Oud en nieuw kuala lumpur

Oud & Nieuw vieren in Kuala Lumpur? Dit moet je wel doen (en dit niet)

Altijd al het nieuwe jaar op een gavere plek dan je woonkamer willen inluiden? Wij wel, en dus trokken we deze jaarwisseling naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Het werd een groot gekkenhuis, zonder alcohol.

Het twaalfuur-moment bij de Petronas Towers

Nog ruim een uur, dan slaat de klok 12 keer en gaan er duizenden kilo’s vuurwerk de lucht in. We voelen de spanning door onze vezels trekken als we aankomen bij de Petronas Towers, de twee iconische skycrapers met een brug ertussen. We zijn ondertussen al nat van het zweet, wandelend tussen een aanzwellende mensenmassa. De menigte rond de Towers is immens, het geluid oorverdovend. Hier zijn ze nog gek op een soort variant van de vuvuzela, de toeter die tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika wereldfaam verwierf. Tienduizenden mensen – vrijwel alleen locals – verzamelen zich op straat voor de countdown. Wat dan al opvalt is dat we niemand alcohol zien drinken. Maleisië kent overwegend moslims en die drinken nu eenmaal niet. Het enthousiasme is er niet minder om overigens, een gigantisch lawaai van toeters, geklets en brommertjes vult de ruimte. Wij wandelen toch nog maar even snel de supermarkt in voor een paar nieuwjaarsbiertjes.

Met duizenden mensen vuurwerk kijken en foute liedjes luisteren

De Twin towers kent 2 kanten tijdens Oud & Nieuw, de grote show is aan de achterkant van de wolkenkrabbers, waar een park zit. Dat is even zoeken, maar eenmaal aangekomen heb je daar wel het fraaiste zicht op fontein, towers en vuurwerk. Wij arriveren daar rond 11 uur. Zeker 10.000 mensen verzamelen zich daar voor het nieuwjaarsfeest, wat ons ondanks het gebrek aan kou en oliebollen een speciaal Oud & Nieuw gevoel geeft. Er is een muzikaal programma rond de countdown, maar heel hoogstaand is die niet. Aziaten houden nu eenmaal van klassiekers als Whitney Houston en Bonnie Tyler, minder van hippe muziek. Toch is het overal gezellig, de sfeer relaxt en wij krijgen zeker geen gevoel van onveiligheid.

The countdown & het fraaiste vuurwerk

Five, four, three, two, one…..! Happy New Year!!! Om 17.00u Nederlandse tijd knallen we in Kuala Lumpur al 2018 binnen. Leuk ook om je vrienden en familie vast een nieuwjaar te kunnen wensen, terwijl daar de oudejaarsconference nog moet beginnen. Het vuurwerk begint direct om 12.00u en tsja, dat kun je dan weer wel aan Aziaten overlaten. Een onophoudelijke, goed geprogrammeerde show met werkelijk spectaculair vuurwerk staat ons te wachten. Arm in arm samen kijken we naar het fraaiste vuurwerk, dit voelt goed zeg! We proosten met ons zelf meegebrachte biertje en kijken de hele show van 20 minuten. Die is overigens niet boven de towers, maar aan de achterkant. Iets minder Instragrammable, maar toch nog altijd zeer fraai.

Op de foto en nog een foto en nog een foto en…

Ohja dan nog iets, als je als toerist uit Nederland in Kuala Lumpur Oud & Nieuw viert ben jijzelf ook een attractie. Het is rond 01.00 uur als de rij aanzwelt. De rij voor ons wel te verstaan, een Nederlands koppel uit Twente op vakantie in Kuala Lumpur. Het is voor de locals geen normaal gezicht. Maleisiërs willen massaal op de foto met zo’n witte lange man en knappe meid. Het gaat er heel vriendelijk aan toe, hoewel het na ruim een half uurtje foto’s maken wel een keer klaar is voor ons. Toch was ook dat onvergetelijk, en zo weten we direct hoe het voelt om filmster te zijn!

Nafeesten op een rooftopbar?

Rond half 2 is iedereen rond de towers uitgefeest of weggestuurd door de politie. Locals verzamelen zich op straat en drinken daar een colaatje. Wij gaan op zoek naar wat meer feest. In eerste instantie is het de bedoeling om naar een rooftopbar te gaan, zoals die er veel zijn in KL. Uitzicht op de stad, vuurwerk en feest dachten wij. Het is echter niet zo dat het de hele nacht knalt in KL. Ander vuurwerk dan de show is er niet (op 1 andere plek na om middernacht) en de rooftops blijken lastig te vinden. Bovendien schijnt het heel prijzig te zijn rond nieuwjaar. De Raggea Club oogde van beneden wel als een zeer fraaie locatie. Je zou kunnen overwegen daar de jaarwisseling te bekijken, maar wij hadden het feest rond de Towers niet willen missen.

Of toch dansen in Changkat

Uiteindelijk eindigen wij in Changkat, een populaire uitgaanstraat in de hoofdstad. Hier vinden we feest, bier, cocktails en muziek. We beginnen in een gezellige salsabar en dansen zo 2018 in. Als afsluiter wippen we het laatste uurtje nog even gratis naar binnen bij een disco iets verderop. Als we uiteindelijk iets na zessen op bed ploffen, moet het in Nederland nog nieuwjaar worden. Wat een verschil, want wij hebben de eerste unieke party van 2018 er alweer opzitten!

→ Bekijk hier al onze Maleisië artikelen

Dit reisverhaal is geschreven door Myrthe Effing.