Utrecht centrum

Utrecht Centrum: 5 x Dit moet je ooit hebben gedaan!

Met het mooie weer in aantocht stijgt ook de behoefte om de deur uit te gaan. Mensen trekken er massaal op uit en de terrassen zitten weer bomvol. Maar in het stadscentrum valt nog veel meer te ontdekken dan alleen de leukste plekken om een drankje te nuttigen. Utrecht staat bekend om de Domtoren, de Oudegracht en de vele café’s en restaurants om de Neude. Toch is er nog heel veel meer te zien en te beleven!

Ik woon al 25 jaar in deze levendige stad en ik geniet van al haar mooie plekjes. In de nieuwe reeks ‘Utrecht Uitgelicht’ zet ik mijn liefde voor Utrecht om in een serie tips over verschillende bezienswaardigheden en leuke locaties in Utrecht. In dit artikel neem ik je mee naar verschillende bijzondere locaties in en om het stadscentrum van Utrecht.

Relax langs de singel

Vlak na de bouw van het nieuwe muziekcentrum TivoliVredenburg werd het besluit genomen om het water in de singel terug te brengen. Hiermee is niet alleen de originele singelstructuur hersteld, maar er is ook een mooie locatie voor terug gekomen. Op de trappen voor café Het Gegeven Paard kun je heerlijk in het zonnetje aan het water zitten. En liefhebbers van goed eten en een lekker biertje hoeven alleen maar de trap weer op te lopen en te bestellen bij Het Gegeven Paard.

Utrecht centrum Tivoli Vredenburg Singel

Kano over de Oude Gracht

Het water loopt van de Oudegracht tot de Wittevrouwensingel, helemaal om en door onze mooie stad. Bij de werfkelders is er alle ruimte om langs de gracht te zitten en te kijken naar alle mensen die in bootjes langs komen. Want, jawel, de verhuur van boten en kano’s is open! Op een mooie, zonnige dag is het een leuk idee om met wat vrienden een kano te huren en de stad vanuit een ander perspectief te bekijken. Dit kan bij kanoverhuur Utrecht op de Oudegracht 275.

Of stap op een varende wijn en eetbar…

Niet zo’n zin om zelf actief bezig te zijn? Een rondvaart maken kan natuurlijk ook! Het restaurant Ruby Rose organiseert zelfs extra leuke boottochtjes, waarbij je niet alleen een mooie boottocht maakt maar ook direct kunt genieten van een etentje aan boord! Een soort varende wijn en eetbar!

Utrecht centrum

Flaneer langs oude monumenten

In en om het centrum worden veel wandeltours georganiseerd langs interessante en leuke gebouwen. Maar als je liever geen georganiseerde tour doet, kun je ook zelf een route uitstippelen langs bijzondere locaties. Dit geeft je de ruimte om te struinen en even stil te staan in een normaalgesproken druk centrum, zonder dat je direct je tourleider kwijt bent!

Stadskasteel Oudaen

Utrecht staat vol met prachtige, monumentale panden. Neem bijvoorbeeld Stadskasteel Oudaen. Dit Middeleeuwse pand werd rond 1276 gebouwd als familiehuis. Sindsdien heeft het pand dienst gedaan als bejaardentehuis, een studentenvereniging en sinds de jaren ‘80 als horecagelegenheid.

Doe een Utrechts Stadsbiertje

Tegenwoordig kun je bij Stadskasteel Oudaen een lekker hapje eten en echt Utrecht’s stadsbier drinken. Dit bier wordt in de werfkelders van het kasteel ambachtelijk gebrouwen. En zo zijn er nog veel meer panden met een rijke geschiedenis te vinden in het centrum van Utrecht.

Utrecht Centrum Stadskasteel Oudaen

Ontdek UNESCO Werelderfgoed in Utrecht

Voor de liefhebber van recentere geschiedenis zijn er ook een aantal moderne monumenten te bezoeken, zoals het Rietveld Schröderhuis. Het huis is ontworpen in 1924, wat het architectonische hoogtepunt van stroming De Stijl was. Tot 1985 werd het huis bewoond door de familie Schröder.

Rietveld Schröderhuis

Het huis is een icoon in Utrecht. Voornamelijk kenmerkend voor de stroming De Stijl is het gebruik van alleen primaire kleuren, naast wit, grijs en zwart. De architect verzorgde naast het exterieur ook het interieur. Dit is een bijzondere locatie om te bezoeken, ook zonder toegang tot het huis.

Wandel de Rietveldroute

Ben je echt een groot fan van Rietveld? Dan kun je ook nog overwegen om de Rietveldroute te wandelen. De route start bij het Centraal Museum en loopt langs zijn werkplaats en natuurlijk het Rietveld Schröderhuis.

Utrecht centrum Flora dom tuin

Geniet van het groene centrum

In de binnenstad van Utrecht zijn veel parken, tuinen en hofjes die vrij toegankelijk zijn. Als je op zoek bent naar een locatie om even helemaal tot rust te komen, breng dan een bezoek een Flora’s Hof. Dit idyllische tuintje is een vergeten stukje Utrechtse historie. Flora’s Hof deed vanaf de 19e eeuw dienst als kwekerij en diende als hofleverancier voor de koninklijke familie. Deze groene oase is inmiddels één van de mooiste binnenhofjes van Utrecht.

Lekkere parken: Lepelenburg & Wilhelminapark

Heb je behoefte aan iets meer bedrijvigheid? Dan is het leuk om een middagje te spenderen in Park Lepelenburg of het Wilhelminapark. Beide parken lenen zich goed voor het organiseren van sportactiviteiten en daar wordt dus ook veel gebruik van gemaakt. Ook zijn het mooie plekjes om te gaan picknicken of barbecueën. In Park Lepelenburg staat ook een rood met witte muziektent waar muzikanten spelen. Een perfecte locatie voor een zomerse middag!

Boek een nachtje in een hotel in Utrecht

Het barst in Utrecht tegenwoordig van de leuke hotels, check dit artikel over de tofste boutique hotels in Utrecht maar! Wil je ook een nachtje in de stad blijven logeren? Boek dan een overnachting bij een van onze favoriete adresjes:

Meer lezen over Utrecht? Lees ook:

→ Bekijk hier al onze tips voor Utrecht

 

Verliefd op Nederland banner 2

→ Meer lezen over ‘Verliefd op Nederland’