Yurt texel

Een weekendje in een yurt op Texel!

Begin juli mocht ik een weekend in een Texelse yurt slapen. Een bijzondere plek om te overnachten, want in een yurt slapen is heel anders dan slapen in een bed & breakfast, gewoon vakantiehuisje of hotel. Om relaxed in een yurt te kunnen slapen, koken en chillen, zal je namelijk zelf aan de slag moeten. Heb je het koud of wil je iets koken? Dan is het nodig om hout te hakken en een vuurtje te maken in het fornuis. Is het erg warm in de yurt? Dan moet je via de buitenkant het luchtgat in het dak openen en zodra het gaat regenen moet je deze ook op tijd weer dicht doen, want anders vallen alle regendruppels naar binnen. Klinkt dat voor jou niet als vakantie vieren? Wij vonden juist dat het tegendeel waar was! Als je de hele dag zo buiten bezig bent, is dat super ontspannend en daar komt nog eens bij dat de yurts van Piet en Ina (de eigenaren van de Texelse yurts) geweldig zijn ingericht. De inrichting bestaat uit veel houten meubels of spullen van andere natuurlijke materialen en zowel Aziatische als Oosterse invloeden zijn voelbaar, waardoor de yurts gezellig en romantisch aanvoelen. Benieuwd geworden naar ons weekendje in de Yurts? Bekijk de foto’s en de andere reistips voor Texel hieronder!

Bijzonder overnachten in een yurt op Texel

Slapen in de Texelse yurt

Tijdens ons weekendje weg sliepen we in een yurt voor 4 personen van ongeveer 30 vierkante meter groot. De yurt is rond en bestaat uit één ruimte en daarin waren vier eenpersoons bedden te vinden, maar ook een aanrecht, koelbox, fornuis (ook al moet je het vuur in het fornuis zelf maken, je kan hier gewoon een eitje op koken of zelfs pizza en quiche bakken in de oven!), eettafel met stoelen en een aantal zitstoelen om op te relaxen. Buiten konden we een hangmat ophangen en daar was ook het hakblok te vinden om hout op te hakken en een picknicktafel waar we ‘s middags aan konden lunchen. ‘s Ochtends wordt je in de yurt gewekt door de lichtstralen die door het gat in het dak vallen en als je het warm hebt zet je gewoon even de deur van de yurt open voor een verkoelend windje. De eerste avond konden we bovendien al goed en gezellig inluiden, want van Piet en Ina (de eigenaren van de Texelse yurts) hadden we een lekker flesje rode wijn gehad. De eerste avond hebben we ook het boekje doorgelezen dat in de yurt lag waarin verhalen stonden van andere gasten. Een aanrader om te doen aan het begin, want het boekje staat vol met allemaal positieve verhalen en een aantal handige tips.

Binnenin de yurt op Texel

Wat te doen op Texel?

Op Texel kun je natuurlijk vanalles doen, denk aan het maken van een lange strandwandeling, jutten op het strand, lopen door de duinen, lunchen of souvenir shoppen in Den Burg, genieten van een zonsondergang, volgen van yoga lessen of ga juist surfen en duik de golven in. Toen wij er waren hadden we ook het geluk dat Sommeltjespop was. Dit is een klein festival waar ondanks de grote wel allerlei bekende bandjes komen. Denk dan aan Dotan of Chef’s Special. Maar mocht er geen Sommeltjespop zijn als jij er bent, dan is het ook leuk om naar de Texelse Bierbrouwerij te gaan waar je een rondleiding kunt krijgen maar ook in het proeflokaal naar hartelust Skuumkoppe kunt drinken.

De leukste strandtenten op Texel

Wij zijn bij een aantal strandtenten geweest op Texel. De ene keer om wat te drinken, de andere keer om er avond te eten en dit is onze selectie van de leukste strandtenten op Texel:

Strandtent Paal 12:

Bij Paal 12 kun je niet alleen bijkomen van een lange strandwandeling, je kan hier ook Texelse kunst bekijken. Deze strandtent heeft dan ook een soort art-feeling en het straalt een soort huiskamergevoel uit.

Strandpaviljoen Paal 9:

Vanaf het terras hebben wij de zon zien zakken in de zee en genoten van een lekker diner. Na het avondeten hebben we onszelf opgewarmd bij het haardvuur en de inrichting van dit strandpaviljoen geeft je echt het gevoel alsof je in een zeemanshut bent.

Strandpaviljoen Kaap Noord bij Paal 33:

Bestel hier een Skuumkoppe of warme chocolademelk, pak er een tijdschrift bij van de gigantische tafel en neem plaats op de banken die je middenin dit strandpaviljoen bent of ga heerlijk buiten in de zon zitten. Bij Strandpaviljoen Kaap Noord kun je meer dan goed chillen. Als je alleen in een yurt slaap, zul je wel een stukje naar de andere kant van het eiland moeten rijden om hier iets te kunnen drinken of eten, maar uiteindelijk is dat het wel waard!

Waar kun je een nachtje in zo’n yurt boeken?

Soms zijn er leuke acties online te vinden, maar check ook de site van de VVV van Texel. Een yurt boeken kan ook hier. Benieuwd of er deals op Booking.com staan? Check de prijzen en het aanbod hier!

→ Bekijk hier al onze Texel artikelen