Texel, het is misschien wel het gezelligste waddeneiland dat er is. Een eiland waar zo ontzettend veel te doen is: Je kan er overal echte Texelse producten proeven (het is echt een walhalla voor foodies): Bestel er lamsvlees of vis in de restaurants, drink er Skuumkoppe in de brouwerij en proef in boerderijen Awardwinning kaas. Verder zijn er op Texel meer dan eens gave festivals en evenementen te vinden, denk aan Struûn of Sommeltjespop. Maar het is ook een eiland dat erg natuurrijk is, zo kan je er gemakkelijk uren lopen over het eindeloze zandstrand of een wandeling maken door het groene duingebied. En dan hebben we het nog niet eens over de vuurtoren, het juttersmuseum of het alombekende de Koog gehad. Genoeg te doen dus! Maar wat zijn nou de échte aanraders? Wij zochten het met behulp van VVV Texel voor je uit:

10x Wat te doen op Texel

10. Uitwaaien op het strand

Je kan eigenlijk niet naar Texel gaan, zonder het strand te bezoeken. Wat ons betreft moet je dit zelfs gewoon als eerste even doen als je aankomt. Lekker uitwaaien aan de zandstranden die je aan de westkant van Texel vindt en de drukte van het vaste land van Nederland achter je laten. Rijd bijvoorbeeld richting Paal 9, Paal 12 of Paal 33. Loop daar een tijdje over het strand, verzamel wat schelpen, geniet van de zon of de wind en warm vervolgens op of koel lekker af in één van de leuke strandtenten die je bij deze punten vindt.

9. Skuumkoppe en meer Texelse biertjes proeven bij de Texelse bier brouwerij

Texel staat bekend om haar eigen Texelse producten en één van daarvan is het Texelse bier waarvan Skuumkoppe de meest bekende is. Zo kan je in elke kroeg en zelfs in de supermarkt kratjes kopen van dit speciaal biertje. Tijdens een rondleiding bij de Texelse bierbrouwerij kun je ontdekken welke bieren nog meer worden gebrouwen op Texel. Zo maakt de Texelse brouwerij ook speciaal biertjes die wat zwaarder zijn zoals Bock, Noorderwiend of Stormbock en zachtere bieren als Springtij of Goudkoppe. Wanneer je een rondleiding volgt bij de brouwerij, kun je zien hoe het bier gemaakt wordt en naderhand kun je meedoen aan een proeverij waarbij je vier types bier mag proeven (Aanrader!). Zonder een Skuumkoppe gedronken hebben, kun je Texel eigenlijk niet verlaten en er één drinken in het proeflokaal van de Texelse Bierbrouwerij is een van de leukste plekken. De Texelse bierbrouwerij vind je op fietsafstand van Den Burg.

8. Kaasboerderij Wezenspyk

Middenin het Texelse platteland dat Den Burg omringd, vind je Kaasboerderij Wezenspyk. Een gezellig boerderij waar je lammetjes kunt kijken, echte Texelse kaas kan proeven en kopen, maar waar je ook een kaasmakerij vindt waar je kan zien hoe kaas nou eigenlijk gemaakt wordt (Als echte Hollandse kaaskop zou je dat toch ooit gezien moeten hebben!). Bij binnenkomst van de boerderijwinkel zie je direct tafels vol met Texelse kaas en de medewerkers van Wezenspyk geven je graag tips over welke jij de lekkerste zal vinden. Houd je van oude kaas of liever jong? Kaas keuze genoeg. Proeven kan uiteraard ook bij Wezenspyk. Bij elk type kaas is wel een bakje te vinden met klein gesneden blokjes die je mag proberen. Achter de winkel bevindt zich een ruimte waar je meer kan leren over hoe de kaasboerderij werkt. Je kan er films kijken, met een grote Texelse kaas op de foto gaan en een blik op de daadwerkelijke kaasmakerij werpen. Tijdens een rondleiding kun je de machines in werking zien waarmee de kaas wordt gemaakt en je kan de kazen bekijken die nog liggen te rijpen. Als je op Texel bent, is het zeker leuk om hier even langs te rijden. Al is het omdat het leuk is om de makerij te zien en wat meer te leren over  kaas of stiekem alleen om wat van dat lekkere Texelse product te proeven. Onze aanrader: De awardwinning Orekees schapenkaas van Wezenspyk!

7. Het beste van Texel proef je bij de Gerechies van het Schoutenhuys in Den Burg

Midden in Den Burg vind je een groot plein waaraan onder meer de kerk van dit stadje ligt, maar ook het top restaurant het Schoutenhuys. Het is een klein historisch pand dat binnen gezellig is ingericht met een grote houten bar en een gave collage muur. Maar hoe mooi het interieur en het pand ook is, de echte reden om hier naartoe te gaan zijn de 14 gerechies die ze er serveren. In 14 gerechten kun je bij het Schoutenhuys de lekkerste producten van Texel proeven. Denk aan een gerecht bereid met shitake, kaas of lamsvlees. Met hier en daar een product of gerecht van buitenaf. Zo probeerde wij ook sushi met sesamzaad en drie verschillende deserts. De 14 gerechies worden in verschillende gangen gereserveerd en het is een aanrader om hier ook de wijnproeverij bij te nemen, bij elke gang krijg je dan een heerlijk glas wijn dat perfect aansluit op het geserveerde gerecht. Ook de bediening bij het Schoutenhuys maak je avond graag extra leuk en voorziet je, mocht je dat leuk vinden, met allerlei leuke tips over Texel en legt je graag meer uit over het eten.

6. Evenementen op Texel: Bezoek Struûn

In de winter vind je minder evenementen op Texel, maar gelukkig is sinds vorig jaar (2013) Struûn in het leven geroepen. Struûn Texel wordt eind november een weekend lang gevierd, waarbij zaterdag avond vaak de leukste en gezelligste avond is alhoewel je er zeker al op vrijdag naartoe moet gaan om zoveel mogelijk mee te kunnen maken. Struûn is een gezellig winterspektakel waarbij heel Den Burg en Oosterend zijn betoverd met kleurige lichten terwijl je in alle straten muzikale geluiden hoort stromen. Er zijn tijdens Struûn overigens niet alleen muziekoptredens te vinden, ook zijn er cabaretshows en leuke eetkraampjes her en der verspreid. Heel Den Burg en Oosterend vieren eigenlijk een beetje feest en wij kwamen erdoor aardig in de kerstsferen, we moeten zelfs toegeven dat we het eigenlijk nog leuker vonden dan de alombekende kerstmarkten die je vaak in Duitsland vindt. Zelfs in de bussen tussen de twee plaatsen wordt opgetreden. Wil je ons volledige verslag van Struûn lezen? Lees dan het hele artikelen over Struûn Texel.

5. Festival op Texel: Bezoek Sommeltjespop

In de zomer vinden meer dan eens festivals of evenementen plaats op Texel en de leukste daarvan is toch wel Sommeltjespop. Bekende en minder bekende artiesten treden dan op, je kan er lekker eten en er is Skuumkoppe in overvloed. Deze zomer zagen wij tijdens Sommeltjespop onder andere Chef’s Special en Dotan. Maar ook de andere bands en artiesten zorgden toen voor een topavond.

4. De leukste strandtent van Texel: Kaap Noord

Na heel wat strandtenten bezocht te hebben is onze conclusie dat Kaap Noord de leukste is. Wanneer je bij Kaap Noord aankomt wordt je allereerst verrast door een leuk bord waarop staat “Lach, en de wereld lacht terug” (hoe bedoel je goede dosis positieve energie!). Verder is de strandtent gezellig ingericht, buiten zie je allerlei steigerhouten meubels en accessoires van schelpen of turquoise gekleurde vazen waar je in de zomer graag tussen zou willen zitten. Maar ook binnen kun je gezellig op een bank neerploffen bij een openhaard, een boekje of bordspel erbij pakken of juist aanschuiven bij een van de tafeltjes die bij de ramen staan. En dan hebben we het nog niet eens over het eten gehad. Met name de geitenkaas salade vonden wij top en ook het Kaap Noord broodje was erg lekker!

3. Juttersmuseum

Op verschillende plekken op Texel kom je affiches of flyers tegen die je uitnodigen om mee te gaan jutten. Bij de Yurts of in de lobby van een hotel als de Lindeboom. Het heeft ook wel iets spannends of magisch. Vroeg het strand op gaan en dan ontdekken of er nog iets bijzonders is aangespoeld. In het Juttersmuseum dat je ook op Texel vindt, kun je een aantal grootse vondsten bekijken. Het museum ziet er al gaaf uit als je er langs rijdt, zo zie je allemaal grote gekleurde boeien in een bosachtige omgeving staan en binnen vind je nog meer bizarre en gekleurde vondsten.

2. De vuurtoren op

Het mooiste uitzicht op Texel heb je niet vanaf de boot als je aan komt varen, maar vanaf de rood gekleurde vuurtoren. Deze vind je in het noorden van Texel dichtbij paal 33. De vuurtoren valt direct op door haar rode kleur, maar wat grappig is om te weten is dat de vuurtoren ooit roze was doordat er slechte verf was gebruikt. Verder zul je in de vuurtoren ontdekken dat er ooit om een oude toren een nieuwe is gebouwd, hierdoor kun je op sommige etages tussen de muren van de twee torens inlopen.

1. Jan Wolkers fietsroute

Jan Wolkers is één van de bekendste Texelaars en is een Nederlandse schrijver, zo schreef hij onder meer het boek Turks Fruit. Op Texel kun je een speciale Jan Wolkers fietsroute volgen. Dit is een route van ongeveer 27 kilometer en deze neemt je mee langs alle plekken waarmee Jan Wolkers een speciale band had. Als het je leuk lijkt om deze route eens te fietsen kun je deze fietstocht op route.nl bekijken, daar staat de route met stops namelijk uitgeschreven. En om dit artikel af te sluiten een gedicht van Wolkers:

De zee schuimt. Als een dekmantel. Van blinkend haar. / Een lieflijke gestalte. Die niet is te omarmen. Een parel die zijn schulp verlaat. / Een hersenschim . Op blote voeten . Uit de geëmailleerde zee. Als kabbelende sneeuw. /  We kauwen het zonlicht. Met huid en haar. Tot de westenwind. Het droombeeld wegvaagt. In een vloed van bleke rozen.

Praktische tips voor wat te doen op Texel

Tot slot nog een aantal laatste praktische tips voor wat te doen op Texel. Denk aan een hoteltip en vervoer naar het eiland.

→ Bekijk hier al onze Texel artikelen

Over de auteur

Founder & travelblogger

Hi, mijn naam is Roëll en ik ben de oprichtster van We Are Travellers! Een aantal jaar terug maakte ik mijn eerste backpackreis naar Brazilië, al snel volgde een wereldreis van 6 maanden en inmiddels kan ik niet meer zonder avontuur. Ik woon in Utrecht, maar reis nog meer dan eens de wereld over. Op We Are Travellers deel ik mijn tips voor de wereld met je.

10 reacties

 1. Debby

  er zijn nog veel meer leuke dingen te doen. Vergeet oude schild niet, de garnalenboot, zeehonden spotten. Lekker eten, drinken en winkelen in De Koog.
  Er is nog veeeeeel meer.

  Beantwoorden
 2. Natuurlijk Noorden

  We are travellers dit hebben jullie leuk gedaan!! Texel is voor ons op dit moment een prachtige ontdekking op onze site natuurlijknoorden.nl! Maar de Jan Wolkers Fietsroute hadden we nog nergens gezien! Super!

  Beantwoorden
 3. Patrick

  Goede opsomming van leuke dingen, ik zou een wandeling door de slufter nog toevoegen en verblijven op de Krim in dekrim491texel.nl. Leuke blog!

  Beantwoorden
 4. maudgeniet

  Volgens mij mis ik ‘zeehondjes spotten bij het ecomare’. Dat vond ik zo ontzettend leuk en aandoenlijk, hihi!

  Beantwoorden
 5. Maris

  De laatste keer dat ik op Texel was zat ik nog op de basisschool. Als ik dit allemaal zo zie is het duidelijk tijd dat ik nog een keer ga!

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.