derry Halloween ierland Museum of the moon

Maak kennis met het Noord-Ierse Derry~Londonderry: de Halloween hoofdstad van Europa

Met het Brabantse carnaval heb ik al wat jaren verkleedervaring, maar Halloween was voor mij nog onbekend terrein. Nou ja, ik was wel op de hoogte van de basisprincipes, maar ik had me in oktober nog nooit in een ‘spooky’ kostuum gehesen. Pompoenen had ik ook nog nooit uitgehold, alleen verwerkt in een pittig soepje en redelijk mislukt taartje. Daarom kreeg ik al snel de (goede soort) kriebels toen ik hoorde dat er in Derry~Londonderry elk jaar een heus Halloween festival wordt georganiseerd waar de Noord-Ieren massaal naar toestromen.

Voor het eerst Halloween vieren in Derry~Londonderry in Ierland

En als ik voor het eerst Halloween ging vieren, wilde ik het wél effekes goed doen. Zo geschiede, en eind oktober vloog ik met een geïmproviseerd kostuum in mijn koffer richting Belfast, op weg naar een angstaanjagend avontuur in een Noord-Ierse stad waar ik nog nooit van had gehoord. Maak kennis met Derry~Londonderry: de Halloween hoofdstad van Europa!

In het kort: waar ligt Derry~Londonderry in Ierland en wat kun je er verwachten?

Vanuit Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland, kun je per auto de iconische Causeway Coastal Route volgen langs de unieke kustlandschappen. Als je de route blijft volgen kom je vervolgens vanzelf terecht in Derry~Londonderry county. Deze route is de laatste jaren nóg beruchter geworden vanwege de vele filmlocaties uit Game of Thrones, dus een citytrip naar Belfast en een herfstig roadtripje zijn héél goed te combineren met een dag of twee in Derry~Londonderry.

En Derry~Londonderry zelf?

Het Noord-Ierse Derry~Londonderry zelf is een kleine stad die binnen de grenzen van het Verenigd Koninkrijk ligt. Het is een van de historische ‘walled cities’, dus ommuurde steden van Europa. Sterker nog, het is de enige ommuurde stad die volledig intact is gebleven. Aangezien de stad al die eeuwen lang verschillende vijanden op een afstand heeft weten te houden, heeft Derry~Londonderry een frappante bijnaam weten te bemachtigen: de ‘Maiden City’. Je snapt waarschijnlijk wel wat ze bedoelen, hoop ik.

Derry Halloween ierland Awakening the walls 9 Derry Halloween ierland Awakening_the_walls_10

derry halloween ierland Parade

Halloween in derry Ierland awakening the walls

Awakening the Walls: de eeuwenoude muren komen weer tot leven

De Derry Walls vormen een van de mooiste historische highlights in de kleine stad. En vooral tijdens Halloween komen de muren helemaal tot leven, met lichtinstallaties, ‘ondode’ figuren en griezelige optredens. Het Awakening the Walls event is een soort thematisch light festival wat drie dagen lang op en langs de muren wordt opgezet, helemaal in het thema van duivelse demonen, bloeddorstige vampieren, ongure zombies en allerlei andere spookfiguren. Uitblinkers zijn de opzwepende optredens van de percussiegroep Spark! en de betoverende optocht van dansers die geïnspireerd zijn door het oude Thuatha Dé Dannan volk. Dit Keltische volk geloofde in de moedergodin Danu, die vooral rond Samhain (een voorloper van het moderne Halloween) aanbeden werd.

derry Halloween ierland Museum of the moon

Proef het spookachtige Halloween sfeertje overal in de stad

Tijdens de laatste week van oktober valt er naast het ‘Walls’ event nog veel meer in Derry~Londonderry te beleven, zoals een 5k zombie run, rondleidingen op de historische begraafplaats, de Walled City Market op de Guildhall Square, maar ook het ‘Museum of the Moon’ en orgelconcerten in de gildehal zelf. Ook de winkels, cafés, ijssalons en nagenoeg alle etablissementen in de stad zorgen op een speelse manier voor een gezellig, maar toch spookachtig sfeertje. Goede restaurants om ’s middags of ’s avonds een hapje te eten zijn de Walled City Brewery, Brown’s Restaurant en Brickwork Derry~Londonderry. Voor ijsjes, crêpes en andere zoete snacks kun je het beste naar Joe Jacksons.

Halloween derry ierland Parade derry halloween ierland parade

De Halloween Carnaval Parade

Op 31 oktober, het einde van het festival, verzamelt de hele stad (plus een hoop extra bezoekers) op de straten bij de Peace Bridge, het symbool van de stad. Daar wordt de carnaval parade bekeken. Daarna volgt een vuurwerkshow om de avond op indrukwekkende wijze af te sluiten. Laat ik wel eerlijk zijn: deze klapper op de vuurpijl is vooral een hoogtepunt voor de doelgroep die eigenlijk vóór acht uur al in bed hoort te liggen, maar wel leuk om een keertje gezien te hebben. Voor de wat spannendere verkleedpartijen voor (jong)volwassenen kun je dus het beste in Belfast terecht. Wil je toch wat langer in Derry~Londonderry blijven? Dan houdt niets of niemand je tegen om Halloween in een knusse pub met de locals af te sluiten!

→ Bekijk hier al onze Ierland artikelen

 

Dit artikel is geschreven i.s.m. Tourism Northern Ireland. Bedankt voor het organiseren van deze mooie reis!