Kamperen in Frankrijk. Wie heeft het niet gedaan. Mijn jaren ’90 herinneringen zijn er in ieder geval gevuld mee en bij het horen, zien of proeven van deze dingen ga ik altijd even terug in de tijd. Terug naar die momenten dat ik met paps en mams op klapstoeltjes rondom onze Volkswagen bus zat en we uren met Arko (voor wie de grap niet kent: Alle Ramen Kunnen Open) in de auto zaten. Tuffend door la douce France. Ook toe aan een flashback naar vroeger? Dan zou ik gauw even verder lezen!

orangina

Je voudrais un Orangina s’il vous plait!

Orangina. Liters heb ik ervan gedronken. Ik weet niet of het komt door de smaak, door de vorm van het ronde flesje dat ik echt 100 keer cooler vond dan zo’n standaard cola gevaarte of omdat het zo typisch Frans is. Maar op welk terras ik ook zat met mes parents, het zinnetje ‘Je voudrais un Orangina s’il vous plait!’ kwam er altijd aardig snel uit.

zonnebloem velden frankrijk

Zonnebloemvelden

Er zijn een paar fotoboeken waarin wat foto’s pronken van mams en ik in een zonnebloemveld. Wat waren die dingen vroeger gigantisch groot. Nog steeds zijn het samen met pioenrozen en orchideeën mijn favoriete bloemen. Vroeger plantte mijn vader wel eens zonnebloem zaadjes in de tuin en als je dan terug kwam van 6 weken rond rijden (yes, zo lang gingen wij altijd kamperen en hoppen van camping naar camping), dan kwam je terug en had je als cadeautje een paar van die giganten in de tuin staan. Eigenlijk is het hoog tijd om weer eens terug te gaan! Pak ik ook gelijk wat lavendelvelden mee.

kamperen frankrijk

Zwetend wakker worden in een hete tent

Meerdere nachten heb ik doorgebracht op campings in Frankrijk. Lekker liggend op zo’n handig dun matje dat zichzelf opblaast, not… Jammer genoeg stonden die altijd op het vakantielijstje van mijn ouders. Kussen van thuis onder m’n hoofd (dat was dan wel weer relaxed) en dan samen met mn zusje in zo’n kleine trekkerstent met naast ons een deel van onze tassen gepropt. Met als ultiem tent-moment het zwetend wakker worden in de ochtend. Dankzij de zon die je koepeltje binnen no time in een sauna wist te veranderen.

zwemmen frankrijk zwembandjes

Gelijk de zee in kunnen duiken

Mits je op een camping aan zee staat natuurlijk. Al wisten mijn ouders die campings altijd wel goed te vinden. Want hoe verschrikkelijk zwetend in een tent wakker worden is, zo lekker is het om gelijk de zee in te kunnen duiken. Vooral als je in het zuiden van Frankrijk staat of de ferry naar Corsica hebt gepakt. Good times!

Pain au chocolate frankrijk

Baguettes, croissants en pain au chocolate

Na al dat zwemmen en zweten heb je honger. Dus wat eet je als je la douce France bent? Inderdaad: Baguettes, croissants en pain au chocolates in overvloed. Waarbij die laatste toch altijd wel mijn favoriet was en hoe erg het ook klinkt: Ik was het type pindakaas-pot-meenemer, dus op de baguette ging gewoon dat in plaats van brie. Met als toetje dan nog een stuk vers fruit. Abrikozen, nectarines, pruimen… Ze leken in Frankrijk altijd zoeter te smaken.

peage

Stress bij de Peage

Ik weet niet langs hoeveel tolpoortjes je komt als je naar het zuiden van Frankrijk rijdt, maar veel zijn het er in ieder geval wel. Toch altijd weer spannend als je met een topsnelheid komt aan moet rijden en al die wagens zich in dunne rijen voor de toegangspoortjes moeten vormen.

Supermarche champion frankrijk

Supermarchés

Tot grote irritaties bij mijn vader, vonden ik en mijn zusje het op de een of andere manier fantastisch om uren boodschappen te doen bij supermarchés. Die supermarkten zijn ZO groot.

franconville vwo

Bonjour! Ca va? Je m’appelle Roëll et j’habite a Amsterdam

Frans praten. Tja, bij dat zinnetje en het bestellen van een orangina stop mijn Frans eigenlijk wel. Blijkt toch dat ik weinig heb opgestoken van die Franse lessen in die zes jaren VWO die volgde na de jaren ’90. Excusez moi, madam Paridon. Ooit zal ik de Franconville boeken nog eens open slaan.

carambar frankrijk

Carambarrrr

Over Franse lessen gesproken, zowel daar als tijdens mijn kampeervakanties maakte ik kennis met Carambar. Achteraf vind ik het eigenlijk een beetje een plastic achtige plakzooi, maargoed, je moet wat snacken als je uren in de auto zit.

Heb jij nog plannen voor een roadtrip in Frankijk? Zo ja, lees deze roadtrip tips eens! Of ontdek onze tips voor als je met de trein naar Lille gaat of tips voor een romantisch weekendje Parijs.

Over de auteur

Founder & travelblogger

Hi, mijn naam is Roëll en ik ben de oprichtster van We Are Travellers! Een aantal jaar terug maakte ik mijn eerste backpackreis naar Brazilië, al snel volgde een wereldreis van 6 maanden en inmiddels kan ik niet meer zonder avontuur. Ik woon in Utrecht, maar reis nog meer dan eens de wereld over. Op We Are Travellers deel ik mijn tips voor de wereld met je.

8 reacties

 1. Kim

  Ah zo leuk om te lezen. Vooral dat zwetend wakker worden, haha. En die grote supermarkten.. daar zou ik graag nog eens heen willen!

  Beantwoorden
 2. Daphne

  Haha leuk! Orangina was inderdaad koning! Net als
  de champignon! Naast dat het lekker bekt, kun je je er inderdaad uren vermaken! Geen idee waarmee meer eigenlijk, gewoon kijken denk ik ?

  Beantwoorden
 3. Marcella

  Ik ging vroeger altijd met mijn ouders naar Duitsland. De herinneringen die jij van La France hebt, heb ik van Germany. Zonder tent dan.

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Aah ook leuk! Grappig hoe iedereen zo zijn geschiedenis heeft :) maar… de grote vraag is: Heeft Duitsland ook Orangina? Of drinken ze daar iets anders?

   Beantwoorden
   • Marcella

    Ik herinner me het niet van vroeger, maar misschien dronk ik het gewoon niet. Weet niet dus! ;-)

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.