bantimurung-indonesie

6 Tips voor een Off-the-Grid Rondreis door Indonesië

Indonesië is een mateloos populaire reisbestemming onder backpackers, enthousiaste surfers en echte beach lovers. De meeste Nederlandse toeristen kiezen voor een relaxte vakantie op Java of Bali, maar er valt nog zo veel meer te ontdekken. Ben je klaar voor het avontuur en niet vies van een beetje ongetemde natuur? Lees dan mijn 6 beste tips voor een off-the-grid rondreis door Indonesië!

1. Ga op Jungle Expeditie in Tanjung Putting National Park

Heb je ooit wel eens gedroomd van een jungle expeditie vol tropische diersoorten? Goed nieuws: een reis naar het regenwoud van Borneo is veel makkelijker dan je denkt! In Centraal Kalimantan ligt Tanjung Puting National Park, een tropisch regenwoud van 140 miljoen jaar oud. Op een traditionele klotok boot kun je een paar dagen de jungle afspeuren naar orang-oetans, neusapen, gibbons, krokodillen, vleesetende planten en vogelspinnen. Lees in dit artikel hoe je precies een reis naar Borneo kan regelen.

tanjung indonesie tanjung indonesie

2. Ontdek de grotten en vlinders bij de Bantimurung Waterval

Het Nationaal Park Bantimurung-Bulasaraung is het op een na grootste karstlandschap in de wereld. Dat komt erop neer dat je hier de meest adembenemende kalksteenformaties kan vinden. Het park telt maar liefst 286 grotten, waarvan de meesten dateren uit de prehistorie. Langs de steile rotsen stromen ook meerdere watervallen, zoals de Bantimurung waterval. Onder de lokale bevolking is deze waterval op warme dagen een geliefde locatie voor heel wat waterpret.

Bantimurung staat bovendien bekend om een buitensporige hoeveelheid vlinders. Tijdens de droge maanden vliegen er vlinders in alle mogelijke kleuren. Deze biodiversiteit heeft het park te danken aan zijn unieke positie binnen de transitiezone van Azië en Australië. Bantimurung-Bulasaraung National Park ligt op ongeveer een uur rijden van de stad Makassar.

bantimurung indonesie bantimurung indonesie

3. Bezoek Hoga Eiland, het mooiste strand van Wakatobi

Ken je die typische plaatjes van een exotisch eiland met stralende zon, witte stranden, glinsterend water en wuivende palmbomen? Hoga eiland is zo ongeveer de belichaming van dat tropische ideaalbeeld. Het kleine oord is deel van de Wakatobi eilandengroep in de provincie Zuidoost-Celebes.

Vanwege de zeldzame koraalriffen in Wakatobi is de hele regio een beschermd nationaal park. Het strand op Hoga is dus niet alleen een ideale plek om te zonnen en zwemmen, maar ook een ultieme hotspot voor snorkelaars en duikers. Om Wakatobi te bezoeken kun je het beste vliegen naar Matahora Airport op Wangi-Wangi eiland. Hoga eiland is vervolgens vanaf Wangi-Wangi met de boot te bereiken.

Hoga eiland indonesie Hoga eiland indonesie

4 Ontmoet de Bajo Stam: Het volk van de zee

De Bajo’s spenderen vaak hun hele levens op zee. Ze wonen onder andere in Wakatobi, vlakbij Wangi-Wangi en Hoga. Het zijn meestervissers die voornamelijk de kost verdienen met de dagelijkse vangst. Hun dorpen bestaan uit houten huisjes, moskeeën en scholen op hoge palen. De dorpen hebben geen wegen, maar tientallen bruggen en steigers die de mensen met elkaar verbinden.

De traditionele cultuur van de Bajo’s is snel aan het veranderen. Tegenwoordig worden ze beschreven als de laatste zee-nomaden van Zuidoost-Azië. Een bezoek aan een van hun dorpen is daarom een buitengewone kans om kennis te maken met de unieke lokale cultuur. Vanuit Wangi-Wangi kun je per boot naar een Bajo dorpje varen. Wees je wel bewust van het feit dat je je begeeft in een authentiek dorp en niet een soort pretpark. Gedraag je dus ook op een respectvolle manier.

Bajo indonesie Bajo indonesie

5. Ga eilandhoppen in Komodo National Park: Oog in oog met Draken

Een rondreis door Indonesië is pas compleet met een bezoek aan de Komodo Eilanden. Het nationale park is benoemd als een van de “New 7 Wonders” en staat bekend om de komodovaraan, de grootste hagedis ter wereld. De gevaarlijke “draken” zijn trouwens niet de enige reden waarom het Komodo National Park op je bucketlist zou moeten staan. Je vindt er ook sensationele panorama’s, heerlijke stranden en kleurrijke koraalriffen. Lees hier alles over de meest bijzondere plekken in Komodo National Park.

Komodo indonesie Komodo indonesie

6. Bewonder de Traditionele Caci Dans in Melo

In heel Indonesië kunnen cultuurliefhebbers hun hart ophalen aan diverse rituele kunsten, zoals de traditionele dansen uit Melo. Melo is een klein dorp in de provincie Oost-Nusa Tenggara. De bewoners van Melo behoren tot de Manggarai, een etnische groep in Indonesië. De Manggarai worden geroemd om hun ceremoniële Caci dans (zweep dans), uitmuntende koffie en lokale palmwijn (“sopi”).

Het Melo dorp bevindt zich hoog in de bergen, wat een fantastisch vergezicht van de Komodo eilanden oplevert. Het plaatsje ligt een kleine 20 km verderop vanuit Labuan Bajo, het havenstadje waar je een boot kunt huren om de Komodo National park te bezoeken.

caci indonesie dans caci indonesie

→ Bekijk hier al onze Indonesië artikelen

Dit artikel is mogelijk gemaakt door de #WonderfulIndonesia blogreis, georganiseerd door Indonesia.travel (hier kun je nog meer reistips vinden over Indonesië!).