Vakantie tips Georgie
Nienke Toren

5x Waarom je op vakantie naar Georgië zou moeten gaan!

Weet jij Georgië op de kaart te vinden? En dat het er enorm toeristisch is? Wat ik wel wist: is dat er iets was met een Russisch conflict, een paar jaar geleden. Gek genoeg dacht ik bij het zien van een vliegaanbieding wel gelijk: let’s go. En wat bleek? Na enige rondvraag kende ik zowaar een handvol mensen die er ook zijn geweest. Hoog tijd voor deze expeditie dus.

Georgië het land van…

Wijn! En bergen, hoge bergen! Maar ook zee, en stadsleven. Weggestopt tussen de Kaukasus – één van Europa’s hoogste bergen. Ook wel beter bekend van voormalige en minder prettige Sovjetstaten als Dagestan of Tsjetsjenië (brrr). Veel veiliger, toeristischer en gastvrijer is echter het Europees georiënteerde Georgië. Gelegen tussen Rusland en Turkije en met grenzen aan Armenië en Azerbeidzjan ligt het land aan de Zwarte Zee (en dus ook het meer bekende Sunny Beach uit Bulgarije, maar dat ligt aan de andere kant van deze zee). Je vindt er ongerepte en een uitgestrekte natuur, een vriendelijke bevolking, eeuwenoude ruïnes ver weggestopt in bergtoppen. En een rijke eet- en wijncultuur. Dat alles voor een spotprijs. Kortom, dit is waarom je naar Georgië op vakantie moet gaan:

Boek meteen je Georgië vakantie: Vind hier fijne hotels en boek voordelige vliegtickets via Skyscanner. Of boek via TUI een complete rondreis door Georgië of een rondreis via ANWB.

5 x op Georgie vakantie

Vakantie Georgie Georgie vakantie

1. Tbilisi: daar waar luipaarden, beren en tijgers ‘s nachts over straat lopen

Vermoeid na een lange reis stappen we ‘s avonds uit de taxi, waar we met veel moeite op hebben weten af te dingen (“50 lari!”, “no, that’s too much!” “40 lari!”, “Come on. The bus is even cheaper.” “35 lari?”, “Can you show us where the buses are?” “ok, 30 lari!”). De taxichauffeur wijst ons een straatje in de oude stad aan waar ons guesthouse zou moeten zijn. De straten zijn donker. Er lopen wat ongure typetjes heen en weer. Een groepje mannen zit ongeïnteresseerd onderuitgezakt op wat stoelen voor een café en kijkt ons afwezig aan. Moeten wij echt die donkere straat in? Yep. Welkom, in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië! Wat blijkt? Niet alleen ‘onze’ straat is schamel verlicht, bijna elke zijstraat in de hoofdstad. Oja, zo kan het natuurlijk ook in plaats van de felle straatverlichting in Nederland.

Waar kan je Tbilisi van kennen en wat kun je doen in de hoofdstad van Georgië?

Vorig jaar nog was de stad Tbilisi in het nieuws vanwege de overstroming in de dierentuin. Tijgers, luipaarden en beren ontsnapten en gingen de straat op. De beelden gingen de wereld over. Maar wat blijkt, in Tbilisi kun je ook goed vertoeven. De oude stad, met haar kleine straatjes en groene bomen, staat bekend om de soms wat vervallen houten huizen met balkons. Overal vind je er marktkraampjes vol met vers fruit en leuke restaurantjes met typisch Georgisch eten. Het Narikala fort daterend uit de 17e eeuw kijkt uit over de stad. Tbilisi is een gemixte stad: je vindt er moderne torens, kleurrijke stenen huizen en vervallen Sovjet flats. Een aanrader is een wandeling in de heuvels rondom Tbilisi. Niet alleen voor de vergezichten, maar ook vanwege de leuke restaurantjes zoals het Funicular complex dat je kan bereiken met een gondeltreintje. Voor kleurrijke schilderijtjes of magneetjes waarop Stalin staat afgebeeld (de man is van Georgische oorsprong) moet je bij de dagelijkse vlooienmarkt zijn.

Tbilisi

Tbilisi vakantie georgie Tbilisi georgie

2. Must do in Georgië: Aan de wijn!

“Ben je al in de wijnstreek geweest? Nee? Ik weet een heel goed chauffeur! Wacht, ik bel hem even.” Onze vriendelijke gastheer in Tbilisi stuurt ons naar de streek Kakheti. Maar hoe weet je nu als leek naar welk wijnhuis je moet? Simpel. Niet vooraf boeken, maar op de dag zelf kijken wat er nog beschikbaar is (vaak met fikse kortingen!). Want wat blijkt? Je kunt bij veel wijnhuizen overnachten in Georgië, inclusief rondleiding. Zo kwamen we uit bij het luxueuze resort/ wijnhuis ‘Schuchmann’.

Slapen bij het luxe wijnhuis Schuchmann

“Can we go outside the resort to go for a stroll?” “Yes, of course!” “What about the street dogs?” “Oh mm yes, they might bite you.” Wij bleven dus binnen. En dat was geen enkel probleem. Gelegen aan de lage Kaukasus kijkt dit wijnhuis prachtig uit over haar wijnranken. Je kunt er op je dooie gemak een hele dag aan het zwembad rondhangen, terwijl je je tussendoor laat bijschenken met een wijntje en je laat informeren over het wijnproces tijdens een rondleiding. Het naburige stadje Kutaisi is echter niet een grote aanrader. Je vindt er voornamelijk winkels waar de noodzakelijke huishoudelijke spullen worden verkocht en tweedehands kledingwinkels (vergeet die hipsterlook, die vind je hier namelijk niet in de winkels). Tijd om te gaan dus. Op naar de Kaukasus!

Wijnhuizen

Georgie wijnhuizen vakantie tip georgie wijhuizen

3. Naar Kaukasus vanaf Kasbegi

Hoe fijn is het als je een dorp naar jezelf kunt vernoemen? Kasbegi, dat is waar we zijn. Gelegen op zo’n 1700 meter, vlakbij de Russische grens. En door ons overal in het land aangeraden. Niet heel lang geleden (zo’n kleine 200 jaar) werd een weg aangelegd die de Georgische hoofdstad Tbilisi verbond met Rusland, de zogenaamde Georgische militaire weg. Langs Kasbegi dus, dat toen nog Sepanzminda heette. De gebiedsopzichter Kasibeg Tsjopikasjvili liet bij de bouw van de weg het dorp daarop naar zichzelf vernoemen. Geinig detail. Op weg naar Kasbegi komen we skiresorts en -gebieden tegen, met een Sovjet tintje (denk gebouwen die een likje verf kunnen gebruiken). Niets om je druk over te maken, want de natuur is simpelweg schitterend. Groene vlaktes worden afgewisseld met steile bergtoppen, helderblauwgroene stuwmeren en stokoude vrouwen met fruitkraampjes langs de kant van de weg. En dat op een prima geasfalteerde weg.

Afzien tijdens de klim naar de top van de Kaukasus

Op naar boven! Kasbegi staat bekend om het pelgrimsoord Zminda Sameba. Niet het doel is de bestemming, maar de weg. Ofzoiets. We kwamen er dan ook niet zozeer om kerkjes te bekijken (met alle respect), wel om die beroemde berg te beklimmen. Afzien was het voor onze ongetrainde beentjes. Maar hoe mooi was het! Daar waar je in Europa om de haverklap routebordjes tegenkomt (“die gele moeten we hebben!”) of afzettingen, daar zijn de paden en natuur in Georgië nog ongerept. Pas aan de top bleek hoe druk het op de berg was, onderweg waren we slechts een handvol verdwaalde wandelaars tegengekomen (of liepen zij gewoon naar beneden?). ’s Avonds bleek het in het dorpje goed te vertoeven, helemaal ingesteld op de onvermoeibare toerist. Aan het Georgische bier, verwenden we onszelf met een het traditionele deeghapje Kachapuri (te vergelijken met een kaaspizza) waarna we aftakelden naar ons Duitse hotel. Oostenrijk kon er jaloers op zijn.

Kaukasus

Kaukasus Georgie tip

4. Batoemi: Georgie’s zomerhoofdstad

Nieuwe hotels, een reuzenrad, strandtenten, new age achtige wolkenkrabbers: wij sluiten de reis af in Batoemi. Gelegen aan de Zwarte zee tegen een achtergrond van groene heuvels, staat Batoemi in het land bekend als de zomerstad van het land. Een ontspannen sfeer, een glas wijn voor minder dan een 50 cent (!), goede restaurants en een sprankelend nachtleven. Veel toeristischer dan hier wordt het ook niet in Georgië. In het kleine centrum kom je dan ook regelmatig groepen wandelende Russische toeristen tegen. Wij hielden het vooral bij tripjes naar het strand. Let wel: er zijn geen zandstranden, wel grote kiezelstenen. Maar het zeewater is heerlijk! Uitgerust keren we weer terug naar de hoofdstad voor onze terugvlucht.

Batoemi

Batoemi georgie strand vakantie Batoemi georgie strand

5. Ruïnes: een dag van huis

David Garedzja, één van de meest bekendste Georgisch-orthodoxe kloosters. Zo’n krappe drie uur rijden vanuit Tbilisi, kom je al gauw in een niemandsland en een woestijnachtige omgeving. De rit hiernaartoe leert dat de monniken van dit eeuwenoude kloostercomplex zich ver hebben afgezonderd van de bewoonde wereld. Na een korte klimtocht (zonder een enkele toerist tegen te komen!) ontdekken we waarom dit complex zo beroemd is: in een rots uitgehouwen is een aaneenschakeling van kleine woningen te vinden. Prachtig! De gids brengt ons na een nog een steilere en lange klimtocht (pas op voor slangen!) naar de andere kant van de berg. Steile paadjes breken de berghelling door tweeën, en terwijl we verder lopen, kijken we uit op een uitgestrekt landschap: Azerbeidzjan. Moeilijk voor te stellen dat mensen hier leefden. Je vindt er kleine grotwoningen uit de vijfde eeuw met de meest bijzondere fresco’s. Georgië kent meer van dit soort plekken, die wat verder van de hoofdstad liggen, maar desalniettemin niet minder indrukwekkend zijn. Tips zijn: Svanetie, Vardzia of Gelati. Bij terugkomst komt net een bus vol bejaarde Duitsers aan. Wij wensen hen Viel Erfolg.

Ruïnes

Ruines Georgie Wandelen in georgie

Ben je zelf in Georgie geweest en hebben wij iets gemist? We horen graag over jouw Georgie vakantie! Of benieuwd naar hoe het eten smaakt, met welke vervoersmiddelen je het beste kunt reizen? Ik vertel je graag meer.

 Deze reistips zijn geschreven door Nienke Toren, volg haar ook op Instagram via @nienketoren