Tips sardinië italie

9 tips: Zo reis jij met gemak Sardinië rond!

Sardinië: een eiland in de Middellandse Zee dat toch nog regelmatig wordt overgeslagen. De voorkeur gaat vaak uit naar de buureilanden Corsica of Sicilië en dat is onwijs onterecht. Sardinië heeft namelijk een van de meest ongerepte natuurgebieden van Europa en is zeker een bezoek waard! Ik trok twee weken door een deel van dit schitterende Italiaanse eiland en ondervond daarbij een aantal tips die ik graag met jou deel, zodat jouw avontuur nóg makkelijker en nóg gaver kan worden.

Sardinië eiland

1. Huur een auto

Dit is hetgeen wat wij het meest mistten: een auto. Dan kun je namelijk veel makkelijker naar bezienswaardigheden toe of naar dat schattige dorpje een paar kilometer verderop. In de zomermaanden is het vaak te heet om te lopen en daarbij is het vaak ook fysiek erg zwaar doordat er veel bergen zijn op het eiland. ‘Even’ een gebied doortrekken om naar die ene grot te komen gaat niet zo gemakkelijk als dat je zou denken.

2. Zorg voor een four wheel drive

Volg je bovenstaande tip op, zorg dan wel dat je een four wheel drive hebt. Anders kun je echt veel wegen alsnog niet berijden doordat ze simpelweg niet verhard of te steil zijn. De wegen in Sardinië zijn onvoorspelbaar en Italianen hebben een handje ervan om verkeersregels niet op te volgen, dus zorg voor een goede auto!

Sardinie dorpje

3. Verblijf op een agriturismo

Agriturismo’s zijn populaire plekken in Sardinië om te verblijven en ze duiken overal langs de weg op. Verblijf je bij zoiets, dan verblijf je in een huisje of gebouwtje op het stuk land van bijvoorbeeld een boer. In ieder geval zijn er vrijwel altijd dieren aanwezig en kun je er vaak ook een aantal activiteiten ondernemen. Wij verbleven op Ecoparco Neulè, waar ze geiten, ezels, kippen en paarden hadden. Gaaf! Ook liggen deze vaak van de grote steden en dorpen af, waardoor je heerlijk kunt genieten van de rust en de omgeving.

4. Plan je reizen met openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is alles behalve betrouwbaar op dit eiland. Wij vonden het soms grappig, soms reteirritant en stressvol. In Nederland zijn we gezegend met ieder halfuur, of zelfs ieder kwartier een bus. In Sardinië kun je wel tijden vinden, maar structuur alles behalve. Op de site van de maatschappij ARST, de NS van Sardinië, kun je diverse timetables vinden en deze kloppen aardig. Neem wel een halfuur speling. Gaat je bus om 12.00, zorg dan dat je om 11.45 bij de halte staat en het wachten pas 12.15 opgeeft als hij niet komt. Check van tevoren hoelaat en hoe vaak je bus gaat. Van Alghero naar Santa Teresa gaat maar één bus per dag, dus daar moet je rekening mee houden.

Koop ook van te voren een kaartje. Dit kan bij een aantal tabakswinkels, ‘Tabacchi’. Kun je deze niet vinden, dan is het ook mogelijk in de bus. De valkuil hierbij: heeft de chauffeur geen papieren kaartjes meer of is hij ze thuis vergeten, mag je lekker niet mee. Pluspunt: de bus is heel goedkoop! Voor de meeste afstanden betaal je tussen de €1,- en €3,50, afhankelijk van de maatschappij.

tips Sardinië uitzicht bergen

5. Overweeg een treinritje

Het treinnetwerk in Sardinië is beperkt en er zijn maar een aantal lijnen, deze zijn alleen tussen de grote steden. Duur is dit overigens niet, maar het zijn niet zulke comfortabele en snelle treinen als we gewend zijn van de NS. Tussen Nuoro en Macomer deden we het met één wagonnetje, met plastic bankjes en gigantisch veel lawaai. Pluspunt: de routes zijn ongelooflijk mooi en het geeft wel echt het authentieke vakantiegevoel! Wil je alles uit je treinritje halen, check dan de planning van de Trenino Verde. Dit is een toeristentreintje die een speciale, schitterende route rijdt op een aangepast tempo. Duurt even dus, maar je kunt onderweg wel makkelijk mooie foto’s nemen van de bergen. Geloof ons: die zijn hier echt mooi!

6. Water, water, water (uit de supermarkt!)

Zorg dat je áltijd een fles water bij je hebt. Drinken uit de kraan kan hier niet vanwege het hoge chloorgehalte. Gelukkig heb je al een 1,5 liter fles water voor maar €0,50 (ons record is €0,17!). Koop ze niet bij je hostel of agriturismo: hier betaal je al snel €2,- of meer. Agriturismo’s hebben hier vooral een handje van doordat ze zo ver van de stad liggen, je moet dus wel bij ze kopen als je niks hebt. Zorg dus voor een voorraadje!

Tips sardinie kust

7. Woordenboekje Italiaans

Cliché, maar neem een woordenboekje Italiaans mee en probeer de basisdingen snel op te pakken als je ter plekke bent. Lokalen spreken nauwelijks tot geen Engels, dus alles gaat met handen en voeten. Wel zijn Italianen op Sardinië erg behulpzaam, dus ze doen er alles aan om je te begrijpen en je te helpen. Het scheelt dus als je een klein beetje Italiaans praat! Een goede tweede optie is Frans. Door de nabijheid van het Franse Corsica is dit een taal die een klein beetje door lokalen wordt gesproken.

8. Stevige schoenen en slippers

Nogmaals: de wegen en ook de wandelpaden zijn drama! Zorg voor stevige schoenen of wandelslippers, anders ga je het niet overleven. Een aantal stranden zijn kiezelstranden, ook dan zijn slippers fijn om je voeten een beetje te beschermen. Aan de oostkust zijn waterschoentjes aan te raden.

Sardinie bergen kust

9. Geniet geniet geniet!

Sardinië is echt een schitterend eiland. Ongerept, rustig en de mensen zijn erg gastvrij. Huur een autootje of maak gebruik van het goedkope openbaar vervoer: het maakt niet uit, je kijkt je ogen hier uit. Sicilië, beat that!