Zomer in Amsterdam

10 redenen waarom ik hou van de zomer in Amsterdam

Tuurlijk, op een handdoekje luieren op een zonovergoten strand is héél fijn. Maar… Soms is het net zo lekker om thuis te blijven (in mijn geval Amsterdam) en daar een aantal zomerse dagen door te brengen. Benieuwd waarom ik zo van de zomer in Amsterdam hou? Je vindt hieronder 10 redenen op een rij:

1. Er is elk weekend wel een feestje of festival

Je hoeft echt niet per se naar Thailand om een Full Moon achtig feest te ervaren of naar Sziget in Hongarije voor het ultieme festival gevoel. In de zomer zijn er in Amsterdam volop festivals te vinden en ook fijn: Sommige zijn gewoon gratis! In de categorie betaald: Wat dacht je van Nomads? Of van Lentekabinet waarbij het festivalterrein gevuld is met hangmatten en tenten die doen denken aan grote safari-tenten uit Zuid-Afrika? En in de categorie gratis: Wist je dat je gewoon zonder kaartje naar Food Truck Festival TREK, de Gay Parade of Roots Open Air kunt?

2. ‘s Avonds bij een kampvuur chillen bij Noorderlicht

Een grotere stad dan Amsterdam vind je niet in Nederland, maar dat betekent niet dat je hier niet iets camping-achtigs kunt doen zoals chillen bij een kampvuur. Bij plekken als Roest in Amsterdam Oost of Noorderlicht in Amsterdam Noord worden ‘s avonds namelijk meer dan eens grotere vuren gebouwd in de avond. Stoeltje erbij, schoentjes uit en chillen maar!

3. In de zomer kun je op deze (onofficiële) zwemplekken het water induiken in Amsterdam

Je hoeft echt niet per se naar het strand om een plons in verfrissend water te kunnen nemen. In Amsterdam zijn een paar onofficiële zwemplekken te vinden, waar je prima verkoeling kunt zoeken. Denk bijvoorbeeld aan de Bogortuin op Java-eiland, bij de Borneokade of ga naar de Steiger bij theater Vrijburcht. Liever naar een wat meer officiële zwemplek? Ga dan naar Blijburg (strand IJburg) of naar Strand Diemerpark of kies voor het Flevoparkbad.

4. Drankjes doen op een van de dakterrassen in Amsterdam tot de zon onder is

Mijn favoriete dakterras is eigenlijk nog steeds dat van het Volkshotel, daar vind je op de 7e etage Canvas en dat restaurant heeft een heel tof dakterras. Sinds kort vind je in Amsterdam Oost (dichtbij het Amstel Station) echter ook NEST, dit dakterras heeft zich gevestigd op de top van CASA400 en schijnt ook een aanrader te zijn. Perfect plekje om drankjes te doen op een zomeravond.

5. BBQ’en of picknicken met vrienden in het park

Na je werk of studie kun je in de zomer meer dan goed een park induiken in Amsterdam voor een hele avond BBQ’en of picknicken met vrienden! Ga bijvoorbeeld naar het Oosterpark, het Rembrandtpark of probeer een plekje te veroveren in het Vondelpark op een van de toegestane plekken. Neem een goede fles wijn of een krat bier mee, stokbroodje en het benodigde BBQ of picknick-materiaal en je hebt gegarandeerd een topavond. Oh en ook leuk, neem een draagbare Crosley platenspeler mee voor de muziek!

6. Wist je dat je kunt kamperen in Amsterdam?

Eerlijk is eerlijk, als je woont in Amsterdam doe je dit niet zo snel, maar misschien toch leuk voor de niet-Amsterdammers: Je vindt dichtbij het centrum twee campings! Sla dus even de toffe hotels in Amsterdam over en ga bijvoorbeeld een nachtje kamperen op Camping Vliegenbos dat in Amsterdam Noord ligt of verover een plekje op Camping Zeeburg.

7. Shoppen en die middag afsluiten met poffertjes of appeltaart

Er komen natuurlijk heel wat toffe merken uit Amsterdam, denk aan Cluse Watches, A La of aan Maison Scotch. Dus shoppen kun je ook meer dan goed in onze hoofdstad, maar het lijkt wel alsof er naast de leuke winkelstraten (9 Straatjes of Utrechtsestraat) zomers ook nog meer leuke markten zijn te vinden in Amsterdam. Ga voor bijzondere koopjes bijvoorbeeld naar de IJ-hallen, koop hebbedingen op de Noordermarkt of sla allemaal lekker eten in bij de Pure Markt die meer dan eens op een andere plek in de stad te vinden is.

8. Sporten in de buitenlucht

In de zomer hoef je eindelijk niet meer die sportschool in, maar kun je gewoon buiten sporten! Wat dacht je van een Tai-Chi training in het Oosterpark? Of van een rondje hardlopen in het Vondelpark? Maar je kan natuurlijk ook gaan zwemmen bij een van de zwemplekken die we eerder noemde.

9. In de zomer zijn er openlucht bioscopen in Amsterdam!

Vergeet de donkere bioscoopzalen en geniet in de zomer van begin juli tot midden september van een van de openlucht bioscopen in Amsterdam. Er worden afwisselend klassiekers en nieuwe films afgespeeld op gigantische witte doeken die strategisch buiten zijn geplaatst. Een goede plek voor zo’n openlucht bioscoop is Pllek maar ook bij het Stenen Hoofd kun je vaak terecht en bij de Amsterdamse Zuid-As maken ze van het dak van de Vrije Universiteit een bios.

10. Met een bootje door de grachten varen

Dan last but not least en een beetje voorspelbaar: Wat is er leuker dan zomers met een bootje door de grachten van Amsterdam varen?

En, hou jij ook van de zomer in Nederland?