Wijngaard in Limburg

6 keer op bezoek bij een wijngaard in Limburg

Tijdens het voorbije jaar hebben we heel wat staycation vakanties en uitjes gepland. Maar na een tijdje ben je wel eens op zoek naar iets unieks en bijzonder. Zuidelijke landen zoals Frankrijk, Spanje en Italië hebben heerlijke wijnen, maar wist je dat er ook heel wat topwijnen gewoon uit Nederland komen? Het glooiende landschap en goede bodem zorgen ervoor dat er op heel wat plekken in Limburg aan wijnbouw kan worden gedaan. De meeste wijn wordt dan ook geproduceerd in Zuid-Limburg. Benieuwd welke wijnen er worden gemaakt in eigen land en wil je eens een wijngaard in Limburg bezoeken? Ontdek er hier alvast zes.

6 x op bezoek bij een wijngaard in Limburg

1. Domein Holset

Wijndomein Holset is gelegen in Zuid-Limburg dichtbij Vaals en Aken. Dagelijks, in de namiddag, is er een rondleiding en proeverij op het wijndomein. Wil je graag een expert worden in mousserende wijn? Dan kan je een masterclass bij boeken. Het wijnhuis produceert ongeveer zo’n 25.000 flessen wijn, waarvan er heel wat prijswinnend zijn. Thuis blijven verder genieten van de wijn? Dan kan je de wijn kopen in de winkel van het domein. Domein Holset biedt naast rondleidingen ook heel wat andere arrangementen aan. De arrangementen bieden hele weekends aan die aan al jou wensen kunnen voldoen. Zo kan je zelf je druiven plukken in de oogsttijd of zelfs vergaderen op het domein. Teambuilding iemand? Wanneer je echt optimaal wil genieten van de wijn en het domein kan je ook een overnachting boeken in een van de verschillende kamers. Hier slaap je letterlijk tussen de wijngaarden en start je je dag met een heerlijk ontbijtje uit een persoonlijk wijnkistje.

Boek een overnachting bij Domein Holset
→ Adres van deze wijngaard in Limburg: Bij Vaals en, Aken NL, Holset 34-36, 6295 NC Lemiers

Domein Holset:

Domein Holset, Wijngaard Limburg Mooie Wijngaard Limburg-Domein Holset Wijngaard Limburg, Domein Holset

2. Vineacura

Wijngaard Vineacura is niet zomaar een wijngaard maar een zorgwijngaard. En wat zij hier doen is echt zo mooi. Vinea Cura betekent letterlijk ‘de wijngaard is de zorg’. De wijngaard biedt allerlei werkzaamheden aan voor personen die zorg nodig hebben. De uitbaters van de wijngaard hebben al enkele jaren in de zorgsector doorgebracht, maar maakten wijn als hobby. Zo’n goeie 12 jaar geleden kregen ze het idee om dit te combineren, en zo kwam de borgwijngaard tot stand! Vineacura plukt de druiven met de hand en worden zo meteen op kwaliteit geselecteerd. Zo zijn enkele heerlijke wijnen tot stand gekomen. Naast een wijnproeverij kan je hier ook gewoon op het terras genieten van een hapje en een drankje. De wijnen kan je kopen in het winkeltje op de wijngaard, net zoals huisgemaakte confituren en andere huisgemaakte voeding.

Meer informatie over de wijngaard
→ Adres van deze wijngaard in Limburg: Baarloseweg 8A, 5988 NL Helden

Vineacura:

Mooie Wijngaard Limburg, Vineacura Vineacura, WijngaardLimburg Wijngaard Limburg, Vineacura

3. Wijngaard St. Martinus

De grootste wijngaard van Nederland, met zo’n 28 hectare groot is wijngaard St. Martinus. De wijngaard is gelegen in Vijlen, vlakbij het drielandenpunt van Vaals. Zo goed als alle wijnen van de wijngaard hebben door de jaren heen allerlei nationale en zelfs internationale prijzen ontvangen. Deze wijn wil je toch gewoon eens geproefd hebben! Naast proeven kan je ook helpen op het jaarlijks plukevenement of deelnemen aan de rondleiding doorheen de wijngaard. De wijngaard bestaat al sinds 1988 en is daarmee de eerste die rode wijn in maakte in Nederland. Kortom, deze prachtige, duurzame wijngaard moet je gewoon even bezocht hebben! Oh en ook leuk: Je ka er tegenover slapen bij Vakantiehuis Vijlen.

Meer informatie over de wijngaard en boek een overnachting bij dit vakantiehuis tegenover de wijngaard
→ Adres van deze wijngaard in Limburg: Baarloseweg 8A, 5988 NL Helden

Wijngaard St. Martinus:

Mooie Wijngaard Limburg, St Martinus St Martinus, Wijngaard Limburg Wijngaard Limburg, St Martinus

4. Wijngaard de Deelgaaderberg

Op het hoogste punt van Maria-Hoop vind je Wijngaard de Deelgaaderberg. Waar er zo’n zeven soorten wijn worden geproduceerd. Naast de heerlijke wijn kan je hier ook terecht voor lezingen en spoedcursussen! Leuk weetje: de witte wijnen die in deze wijngaard worden geproduceerd zijn speciaal geselecteerd om te drinken bij asperges. In het aspergeseizoen organiseren ze dan ook een lunch met excursie en wijnproeverij, bezoek aan het kasteel in Montfort, aspergebedrijf zelf. De dag wordt afgesloten met een aspergediner met heerlijke wijnen. In 2018 stichten de uitbaters van de wijngaard een wijngaard bij de kasteelruïne in Montfort, in de Historische Tuin. Er zijn nu twee plantvakken aangeplant. En wat echt zo vet is, is dat je de mogelijkheid hebt om een wijnstok te adopteren. Hiervoor krijg je ieder jaar een fles wijn, gemaakt van druiven uit de tuin. Het kasteel is trouwens ook het startpunt van een geweldige wijnfietsroute.

Meer informatie over de wijngaard
→ Adres van deze wijngaard in Limburg: Diergaarderstraat West 4, 6105 CK Maria-Hoop

Wijngaard de Deelgaaderberg:

Mooie wijngaard in Limburg, De deelgaarderberg Wijngaard in Limburg, De deelgaarderberg Wijngaard Limburg, De deelgaarderberg

5. Wijngoed Thorn

Wijngoed Thorn is maar liefst zeven hectare groot, en er worden zo’n 60.000 flessen wijn per jaar geproduceerd. Gelukkig wordt er hulp geboden door familie en externen. Het kleine stadje Thorn behoort tot een van de droogste gebieden van de Benelux, wat heel gunstig is voor de wijnen.d. Momenteel worden er 10 wijnen geproduceerd. Helaas kan je geen rondleiding krijgen op het wijngoed. Wie graag toch even de wijn wil proeven kan terecht in het Proeflokaal in de kern van het stadje. Daar kan je proeven en de wijn ook kopen.

Meer informatie over deze wijngaard in Limburg en boek meteen leuk hotel in Thorn
→ Adres van deze wijngaard in Limburg: Bogenstraat 12a, 6017 AV Thorn

Wijnhaard Thorn:

Mooie wijngaard in Limburg, Wijngoed Thorn Wijngaard in Limburg, Wijngoed Thorn Wijngaard Limburg, Wijngoed Thorn

6. Wijngaard kruisboom

Wijngaard Kruisboom is gelegen aan de rand van Klimmen. Op deze kleine, familie wijngaard wordt de wijn met liefde wordt verzorgd. Vanuit de wijngaard heb je een fenomenaal uitzicht op Valkenburg. Wil je de wijngaard bezoeken? Dat kan enkel op afspraak. Vanaf vijf personen krijg je een rondleiding met proeverij en als je dat wenst met een hapje. Deze sprookjesachtige wijngaard moet je echt eens bezoeken, of het nu met familie, vrienden of collega’s is. Je waant je echt even in het zuiden van Frankrijk.

Meer informatie over de wijngaard en boek ook zeker een nachtje bij Boutique Hotel Villa de Proosdij
→ Adres van deze wijngaard in Limburg: Achtbunderstraat 5, 6343 AN Klimmen

Wijngaard Kruisboom:

Kruisboom, Wijngaard Limburg Wijngaard in Limburg, Kruisboom Wijngaard Limburg, Kruisboom

Welke wijngaard in Limburg zou jij wel eens willen bezoeken?→ Lees hier alles over Nederland