dolomieten hiken

Hiken in de Dolomieten: 5 x de tofste hikes!

Wil je gaan hiken in de Dolomieten? We vertellen je heel graag over de mooiste plekken om te hiken én waarom de Dolomieten zowel in de zomer als winter (wat zeggen we: het gehele jaar door!) een kneitergoede vakantiebestemming is in Europa! Ook een pre: Je kan vanuit Nederland redelijk makkelijk naar de Dolomieten rijden (je bent zo’n 12 uur onderweg), maar vliegend of met de trein ben je er ook zo. Benieuwd geworden? Lees gauw verder en ontdek alles over deze wandelbestemming in bloedmooi bella Italia!

Hiken in de Dolomieten

→ Aanrader: Boek via NS International je treinticket naar Italië
→ Wil je hulp bij het plannen van je meerdaagse hike? Check BookATrekking.com
→ Tip: Huur via SunnyCars je auto in de Dolomieten

hiken dolomieten tips dolomieten hiken

Waarom naar de Dolomieten?

We schreven al eerder een blog over de Italiaanse Dolomieten, gelegen in Südtirol, en roepen het nogmaals voor iedereen die het niet heeft gehoord: de Dolomieten zijn 12 maanden per jaar een steengoede vakantiebestemming in Europa! Magisch, sprookjesachtig in het witte winterse landschap en allemachtig prachtig in de zomer wanneer de groene alpenweiden in bloei staan. En er, uiteraard, een frisse duik genomen kan worden in één van de talloze bergmeren die de Dolomieten rijk zijn. Het goede nieuws voor de zonsaanbidders onder ons? De zon schijnt 300 dagen (goed smeren dus!) per jaar in het bergachtig gebied. Wat een cadeau.

Wat maakt de Dolomieten tot zo’n hike paradijs

De Dolomieten zijn een heus wandelparadijs voor elke liefhebber. Waarom? Je wordt getrakteerd op een diversiteit in de natuur van heb ik jou daar: van bijna maanachtige kalksteenrotsformaties tot aan diepe valleien en weidse alpenweiden. Tel daarbij op dat er voor ieder niveau een geschikte wandelroute voor je paraat ligt in de Dolomieten en dat de inwoners het hiken hier tot een kust hebben verheven. Wat dit in de praktijk betekent? Perfect onderhouden wandelpaden, steengoede rifugios (berghutten) voor een welverdiende break met een Oostenrijks biertje on the side, kabelbanen die je omhoog helpen én goede busverbindingen in het gebied. Buona strada, voor al onze wandelvrienden!

Hoe reis je van Nederland naar de Dolomieten?

Voilà drie opties voor je op een rij, je reist namelijk op verschillende manieren zo naar de Dolomieten vanuit ons kikkerlandje:

De welbekende fly & drive: de snelste route met een totale tijd van ongeveer 9 uur vanuit Nederland. Je vliegt allereerst vanuit Nederland naar Verona of Venetië, wat een vlucht is van twee uur. Appeltje eitje dus. Vervolgens huur je een auto op de luchthaven in Italië. Dit kost je ongeveer 50-100 euro per dag, all-inclusive. In ongeveer 3 uur bereik je je vakantiebestemming: de Dolomieten staan voor je paraat!

→ Tip: Huur via SunnyCars je auto in de Dolomieten

Roadtrip vanuit Nederland: onze favoriete optie, waarbij je in ongeveer 12 uur (1200 kilometer) vanuit Nederland naar Italië rijdt. Je doorkruist landen als Duitsland en Oostenrijk, waarbij je getrakteerd wordt op een heus schouwspel vanuit je auto. Must- stops onderweg? Ga voor een typische Duitse lunch in de heerlijke stad München en rijd de Brennerpas, een fantastische bergovergang. Wij reden met onze camper – heb je er geen eigen camper, huur er dan gemakkelijk één via het platform Goboony – en de flexibiliteit die dit met zich meebrengt is wat ons betreft altijd een winnaar!

Trein en lokaal ov: duurzaamheid is natuurlijk een hot topic, ook nu en dat vertaalt zich terecht – naar onze bescheiden mening – naar het onderwerp ‘reizen’. In ongeveer 12 uur reis je vanuit Nederland met de internationale trein naar Italië: je stapt in Amsterdam in, reist via München (overstap) naar uiteindelijk de (hele leuke!) stad Innsbruck. Dit kost je tussen de 150-250 euro per persoon. Vervolgens reis je met de lokale bus naar de Dolomieten (of je huurt alsnog een auto, kan ook uiteraard).

→ Handig: Boek via NS International je treinticket naar Italië

De beste reisperiode om te hiken in de Italiaanse Dolomieten

Je kan eigenlijk op verschillende momenten goed hiken in de Dolomieten:

  • Juni tot september: perfecter dan perfect, het weer is subliem in deze periode in de bergen. Wij gingen in juni en hadden overdag temperaturen rond de 25 graden. En uiteraard die zon he, strakblauwe luchten stonden ons te wachten bovenop de bergtoppen.
  • Juli & augustus: qua weer top, qua toerisme minder. Het wordt drukdrukdruk in de Dolomieten in deze periode en je kunt minder makkelijk reizen op onze favoriete manier, namelijk op de bonnefooi.
  • September & begin oktober: de nazomer, en het begin van de herfst, is vaak zacht in de Dolomieten en je wordt al getrakteerd op glimpen van de herfsttinten. Waanzinnig mooi al die verschillende gekleurde blaadjes in de boomtoppen!

hiken dolomieten hikes

hiken dolomieten zonsondergang

5x hier wil je hiken in de Dolomieten

Wie aan de Dolomieten denkt in Südtirol heeft natuurlijk als associatie ‘bergen’. En terecht, want die bergen zijn één van de belangrijkste redenen om af te reizen naar dit deel van Italië. Nu kan dat wat overweldigend voelen: de keuze is reuze immers. Bij deze zetten we dan ook met liefde en plezier de beste, mooiste hikes van de Dolomieten voor je op een rij zodat je kunt doen waar je goed in bent: op vakantie gaan en hup, die wandelschoenen aan.

1. Tre Cimi de Lavaredo

De absolute topper, niet voor niets één van de meest gefotografeerde plekken van de hele Dolomieten: Tre Cimi de Lavaredo. Dit is onze favoriete hike in de Drei Zinnen / Tre Cimi / Three Zinnen. Waarom? Je skipt veel toeristen, komt op de mooiste plekken en de uitzichten zijn fenomenaal. Daar hebben we eigenlijk geen woorden voor, zó mooi is het hier. Met 1158 meter op de teller een pittige klim en een goede conditie is vereist. Na ongeveer 3.30 uur klimmen (en dat woord ‘klimmen’ kun je letterlijk nemen) bereik je uiteindelijk de berghut Zsigmondy Hütte.

De wandeling van ruim 18 kilometer begint allereerst bij het pittoreske Fishleintal. Je wordt hier getrakteerd op weidse Alpenweiden. Vervolgens ga je over smalle, maar goed begaanbare paden naar boven toe om uiteindelijk uit te komen bij de Zsigmondy Hütte. En dat is een feest. Omringt door de hoogste bergtoppen van de regio, kun je hier een ijskoud biertje nuttigen op 2250 meter hoogte. Praktische tip: start vroeg in de ochtend gezien de eventuele warmte en de lichtcondities zijn vroeg in de ochtend het mooiste.

→ Tip: Je kan via BookATrekking een Drei Zinnen huttentocht boeken, zij regelen dan alles voor je, ze geven je de route maar regelen ook de hutten onderweg!
→ Hotel tip vlakbij Drei Zinnen: Hotel Laurin

drei zinnen dolomieten hikes

2. Lago di Braies Trail

Een heus turkoois water paradijs. Wie oh wie kent hem niet, het meer van Braies? Voor de niet-kenners onder ons Lago di Braies in één zin: dit kristalheldere meer, omringt door bergtoppen, ligt diep verscholen in de Dolomieten en is wereldwijd beroemd. Je kunt je voorstellen dat onze camera’s – en de drone – overuren hier draaiden, want wat is het hier fotogeniek. De lengte van de Lago di Braies Trail is 3.5 kilometer. Een korte, prima afstand dus en daarnaast gemakkelijk om te lopen. Ook voor gezinnen prima begaanbaar, we spotten veel wandelwagens.

Neem een picknickkleed mee en spreid je kleedje bij het meer voor een welverdiende lunch. Liever die lunch voor je laten koken? Er zit ook een restaurant in buffet-stijl, waar je buiten aan een tafel heerlijk loert over het meer.

Tip? Ga vroeg: in juni stonden de touringbussen al paraat toen wij rond 10.00 uur arriveerden dus the earlier, the better. Extra tip: het drie sterren hotel Lago di Braies ligt direct aan het meer, waardoor je dus én wakker kunt worden met waanzinnig uitzicht op het meer én als eerste die hike ’s ochtends kunt doen. Zalig.

→ Lees ook: Alles dat je wilt weten als je Lago di Braies gaat bezoeken

italie lago di braies

3. Seceda rondwandeling Alpine

Als we mes-op-de-keel moeten kiezen voor een hike in de Dolomieten, wint numero 1 maar eigenlijk is de keuze moeilijk want Seceda is óók waanzinnig. De lengte is 6-7 kilometer, de moeilijkheidsgraad gemiddeld en met name de panoramische uitzichten vonden we ge-wel-dig.

Je neemt de kabelbaan omhoog bij Val Gardena – ook een prachtige vallei en de moeite waard – en de kabelbaan zoeft je voor 35 euro in één keer omhoog naar het beginpunt van deze hike op 2.500 meter hoogte. Je wandelt vervolgens in 3-4 uur tijd naar beneden. Mocht je het geld willen besparen, dan kun je ook hikend naar boven toe: 6 kilometer, 950 hoogtemeters en je bent hier +- 3.5 uur aan kwijt. Wij raden de kabelbaan echter aan.

Als je de kabelbaan uit komt, verzeker jezelf dan direct naar het viewpoint op Seceda: dit enorm bekende fotopunt is de moeite waard en wat ons betreft dé plek voor de beste foto. Eenmaal boven heb je de keuze uit diverse routes, waarbij route 2b uiteindelijk uitkomt bij de berghut Malga Pieralongia. Een kneuterige berghut, zoals berghutten horen te zijn, met loslopende kippen en uiteraard een fantastisch uitzicht. Trakteer jezelf hier op een verrukkelijk pauze-taartje. Wat ons betreft is de Seceda rondwandeling een must-do in de Dolomieten.

4. Alta Via 1 hike

De ultieme meerdaagse trek in de Dolomieten: Alta Via 1. Ben je een echte avonturier, is hiken je lust en je leven en vertoef jij met veel plezier meerdere dagen in de bergen? Dan is Alta Via 1 dé wandeling voor jou. In 10 dagen tijd leg je 150 kilometer af, je doorkruist het hart van de Dolomieten en wordt ondergedompeld in al het moois dat deze bergen te bieden hebben. De ultieme Italiaans- meets Oostenrijkse ervaring staat voor je klaar. Het is een pittige tocht en een goede conditie is vereist. Je slaapt in traditionele rifugios en eet het verrukkelijke eten dat hier geserveerd wordt.

→ Aanrader: Boek via BookATrekking je 10 daagse Alta Via 1 huttentocht 

5. De Latemar hut

Klinkt het hiken op 2670 meter hoogte jou goed in de oren? Dan weet je nu waar je wezen moet: De Latemar Hut. Deze hike tocht trekt door het zuidelijk deel van de Latemar en trakteert je met plezier op de rotsformaties hier. In 4-5 uur tijd wandel je deze route – let op, gemiddeld tot pittig te noemen – en ook hier vonden we de panoramische uitzichten het mooiste om te zien. Dat weidse landschap als je bovenop een piek staat, maakt je gevoelsmatig zó klein. De natuur op z’n best. Toe aan een goed restaurant? Rifugio Obereggen vinden we een aanrader: prima eten, top uitzichten.

hiken dolomieten Latemar hut hiken in de dolomieten Latemar

Zin gekregen om te hiken in de Dolomieten?

Dus op naar de almachtige Italiaanse Dolomieten in Südtirol waar je de perfecte mix tussen cultuur, culinair én natuur (hiken) gaat vinden: winwinwin, noemen we dat. Een perfecte vakantieplek voor iedereen.

→ Wil je hulp bij je meerdaagse hike? Check BookATrekking.com, zij organiseren mooie hikes in Italië en kunnen je dus ook helpen bij je huttentochten en de overnachtingen.
→ Zoek je een fijne plek om te overnachten? Kijk eens naar Ansitz Velseck-Residence Hotel of Hotel Berghang


→ Bekijk hier alle artikelen over Italië