parken utrecht Lepelenburg

Natuur in Utrecht: 10 parken & tuinen die je moet bezoeken

Als bewoner van een drukke stad als Utrecht, is het heerlijk om even tot rust te komen in een nabijgelegen park of tuin. Utrecht kent veel kleine hofjes, mooie tuinen en gezellige grote en kleine parken. Dus of je nu wil wandelen of juist met een groep vrienden wil barbecueën, voor ieder is er wat wils. Voor mijn derde artikel in de ‘Utrecht Uitgelicht’ serie ging ik langs tien tuinen en parken in Utrecht!

→ Overnachtingstips: The Anthony hotel of BUNK Hotel

Compleet verzorgd weekendje weg

Tuinen en parken in Utrecht

parken utrecht Lepelenburg

1. Park Lepelenburg

Park Lepelenburg staat ook wel bekend als de achtertuin van Utrecht. Veel inwoners van het stadscentrum hebben geen tuin of balkon, en gebruiken dit mooie park als hun tuin. Je kunt er heerlijk lezen, sporten of barbecueën met een groep vrienden. Het park is omringd door een wandelpad. Ook staan er veel grote, oude bomen die fijne schaduwplekken creëren op warme zomerdagen.

Tijdens de zomermaanden spelen er regelmatig artiesten in de rood met witte muziektent. Het soort muziek dat wordt gespeeld varieert van akoestische acts en spoken word, tot versterkte bands. Maar ook als er geen acts op het karakteristieke podium staan is het park heerlijk om even lekker weg te dromen! Je kunt altijd zelf nog je gitaar meenemen.

parken utrecht Singel

2. De singels en park Sonnenborgh

Eén van de mooiste groene wandelroutes loopt van de Catharijnesingel, naar de Tolsteegsingel en dan verder langs de Maliesingel. Dit is één van de groenste wandelpaden in het centrum van Utrecht. Je kunt hier even gaan zitten op een bankje of in het gras aan het water, of je loopt door naar Park Sonnenborgh. Het is misschien geen park of tuin, maar dat maakt het niet minder leuk om er te wandelen!

Utrecht parken Hogelandse Park

3. Hogelandsepark

Dit stadspark was oorspronkelijk de buitentuin van het 19e eeuwse landhuis “Het Hoogeland”. In 1988 kreeg de Gemeente Utrecht de kans om het pand te kopen en liet de tuin omvormen tot stadspark. Door de jaren heen zijn er meerdere standbeelden in het park geplaatst, wat het een leuke wandeling maakt voor liefhebbers van kunst. Het park is niet groot, maar er staan een aantal mooie, grote bomen en het is er rustig. Ook is het een mooi startpunt om door te wandelen naar het Rosarium Oudwijk.

Utrecht parken Rosarium Oudwijk

4. Rosarium Oudwijk

Het Rosarium Oudwijk is een rozentuin die zich tussen het Hogelandsepark en het Wilhelminapark bevindt. De tuin is ontworpen door tuinarchitect J.J. Denier van der Gon en is in 1913 opengesteld voor het publiek. In de rozentuin staan maar liefst 150 verschillende soorten rozen. Verspreid over de tuin staan verschillende bankjes, vanaf waar je uitzicht hebt over de fontein in het midden. Dat maakt het Rosarium een leuke locatie om even tot rust te komen. Overdag is de tuin vrij toegankelijk.

parken utrecht Wilhelminapark

5. Wilhelminapark

In het oosten van Utrecht ligt het monumentale Wilhelminapark. Dit park is aangelegd in 1888, wat dit een historisch stukje Utrecht maakt. Een jaar later, in 1889, werd het park opgeleverd en werd het vernoemd naar koningin Wilhelmina.

Dit park staat vol prachtige oude bomen en in het midden ligt een grote vijver. Dit is een populaire plek onder de Utrechtse bewoners, en wordt dan ook veel bezocht. In het park is ook een ligweide, waar veel jonge stadsbewoners komen om te barbecueën of om te sporten. Daarnaast is er een promenade die door het hele park loopt. Dit maakt het een populaire plek om te wandelen.

Utrecht parken Julianapark 2

6. Julianapark

Aan een van de drukste wegen van Utrecht, de Amsterdamsestraatweg, ligt een groene oase: het Julianapark. Dit park leent zich voor veel verschillende activiteiten. Je kunt als ouder met de kids naar het recreatiegebied met een water- en zandspeelplek. Ook is er een podium heuvel, waar veel culturele openlucht activiteiten worden georganiseerd. Verder is er een wandelgebied, waar de oude bomen en slingerende paden een kalme oase zijn in contrast met het drukke stadsleven.

Utrecht parken Flora

7. Flora’s Hof

Flora’s Hof ligt pal onder de dom in het centrum van Utrecht. Dit kleine hofje is bij menig Utrechter niet eens bekend, maar zeker de moeite waard om een keer te bezoeken. De tuin is geïnspireerd op de 19e eeuwse tuinstijl. In het hofje groeien overal historische bloemenrassen die te bewonderen zijn vanaf de wit-geschilderde bankjes die rondom het groene hart van het hof staan geplaatst. Tegenwoordig wordt het hof onderhouden door een team van enthousiaste vrijwilligers.

Het hof is een stukje Utrechtse geschiedenis. Bij binnenkomst van het hof kijk je tegen een foto aan van de kwekerij van de familie Van Gendt. Vanaf de 19e eeuw diende de kwekerij als hofleverancier voor de koninklijke familie. Op de muren zijn reliëfs te bewonderen van het leven van Sint Maarten. Dit idyllische hofje is perfect om even helemaal tot rust te komen.

parken utrecht Noorderpark

8. Noorderpark Ruigenhoek

Het Noorderpark is een redelijk onontdekt groen hoekje van Utrecht. Het poldergebied ligt aan de rand van Utrecht-Noord en heeft naast de vele wandelpaden ook een zwemgelegenheid. Maar je kunt er ook forelvissen of een wandelroute langs twee verschillende forten lopen (ook leuk om met de kids te doen!). Dan leer je ook nog eens over de Utrechtse geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Ben je een vogelliefhebber? Langs een gedeelte van het water staan meerdere broedplekken voor ooievaars. Tijdens het broedseizoen vliegen deze majestueuze vogels regelmatig af en aan. Ook zijn er elk jaar veel andere vogelsoorten te spotten tussen de polders.

Utrecht parken Griftpark

9. Griftpark

De ‘Teletubbie-berg’ is een algemeen bekende plek in Utrecht, maar het Griftpark heeft nog veel meer te bieden dan alleen deze heuvel. Zo is er een aflopende waterval die bestaat uit meerdere plateaus. ‘s Zomers zwemmen en spelen hier niet alleen de eendjes, maar ook veel ouders met kinderen komen hierheen voor een beetje verkoeling.

Daarnaast heeft het Griftpark een leuk wandelgebied. In dit wandelgebied staat het kunstwerk ‘Drei Grosse Figuren’, gemaakt door Duitse kunstenaar Thomas Schütte. Deze beeldengroep bestaat uit drie mensfiguren. De vloeiende vormen en houdingen van de mensfiguren zijn bedoeld als ironisch commentaar op soortgelijke beelden in de publieke ruimte.

Verder heeft het Griftpark een voetbalkooi, een kinderboerderij en een populaire skatebaan. In de kom van de skatebaan is de gigantische muurschildering van graffiti-artiest JanIsDeMan, te bewonderen. Bij de skatebaan komt veel van de Utrechtse jeugd samen om te skateboarden, skeeleren en te praten met vrienden.

Oh en als je toch in het Griftpark bent, loop dan ook even door naar de Poortstraat, hier vind je een van de beste ijssalons van Utrecht!

parken utrecht Voorveldse Polder

10. De Voorveldse Polder

Recreatiepark De Voorveldse Polder is het thuis van veel verschillende organisaties en bedrijven, waaronder camping De Berekuil, Hotel Mitland (voor wie wilt bowlen!) en manege Groenesteyn. Maar naast deze locaties is er ook onbebouwd gebied waar de natuur de vrije hand heeft. De paden zijn erg populair onder hardlopers en ook veel bootcampers maken gebruik van het park.

Om te wandelen is het park ook erg mooi. De paden zigzaggen door het park heen en op de route vind je een aantal leuke bruggetjes en rustgebieden met begroeiing. Achterin het park is ook een speelvijver. Voor veel Utrechters zal deze speelvijver beter bekend staan als ‘de slootjes’. Als kind nam mijn moeder mij hier vaak mee naar toe, en het is nog steeds een populaire zwemplek voor ouders met kinderen.

Wil je een tripje naar Utrecht plannen? Blijf logeren bij deze hotels!

Wil je een dag of nachtje weg naar Utrecht? We hebben nog een paar leuke tips voor je, met name als je ook een nachtje in de stad wilt blijven overnachten. Lees bijvoorbeeld dit artikel over de tofste boutique hotels in Utrecht of boek gewoon meteen een nachtje bij een van onze favoriete hotels, zoals:

Liever eerst meer lezen over Utrecht? Lees ook:

→ Bekijk hier al onze tips voor Utrecht

 

Verliefd op Nederland banner 2

→ Meer lezen over ‘Verliefd op Nederland’