Roadtrip Europa Frankrijk etretat

Jaren ’90 jeugdherinneringen aan kamperen in Frankrijk

Kamperen in Frankrijk. Wie heeft het niet gedaan. Mijn jaren ’90 herinneringen zijn er in ieder geval gevuld mee en bij het horen, zien of proeven van deze dingen ga ik altijd even terug in de tijd. Terug naar die momenten dat ik met paps en mams op klapstoeltjes rondom onze Volkswagen bus zat en we uren met Arko (voor wie de grap niet kent: Alle Ramen Kunnen Open) in de auto zaten. Tuffend door la douce France. Ook toe aan een flashback naar vroeger? Dan zou ik gauw even verder lezen!

Je voudrais un Orangina s’il vous plait!

Orangina. Liters heb ik ervan gedronken. Ik weet niet of het komt door de smaak, door de vorm van het ronde flesje dat ik echt 100 keer cooler vond dan zo’n standaard cola gevaarte of omdat het zo typisch Frans is. Maar op welk terras ik ook zat met mes parents, het zinnetje ‘Je voudrais un Orangina s’il vous plait!’ kwam er altijd aardig snel uit.

Zonnebloemvelden

Er zijn een paar fotoboeken waarin wat foto’s pronken van mams en ik in een zonnebloemveld. Wat waren die dingen vroeger gigantisch groot. Nog steeds zijn het samen met pioenrozen en orchideeën mijn favoriete bloemen. Vroeger plantte mijn vader wel eens zonnebloem zaadjes in de tuin en als je dan terug kwam van 6 weken rond rijden (yes, zo lang gingen wij altijd kamperen en hoppen van camping naar camping), dan kwam je terug en had je als cadeautje een paar van die giganten in de tuin staan. Eigenlijk is het hoog tijd om weer eens terug te gaan! Pak ik ook gelijk wat lavendelvelden mee.

Zwetend wakker worden in een hete tent

Meerdere nachten heb ik doorgebracht op campings in Frankrijk. Lekker liggend op zo’n handig dun matje dat zichzelf opblaast, not… Jammer genoeg stonden die altijd op het vakantielijstje van mijn ouders. Kussen van thuis onder m’n hoofd (dat was dan wel weer relaxed) en dan samen met mn zusje in zo’n kleine trekkerstent met naast ons een deel van onze tassen gepropt. Met als ultiem tent-moment het zwetend wakker worden in de ochtend. Dankzij de zon die je koepeltje binnen no time in een sauna wist te veranderen.

Gelijk de zee in kunnen duiken

Mits je op een camping aan zee staat natuurlijk. Al wisten mijn ouders die campings altijd wel goed te vinden. Want hoe verschrikkelijk zwetend in een tent wakker worden is, zo lekker is het om gelijk de zee in te kunnen duiken. Vooral als je in het zuiden van Frankrijk staat of de ferry naar Corsica hebt gepakt. Good times!

Baguettes, croissants en pain au chocolate

Na al dat zwemmen en zweten heb je honger. Dus wat eet je als je la douce France bent? Inderdaad: Baguettes, croissants en pain au chocolates in overvloed. Waarbij die laatste toch altijd wel mijn favoriet was en hoe erg het ook klinkt: Ik was het type pindakaas-pot-meenemer, dus op de baguette ging gewoon dat in plaats van brie. Met als toetje dan nog een stuk vers fruit. Abrikozen, nectarines, pruimen… Ze leken in Frankrijk altijd zoeter te smaken.

Stress bij de Peage

Ik weet niet langs hoeveel tolpoortjes je komt als je naar het zuiden van Frankrijk rijdt, maar veel zijn het er in ieder geval wel. Toch altijd weer spannend als je met een topsnelheid komt aan moet rijden en al die wagens zich in dunne rijen voor de toegangspoortjes moeten vormen.

Supermarchés

Tot grote irritaties bij mijn vader, vonden ik en mijn zusje het op de een of andere manier fantastisch om uren boodschappen te doen bij supermarchés. Die supermarkten zijn ZO groot.

Bonjour! Ca va? Je m’appelle Roëll et j’habite a Amsterdam

Frans praten. Tja, bij dat zinnetje en het bestellen van een orangina stop mijn Frans eigenlijk wel. Blijkt toch dat ik weinig heb opgestoken van die Franse lessen in die zes jaren VWO die volgde na de jaren ’90. Excusez moi, madam Paridon. Ooit zal ik de Franconville boeken nog eens open slaan.

Carambarrrr

Over Franse lessen gesproken, zowel daar als tijdens mijn kampeervakanties maakte ik kennis met Carambar. Achteraf vind ik het eigenlijk een beetje een plastic achtige plakzooi, maargoed, je moet wat snacken als je uren in de auto zit.

Heb jij nog plannen voor een roadtrip in Frankijk? Zo ja, lees deze roadtrip tips eens! Of ontdek onze tips voor als je met de trein naar Lille gaat of tips voor een romantisch weekendje Parijs.