier: de rust, de simpliciteit van de dagelijkse activiteiten en vooral de gedrevenheid om zo goed mogelijk voor de omgeving te zorgen.

Noorwegen_Helgeland-Eidereend Noorwegen_Helgeland-huisjes-11 Norway Helgeland Norway Helgeland

Het museum uit de prehistorie op het eiland Vega

Eenmaal terug op Vega bracht ik een bezoekje aan het enige museum in de wijde omgeving. Wanneer je binnenkomt waan je je bovenop een klif in een ijzige sneeuwstorm: het is me nog steeds een raadsel hoe een gebouw zó erg kan tochten… Natuurlijk stamt het museum niet uit de prehistorie, maar de originele staat waarin het gebouw verkeert, brengt je zo meer dan honderd jaar terug in de tijd en de geur en krakende vloeren helpen mee om je helemaal te kunnen verplaatsen in het leven van heel wat jaren terug. Zelfs nadat ik op Lånan was geweest, zorgde deze plek voor een interessante kijk op de historie en ook zonder de aanvullende informatie is het gewoon een mooi uniek plekje om een kijkje te nemen!

Museum Helgeland-14 Cultuur museum in Helgeland-16 Museum in Helgeland-15

De ongerepte natuur van Helgeland

Na een goede portie cultuur was het tijd om ook de natuurlijke kant van de eilandengroep te verkennen. Met de ferry is het ontzettend makkelijk om je te verplaatsen tussen de verschillende eilanden en na een comfortabele anderhalf uur kwam het eiland Dønna in zicht. De berg Dønnamannen is met zijn 856 meter een flinke piek (je zit natuurlijk op zeeniveau) en alleen al vanwege het panoramische uitzicht vanaf de top is een klim de moeite waard. Naast het waanzinnige uitzicht is de klim zelf een goede fysieke uitdaging: heb je hoogtevrees? Ik zou ‘m je niet aanraden… Heb je geen hoogtevrees? De smalle richels en ruige rotspartijen zorgen voor een fantastische klim die je niet snel vergeet! Naast de Dønnamannen zijn er nog vele prachtige bergen te verkennen zoals de Torghatten, of de ‘Seven Sisters’. Heb je even genoeg cultuur ervaren? Leef je dan helemaal uit in deze prachtige natuurlijke omgeving!

Norway Helgeland kust Norway Helgeland kust Helgeland bergen Helgeland bergen

Helgeland je volgende vakantiebestemming?

Al is Helgeland bij velen een relatief onbekende regio, is het zeker de moeite waard om er een tripje naartoe te plannen. Veel mensen brengen een bezoek aan de Lofoten in het noorden, of juist aan de nationale parken in het zuiden van Noorwegen. Toch zal de combinatie tussen een mooie historie, prachtige natuur en natuurlijk een overschot aan verse vis voor de liefhebbers ervoor zorgen dat je Helgeland niet snel vergeet.

Wil je naar Noorwegen?

Gespot voor jou:

Vliegtickets naar Noorwegen Leukste Hotels in Helgeland

→ Bekijk hier al onze Noorwegen artikelen