Wat te doen op texel

Wat te doen op Texel? 10 onmisbare tips!

Texel, het is misschien wel het gezelligste waddeneiland dat er is in Nederland en het is eeen eiland waar zo ontzettend veel te doen is! Je kan er overal Texelse producten proeven (het is echt een walhalla voor foodies): Bestel er lamsvlees of vis in de restaurants, drink er Skuumkoppe in de brouwerij en proef in boerderijen prijswinnende kazen. Verder zijn er op Texel meer dan eens gave festivals en evenementen te vinden, denk bijvoorbeeld aan Sommeltjespop. Maar het is ook een eiland dat erg natuurrijk is, zo kan je er gemakkelijk uren lopen over het eindeloze zandstrand of een wandeling maken door het groene duingebied. Oh en aan toffe logeeradresjes, zoals boetiek hotel OpOost, ook geen gebrek. En dan hebben we het nog niet eens over de vuurtoren, het juttersmuseum of het alombekende de Koog gehad. Genoeg te doen dus! Maar wat zijn nou de échte aanraders? Wij zochten het met behulp van VVV Texel voor je uit:


Over welke Texel tips wil je meer lezen?

 


10x Wat te doen op Texel

Wat te doen op Texel Oudeschild

10. Uitwaaien op het strand

Je kan eigenlijk niet naar Texel gaan, zonder het strand te bezoeken. Wat ons betreft moet je dit zelfs gewoon als eerste even doen als je aankomt. Lekker uitwaaien en de drukte van het vasteland van Nederland achter je laten. Waar je de leukste stranden vindt? Rijd bijvoorbeeld richting Paal 12 of Paal 33. Loop daar een tijdje over het strand, verzamel wat schelpen, geniet van de zon of de wind en warm vervolgens op of koel lekker af in één van de leuke strandtenten die je bij deze punten vindt. Andere mooie strand-wandelgebieden vind je bij De Hors en de Slufter.

  • Paal 12: hier vind je een relaxte eilandvibe, een leuke strandtent en kun je je helemaal thuis voelen.
  • De Hors: vlakbij de ferry vind je de Hors, nog een gebied waar je heel mooi kan wandelen
  • Paal 33: hier vind je rust, vrijheid, ruimte én kun je genieten van het uitzicht op Vlieland.
  • Slufter: voor de beste strandwandelingen kun je hier naartoe op het eiland

wat te doen op texel tips

wat te doen op texel tips-2

9. Skuumkoppe en meer biertjes proeven bij de Texelse bierbrouwerij

Texel staat bekend om haar eigen Texelse producten en één van daarvan is het Texelse bier waarvan Skuumkoppe de meest bekende is. Zo kan je in elke kroeg en zelfs in de supermarkt kratjes kopen van dit speciaal biertje. Tijdens een rondleiding bij de Texelse bierbrouwerij kun je ontdekken welke bieren nog meer worden gebrouwen op Texel. Zo maakt de Texelse brouwerij ook speciaal biertjes die wat zwaarder zijn zoals Bock, Noorderwiend of Stormbock en zachtere bieren als Springtij of Goudkoppe. Wanneer je een rondleiding volgt bij de brouwerij, kun je zien hoe het bier gemaakt wordt en naderhand kun je meedoen aan een proeverij waarbij je vier types bier mag proeven (Aanrader!). Zonder een Skuumkoppe gedronken hebben, kun je Texel eigenlijk niet verlaten en er één drinken in het proeflokaal van de Texelse Bierbrouwerij is een van de leukste plekken. De Texelse bierbrouwerij vind je op fietsafstand van Den Burg.

Benieuwd naar het adres van de Texelse bierbrouwerij?
Je vindt de brouwerij op de Schilderweg 214 b in Oudeschild.

8. Kaasboerderij Wezenspyk

Middenin het Texelse platteland dat Den Burg omringd, vind je Kaasboerderij Wezenspyk. Een gezellig boerderij waar je lammetjes kunt kijken, echte Texelse kaas kan proeven en kopen, maar waar je ook een kaasmakerij vindt waar je kan zien hoe kaas nou eigenlijk gemaakt wordt (Als echte Hollandse kaaskop zou je dat toch ooit gezien moeten hebben!). Bij binnenkomst van de boerderijwinkel zie je direct tafels vol met Texelse kaas en de medewerkers van Wezenspyk geven je graag tips over welke jij de lekkerste zal vinden. Houd je van oude kaas of liever jong? Kaas keuze genoeg. Proeven kan uiteraard ook bij Wezenspyk. Bij elk type kaas is wel een bakje te vinden met klein gesneden blokjes die je mag proberen. Achter de winkel bevindt zich een ruimte waar je meer kan leren over hoe de kaasboerderij werkt. Je kan er films kijken, met een grote Texelse kaas op de foto gaan en een blik op de daadwerkelijke kaasmakerij werpen. Tijdens een rondleiding kun je de machines in werking zien waarmee de kaas wordt gemaakt en je kan de kazen bekijken die nog liggen te rijpen. Als je op Texel bent, is het zeker leuk om hier even langs te rijden. Al is het omdat het leuk is om de makerij te zien en wat meer te leren over  kaas of stiekem alleen om wat van dat lekkere Texelse product te proeven. Onze aanrader: De awardwinning Orekees schapenkaas van Wezenspyk!

Benieuwd naar het adres van Kaasboerderij Wezenspyk?
Je vindt de kaasboerderij bij Hoornderweg 29 in Den Burg.

restaurant texel opoost

doen op Texel kibbeling eten

7. Proef het beste van Texel bij een van deze restaurants

1. Dineer bij OpOost

Een van de leukste hotels op het eiland én een van de beste restaurants vind je bij gastrofarm en boetiek hotel OpOost, aan de oostkant van Texel. Ze organiseren vaak thema avonden, zoals avonden waarbij je de beste vis en schelpdieren van het eiland voelt. Check hun website voor de meest actuele menu’s.

2. Gerechies van het Schoutenhuys in Den Burg

Midden in Den Burg vind je een groot plein waaraan onder meer de kerk van dit stadje ligt, maar ook het top restaurant het Schoutenhuys. Het is een klein historisch pand dat binnen gezellig is ingericht met een grote houten bar en een gave collage muur. Maar hoe mooi het interieur en het pand ook is, de echte reden om hier naartoe te gaan zijn de 14 gerechies die ze er serveren. In 14 gerechten kun je bij het Schoutenhuys de lekkerste producten van Texel proeven. Denk aan een gerecht bereid met shitake, kaas of lamsvlees. Met hier en daar een product of gerecht van buitenaf. Zo probeerde wij ook sushi met sesamzaad en drie verschillende deserts. De 14 gerechies worden in verschillende gangen gereserveerd en het is een aanrader om hier ook de wijnproeverij bij te nemen, bij elke gang krijg je dan een heerlijk glas wijn dat perfect aansluit op het geserveerde gerecht. Ook de bediening bij het Schoutenhuys maak je avond graag extra leuk en voorziet je, mocht je dat leuk vinden, met allerlei leuke tips over Texel en legt je graag meer uit over het eten.

3. Eet een portie kibbeling bij Veronica in Oudeschild of ga luxe uit eten bij ‘t Pakhuus

Een van de leukste plaatsjes op Texel is Oudeschild. De haven is een feestje om doorheen te lopen, maar je kunt hier ook de lekkerste kibbeling scoren. Dit doe je bij Victoria bij Haven 9a. Buiten zijn er bankjes om je lekkers op te eten en heb je mooi uitzicht over de haven en de boten. Wil je iets meer luxe uit eten? Dan reserveer je bij ‘t Pakhuus in Oudeschild. Zij serveren als geen ander seafood.

bijzonder overnachten op texel opoost ontbijt-4

Wat te doen in Texel Den Burg

6. Slaap in boetiekhotel OpOost

Wist je dat je op Texel tegenwoordig onwijs mooie boetiekhotels vindt? Een van onze favorieten is OpOost. Je waant je hier even op Ibiza en eet er de sterren van de hemel. Zo buitenlands als de kamers proeven, zo goed proef je Texel in alles wat in het restaurant op je bord wordt geserveerd. Benieuwd hoe het is om bij OpOost te overnachten? Lees hier onze complete blog over OpOost of boek meteen een kamer!

OpOost Texel hotel tip

5. Festival op Texel: Bezoek Sommeltjespop

In de zomer vinden meer dan eens festivals of evenementen plaats op Texel en de leukste daarvan is toch wel Sommeltjespop. Bekende en minder bekende artiesten treden dan op, je kan er lekker eten en er is Skuumkoppe in overvloed. Deze zomer zagen wij tijdens Sommeltjespop onder andere Chef’s Special en Dotan. Maar ook de andere bands en artiesten zorgden toen voor een topavond.

 

Meteen je trip naar Texel plannen? Dat doe je zo: Vanaf Den Helder neem je de ferry, boek een overnachting bij het toffe hotel OpOost of logeer in een van de yurts op Texel!

wat doen op texel cocktails

4. De leukste strandtent van Texel: Kaap Noord

Na heel wat strandtenten bezocht te hebben is onze conclusie dat Kaap Noord de leukste is. Wanneer je bij Kaap Noord aankomt wordt je allereerst verrast door een leuk bord waarop staat “Lach, en de wereld lacht terug” (hoe bedoel je goede dosis positieve energie!). Verder is de strandtent gezellig ingericht, buiten zie je allerlei steigerhouten meubels en accessoires van schelpen of turquoise gekleurde vazen waar je in de zomer graag tussen zou willen zitten. Maar ook binnen kun je gezellig op een bank neerploffen bij een openhaard, een boekje of bordspel erbij pakken of juist aanschuiven bij een van de tafeltjes die bij de ramen staan. En dan hebben we het nog niet eens over het eten gehad. Met name de geitenkaas salade vonden wij top en ook het Kaap Noord broodje was erg lekker!

Meer leuke strandtenten:
  • Paal 17
  • Kaap Noord
  • Paal 21

Wat te doen in Texel Den Burg-2

bijzonder overnachten op texel opoost ontbijt-2

3. Juttersmuseum & Ecomare

Op verschillende plekken op Texel kom je affiches of flyers tegen die je uitnodigen om mee te gaan jutten. Bij de Yurts of in de lobby van een hotel als de Lindeboom. Het heeft ook wel iets spannends of magisch. Vroeg het strand op gaan en dan ontdekken of er nog iets bijzonders is aangespoeld. In het Juttersmuseum dat je ook op Texel vindt, kun je een aantal grootse vondsten bekijken. Het museum ziet er al gaaf uit als je er langs rijdt, zo zie je allemaal grote gekleurde boeien in een bosachtige omgeving staan en binnen vind je nog meer bizarre en gekleurde vondsten.

Een andere leuke to do op Texel is Ecomare. Dit is een centrum waar je vanalles kan leren over de wadden en Noordzee, maar je kunt ook (wat eigenlijk de grootste highlight is) de opvang van zeehonden bezoeken! Je kunt er zeehondjes kijken en meer leren over de natuur rondom Texel.

Texel vuurtoren tips

2. De vuurtoren op

Het mooiste uitzicht op Texel heb je niet vanaf de boot als je aan komt varen, maar vanaf de rood gekleurde vuurtoren. Deze vind je in het noorden van Texel dichtbij paal 33. De vuurtoren valt direct op door haar rode kleur, maar wat grappig is om te weten is dat de vuurtoren ooit roze was doordat er slechte verf was gebruikt. Verder zul je in de vuurtoren ontdekken dat er ooit om een oude toren een nieuwe is gebouwd, hierdoor kun je op sommige etages tussen de muren van de twee torens inlopen.

texel opoost hotel tip

wat te doen op texel vuurtoren

1. Jan Wolkers fietsroute

We schreven al eerder over fietsen op Texel (je kan er namelijk een super toffe fietsvakantie naartoe maken). Maar naast simpelweg reizen met je fiets, kun je ook in de voetsporen van Wolkers treden. Jan Wolkers is één van de bekendste Texelaars en is een Nederlandse schrijver, zo schreef hij onder meer het boek Turks Fruit. Op Texel kun je een speciale Jan Wolkers fietsroute volgen. Dit is een route van ongeveer 27 kilometer en deze neemt je mee langs alle plekken waarmee Jan Wolkers een speciale band had. Als het je leuk lijkt om deze route eens te fietsen kun je deze fietstocht op route.nl bekijken, daar staat de route met stops namelijk uitgeschreven. En om dit artikel af te sluiten een gedicht van Wolkers:

De zee schuimt. Als een dekmantel. Van blinkend haar. / Een lieflijke gestalte. Die niet is te omarmen. Een parel die zijn schulp verlaat. / Een hersenschim . Op blote voeten . Uit de geëmailleerde zee. Als kabbelende sneeuw. /  We kauwen het zonlicht. Met huid en haar. Tot de westenwind. Het droombeeld wegvaagt. In een vloed van bleke rozen.


Praktische tips voor wat te doen op Texel

Tot slot nog een aantal laatste praktische tips voor wat te doen op Texel. Denk aan een hoteltip en vervoer naar het eiland.

→ Bekijk hier al onze Texel artikelen

 


Meer lezen over Texel? Bestel ons boek Verliefd op Nederland:

Verliefd op nederland

→ Bestel ‘Verliefd op Nederland’