tips utrecht

De leukste (coronaproof) tips voor Utrecht

Waarom zou je naar het buitenland gaan als er zo veel te ontdekken valt in Nederland? Neem bijvoorbeeld Utrecht, de stad in het midden van het land met gezellige grachten en een prachtige singel. Naast dat Utrecht een ontzettend charmante binnenstad heeft, valt er ook genoeg te beleven. Zin om te wandelen, de horeca te steunen of je volgende museumbezoek te plannen? In dit artikel vind je inspiratie om je dag door te brengen in Utrecht!

De leukste (coronaproof) tips voor Utrecht

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door De Veldkeuken (@veldkeuken)

1. Wandelen in Utrecht

De middag doorbrengen in winkelcentrum Hoog Catharijne is voor de shopaholics al een hele wandelroute. Maar de groene heuvelrug om de hoek en de vele parken rondom de stad maken Utrecht een fijne uitvalsbasis om eens lekker de benen te strekken. Mijn favoriete plekken om te wandelen zijn:

Maximapark in Utrecht

Aan de westkant van Utrecht vind je het relatief nieuwe Maximapark. Het is een groot gebied waar je goed kunt wandelen, skeeleren, fietsen en picknicken. De keren dat ik er heb gewandeld was het er gezellig levendig. Kinderen op hun step, mensen die een koffie-to-go halen bij het restaurant en vriendinnen die al wandelend bijkletsen. Er zijn trouwens verschillende thema’s in het park, waardoor er genoeg te ontdekken valt. Het leukste vind ik de Japanse tuin en de oversteek via het pondje.

Botanische Tuinen

De Botanische Tuinen zijn onderdeel van de Universiteit Utrecht en ligt in het hart van het Sience Park (en is daardoor niet gratis toegankelijk). Toch raad ik het je aan om hier een keer een wandeling te maken. Er zijn verschillende tuinen aangelegd, waarin de mooiste planten en bloemen te vinden zijn. Zeker in het voorjaar, wanneer alle bloemen en planten weer in bloei staan is het er heerlijk om een wandeling te maken. De openingstijden zijn overigens beperkt; in de winter zijn de Botanische Tuinen bijvoorbeeld gesloten. Ik raad je aan om vooraf de actuele openingstijden op de website op te zoeken.

Rondje om de Singel

Rondom de binnenstad van Utrecht loopt de singel, welke na jaren eindelijk weer rond is. Perfect voor een stadswandeling! Ik vind het altijd een gezellig rondje om te lopen, want je bent er nooit alleen. Van hardlopers tot mensen die hun hond uitlaten, de singel is een favoriet voor velen. Een rondje om de singel is zo’n 5 kilometer, waarbij je langs allemaal gezellige buurten van Utrecht loopt. En een bijkomend voordeel aan een route rondom de binnenstad is dat je onderweg genoeg horeca tegenkomt voor een koffie-to-go of iets anders lekkers. Denk aan MØS Coffee Bar op de Kievitstraat, Het Muzieklokaal op Bemuurde Weerd Oostzijde 13 of stop bij het Ledig Erf voor wat lekkers, bijvoorbeeld bij het Louis Hartlooper Complex. En heb je geen zin in een heel rondje? Dan kan je op ieder moment stoppen en de stad in duiken! Keek op de Oude Gracht is bijvoorbeeld ook een leuke take away stop en je kunt dan even aan de Oude Gracht zitten en je lekkers opeten of drinken!

Gagelpolder

De Gagelpolder is een wandelgebied aan de noordkant van Utrecht. Wanneer je even klaar bent met de bossen, is dit wat mij betreft een aanrader. Je wandelt vooral door de weilanden (polders), waardoor je door een heel open gebied loopt. Doordat er weinig beschutting is waai je met harde wind extra goed uit. Het is trouwens ook een leuk gebied om met mooi weer te picknicken, barbecueën en zonnen, want er zijn veel ligweides aanwezig. Ook voor een workout in de buitenlucht is het perfect!

Amelisweerd en Rhijnauwen

Nog één van mijn favoriete wandelgebieden is Amelisweerd en Rhijnauwen. Het fijne aan dit gebied is dat het redelijk dicht bij de binnenstad ligt, waardoor je er op de fiets naartoe kunt. Je kunt verschillende wandelroutes lopen, zonder dat je echt kan verdwalen. Daarnaast zitten er een aantal horecagelegenheden waar je lekker kunt lunchen. Theehuis Rhijnauwen is misschien wel de bekendste en populairste, je kunt er onder andere terecht voor pannenkoeken. Restaurant de Veldkeuken is wat nieuwer en ook een aanrader.

2. Mijn favoriete horeca & take away tips

Utrecht barst van de leuke lunchrooms, coffee corners, delicatessenzaken en restaurants. Toen ik ruim twee jaar geleden in Utrecht kwam wonen wist ik gewoon niet waar ik moest beginnen. Na heel veel proeven en uitproberen heb ik inmiddels een aantal favoriete adressen, die ik natuurlijk graag met jullie deel.

De Pomp Utrecht

Een hipster uiterlijk, gezellige medewerkers en goed eten. Zoals de naam al verklapt, is deze toffe koffie/lunch/diner locatie vroeger een benzinestation geweest. De eigenaren hebben er echt wat leuks van gemaakt en koken daarbij kwalitatieve en heerlijke gerechten. Ook nu de horeca gesloten is, is dit één van mijn favoriete adressen om iets af te halen.

Adres: Croeselaan 122, Utrecht.

Bigoli

Och, wie dol is op de Italiaanse keuken kan hier haar hart ophalen. Bigoli is een Italiaanse delicatessenzaak waar je terecht kunt voor lunch, borrelhapjes en allerlei Italiaanse producten. Ik word altijd erg hebberig wanneer ik er binnenloop. Mijn favoriet: een lekker broodje halen én cannoli. Het is hier vaak gezellig druk, maar het is het waard om even in de wachtrij te staan.

Adres: Schoutenstraat 12, Utrecht

Toastable Oudegracht

Toastable staat bekend om de drielaagse toasted sandwiches. Ze hebben heerlijke combinaties en het is wat mij betreft de perfecte lunch. Je kunt er ook terecht voor een ontbijtje, koffie of een vers sapje. De lunchroom bevindt zich trouwens op de Oudegracht, dus je kunt er tijdens je lunchwandeling makkelijk een pitstop maken als je in (de buurt) van het centrum woont!

Adres: Oudegracht 122, Utrecht

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bigoli (@bigoliutrecht)

3. Cultuursnuiven in Utrecht

Naast lekker eten en wandelen kun je ook veel leuke culturele dingen ondernemen in en rondom de stad. Ik ben vooral fan van interactieve musea, waar je iets van opsteekt en waar tegelijk genoeg te zien en doen valt. In dit lijstje dus ook drie tips waar je (zodra de strenge lockdown is opgeheven) zelf op onderzoek uit kunt!

Kasteel de Haar

Als je altijd al eens een kijkje in een echt kasteel wilde nemen, dan is Kasteel de Haar echt wat voor jou. Je ontdekt tijdens je bezoek verschillende kamers verspreid over drie verdiepingen van het kasteel. Natuurlijk ontbreekt het niet aan pracht en praal, dus je kunt je ogen uitkijken in dit kasteel. De gidsen, die in iedere kamer staan, vertellen je graag leuke weetjes over het leven van de eigenaren, schroom dus niet om je vragen te stellen. Om het kasteel vind je trouwens een prachtige tuin welke een wandeling waard is. Zeker in de zomer is de rozentuin prachtig! Je kunt als je wilt alleen een ticket voor de tuin kopen, zodat je daar kunt picknicken met uitzicht op het kasteel. Oh en geen zin of budget om een kaartje te kopen? Of is de Haar dicht? Als je over de Rijndijk fietst of rijdt, dan kom je op een gegeven moment een uitkijkpunt tegen vanwaar je het kasteel ook al mooi kunt zien liggen!

Adres: Kasteellaan 1, Utrecht

Museum Speelklok

Het is geen fancy museum, maar Museum Speelklok brengt wel een glimlach op je gezicht. Het is namelijk een museum over orgels en andere zelf spelende muziekinstrumenten. Via een interactieve wandelroute kan je verschillende instrumenten uitproberen, ernaar luisteren en meer leren over hoe deze muziekinstrumenten zich in de loop van de jaren hebben ontwikkeld. Het leukste is de muzikale rondleiding, waar een gids vertelt over de orgels en ze ook aanzet. Misschien wil je zelfs wel een klein dansje wagen! Is het Museum Speelklok nog dicht? In de buurt vind je ook Pandhof Sinte Marie, het heeft niks met muziek te maken, maar het is wel mooi plekje en alternatief om even naartoe te lopen.

Adres: Steenweg 6, Utrecht

Spoorwegmuseum

De naam zegt denk ik al voldoende: het Spoorwegmuseum is een interactief museum over treinen. Misschien denk je in eerste instantie aan een museum speciaal voor kinderen, maar niets is minder waar. Ook al volwassenen valt er veel te zien en te ontdekken. Ontdek hoe treinen zich in de loop van de jaren zijn veranderd en bekijk ze vooral ook vanbinnen. Het museum bevindt zich aan de rand van de binnenstad, dus goed bereikbaar op de fiets! Is het Spoorwegmuseum nog dicht? Dan is het ook leuk om door te fietsen of lopen naar het Wilhelminapark, dit is misschien wel het mooiste park van Utrecht en je vindt er een leuke speeltuin, veel wandelpaden en er zitten koffietentjes in de buurt (zoals District en Noen) waar je de lekkerste take away items haalt!

Adres: Maliebaanstation 16, Utrecht

Wil je meer tips voor Utrecht ontdekken? Lees ook: